iPon Hírek

10 millió éve fogyasztunk alkoholt

Dátum | 2014. 12. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az alkoholfogyasztás és az etanol lebontásának képessége 10 millió éve alakulhatott ki elődeinkben egy új kutatás eredményei szerint. A felfedezés nem csak főemlős őseink viselkedésébe enged bepillantást, de arra is magyarázatot adhat, hogy miért okoz függőséget fajunkban az alkohol. Az etanol lebontásának képessége teszi lehetségessé, hogy mérsékelt mennyiségű ital fogyasztása nincs különösebb hatással szervezetünkre. A molekula bontásában egy sor különböző fehérje, köztük az alkohol-dehidrogenáz enzim (ADH4) vesz részt. Bár az enzim minden főemlősben megvan, nem minden fajban működik egyforma hatékonysággal. A gyűrűsfarkú makik és a páviánok által hordozott változat például csak sokkal kisebb mennyiségű etanollal képes megbirkózni, mint az enzim emberi verziója. Sokáig nem volt világos, hogy mikor fejlődhetett ki elődeinkben az ADH4 aktívabb változata. Egyes szakértők úgy vélték, hogy mint oly sok minden, ez is a földművelés hajnalára, nagyjából 9000 évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor őseink először készítettek erjesztett italokat.
Matthew Carrigan, a Santa Fe College kutatója és kollégái a rejtély megfejtése érdekében 19 mai főemlős ADH4-génjét hasonlították össze, így próbálva visszakövetni az enzim történetét. A vizsgálat során azt is igyekeztek megállapítani, hogy az enzim kikövetkeztetett ősi formái mennyire lehettek hatékonyak az alkohol lebontásában. Mint kiderült, nem nagyon. Az adatok alapján az ADH4 legkorábbi, 50 millió évvel ezelőtt létező változatai csak nagyon kis mennyiségű etanolt tudtak lebontani, és ezt is nagyon lassan tették. 10 millió évvel ezelőtt azonban az emberek, a csimpánzok és a gorillák közös ősében színre lépett az enzim egy új változata, amely a korábbinál 40-szer hatékonyabbá tette az alkohol metabolizmusát. Carrigan elmondása szerint az állhat a háttérben, hogy ebben az időszakban egy globális lehűlési folyamat kezdődött meg, ami arra kényszerítette elődeinket, hogy új táplálékforrásokat kezdjenek felderíteni. Az addig csak a fákról táplálkozó főemlősök elkezdtek hullott gyümölcsöket is fogyasztani. A földre pottyanó termésekben pedig a baktériumok hatására gyorsan beindulnak a cukrokat alkohollá alakító folyamatok. Az új táplálkozási szokásokhoz sokkal jobban tudtak alkalmazkodni azon egyedek, akik az ADH4 hatékonyabb változatát hordozták, mivel nem váltak cselekvésképtelenné néhány túlérett gyümölcs elfogyasztása után, hanem továbbra is képesek voltak maguk és területük megvédésére, és újabb táplálékok fellelésére. Az ilyen egyedek tehát sokkal magasabb túlélési esélyekkel rendelkeztek társaiknál, így az etanolbontást jobban segítő génváltozat gyorsan elterjedt a populációban. Carrigan szerint az új életmódban rejtőzhet annak a kulcsa is, hogy az alkoholfogyasztás miért aktiválja az agy örömközpontját. 10 millió évvel ezelőtt a hullott gyümölcs, és vele az etanol az egyik legfontosabb táplálékforrássá lépett elő elődeink számára. Mivel azonban ebből sem akadt rengeteg, azon egyedek boldogultak jobban, akik a gyümölcsökre ráakadva annyit fogyasztottak el ezekből, amennyit csak bírtak, véli a kutató.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. xilence
2014.12.03. 13:49
"miért aktiválja az agy örömközpontját"

Hát nem azért, mert a majom örült a lepottyant gyümölcsnek. Ennyi erővel a szintetikus pörgetők azért hatnak úgy az agyra, mert 10 millió évvel ezelőtt a majomnak ki kellett futni egy űrlény methlaborból ahonnan lopta a drogot ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02
2014.12.03. 17:28
régen is voltak, kábítószerek,meg pia!
az őslakosok,sámánok azért tudtak kapcsolatba lépni a halottakkal,vagy látni a jövőt stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek xilen...
2014.12.03. 19:02
Ez csak egy feltételezés, sohasem tudjuk meg valójában csak véletlen kémiai kötődésről van szó, vagy az evolúció hozta így.
A kábítószerek többsége feltehetőleg előbbi eset miatt okoznak függőséget, hasonlítanak a testünkben található molekulákra, vagy receptorokat blokkolnak, átviteli útvonalakat serkentenek stb.

Az etanol a GABA receptorokon hat, tehát ez is hasonló folyamat. Persze a függőség kialakulása sokkal összetettebb neurológiai folyamat, ami simán alakulhatott az evolúcióval is.
A cukros, zsíros ételek, csokoládé, szex iránti "függőség", erős vágy is alakulhatott evolúciós úton, tehát az alkohol is simán.

Ezt megerősítheti az is, hogy egyes emberek genetikailag sokkal hajlamosabbak a függőségek kialakulására. Egyszerűen sokszorosa az esélye annak, hogy ezek a személyek életük során akármilyen szenvedélybetegség áldozatai lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kovan027
2014.12.04. 08:44
A bal oldali csimpi bemutat nekünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!