iPon Hírek

10 millió hajlítást is kibír egy új emlékező ötvözet

Dátum | 2015. 06. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Marylandi és a Kieli Egyetem kutatói olyan emlékező ötvözetet hoztak létre, amely több mint 10 millió hajlítás után is képes visszanyerni eredeti alakját. A nikkel, titán és réz keverékéből készült anyag ezzel minden elődjét messze lekörözi (a legjobb eddigi hasonló anyag 16 ezer hajlítást bírt ki), így egyebek mellett mesterséges szívbillentyűkben, repülőgépekben és a legújabb generációs hűtőszekrényekben a kompresszor helyett is használható lehet. Az emlékező ötvözeteket egy ideje már alkalmazzák az említett területeken, többek közt ilyen anyagokból készül az érszűkületek kitágítására szolgáló stentek egy része is, így a fémhálóból készült csövet nagyon picire össze lehet csomagolni, és ebben a formában bejuttatni a szervezetbe, ahol aztán az ér megfelelő részére helyezve kirúgja magát eredeti alakjára. Az ilyen anyagok azonban mindeddig nem tudtak megfelelni a legmagasabb elvárásoknak, mivel ha rendszeres deformációnak vannak kitéve, idővel elfáradnak, és használhatatlanná válnak. A Manfred Wuttig vezette kutatócsoport új ötvözete viszont megváltoztatja mindezt. A német és amerikai kutatók új ötvözete különleges kristályszerkezetének köszönheti strapabírását: az atomok úgy vannak elhelyezve egymás mellett, hogy két különböző stabil rácsszerkezetbe képesek rendeződni. A két szerkezet közti váltást hőhatással lehet elősegíteni, ha pedig valamilyen más formára hajlítódik a fém, az elengedést követően azonnal visszaugrik arra a formára, amelyet előzőleg felvett, vagyis a stabil szerkezetek valamelyikébe. A dolog érdekessége, hogy az ötvözet legyártása után kiderült, hogy annak szerkezetében apró szennyeződések, titán és réz keverékéből álló csomók vannak, ezek azonban mindkét stabil szerkezettel tökéletesen kompatibilisek, így nemhogy nem zavarják az átalakulást, hanem biztosítják, hogy az a fémdarab teljes felületén megtörténjen. Az ötvözetből legyártott 1 négyzetcentiméteres, 1 milliméter vastag lapocskákat mind hőhatással, mind mechanikai hatással kiváltott alakváltásra tesztelték, mindkét esetben 10 milliószor futtatva végig a ciklust. Az anyag a tesztek végén nem mutatta nyomát semmiféle károsodásnak, vagyis valóban alkalmas lehet arra, hogy olyan rendszerekben használják, ahol rendszeres deformációnak van kitéve, és így sem fog gyakori cserét igényelni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Philo
2015.06.02. 17:26
Mindig örömmel olvasok ilyen újításokról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2015.06.02. 20:39
Szívbillentyűbe a 10 millió nem kevés? Évente 4x szorulna cserére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nigrablack Asagr...
2015.06.02. 21:58
Én is ezt számolgattam, karcsúnak tűnik. Egyelőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer Asagr...
2015.06.02. 22:51
Nekem is ez volt az első gondolatom, és én is ezt számoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cooley
2015.06.03. 07:42
10 millió hajlításra sem mutatta jelét deformációnak. Egyáltalán nem azt jelenti, hogy 10 millió behatás után cserélni kellene... A jelenleg használt anyagok közel sem bírnak ennyit, mégis használják, ez csak jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Coole...
2015.06.03. 09:39
Olvastuk, megértettük, de ez nem úgy megy, hogy "ha bír 10 milliót akkor biztos bír 100-at is". Tudni kell, hogy mennyi az az annyi, mert kiindulópontnak a 10 millió édeskevés az odaképzelt felhasználási területre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!