iPon Hírek

10 TB-os merevlemezekkel rukkolt elő a Seagate

Dátum | 2016. 07. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Seagate kínálata ma háromféle 10 TB-os merevlemezzel bővült, amelyek három új sorozatban foglalnak helyet attól függően, milyen piaci szegmensben próbálnak érvényesülni. A 10 TB-os újdonságok mindannyian héliummal töltött 3,5 hüvelykes házzal érkeznek, merevlemezkorongjaik pedig 7200 fordulatot tesztnek meg egyetlen perc leforgása alatt. Szintén közös tulajdonság, hogy mindannyian PMR (Perpendicular Magnetic Recording) adatrögzítéssel dolgoznak, vagyis ebből a szempontból nézve tradicionális megoldásokról van szó.
A BarraCuda Pro családot erősítő modellek az átlagos asztali konfigurációkat veszik célba, maximális adattároló kapacitásuk pedig 10 TB lesz. Ezek a termékek a folyamatos, úgynevezett 24/7 használatot is tökéletesen tolerálják, éves szinten pedig 300 TB-nyi adatmozgatással terhelhetőek. A BarraCuda Pro modellek közül a 8 TB-os és 10 TB-os példányok 256 MB-nyi DRAM alapú gyorsítótárat kaptak, míg a 6 TB-os merevlemez esetében 128 MB-nyi Cache áll rendelkezésre. Ezek a merevlemezek 5 év jótállással lesznek elérhetőek.
Hasonlóan 5 év jótállást vállal majd a gyártó a FireCuda család tagjaira is, amelyek már hibrid megoldások lesznek, hiszen a HDD korongok mellett 8 GB-nyi NAND Flash alapú tárhelyet is bevetnek. A gyártó szerint a FireCuda adattárolók ötször gyorsabbak lesznek, mint a hagyományos merevlemezek, az átlagos SSD meghajtókhoz képest pedig több tárhelyet kínálnak – minden bizonnyal kedvezőbb áron. Ezek a termékek 64 MB-nyi gyorsítótárral érkeznek, formátum terén pedig 2,5 és 3,5 hüvelykes kivitelben egyaránt elérhetőek lesznek. Az adattároló kapacitás 2 TB-nál tetőzik, strapabíróság terén pedig évi 55 TB-nyi adatmozgatásra lesz mód. Éppen ezért ezek a meghajtók már nem 24/7, hanem 8/5 felhasználásra készültek, azaz heti 5 napon keresztül, napi 8 órán át érdemes őket munkára fogni – ez persze csak ajánlás.
A második friss sorozat az IronWolf nevet viseli, célkeresztjében pedig a RAID alapú adattároló rendszerek, illetve a klasszikus, maximum 8 fiókkal rendelkező NAS egységek szerepelnek. Ezek a merevlemezek NAS felhasználásra optimalizált firmware-t kapnak, ami egyebek mellett segít a többlemezes konfigurációkban jelentkező vibrációk hatékony kezelésében. Ezzel együtt RAID-hez kapcsolódó TLER (Time-Limited Error Recovery) funkció rendelkezésre áll, valamint az energiahatékony működés elősegítésére is gondoltak a fejlesztők. Az IronWolf családban helyet foglaló merevlemezek éves szinten 180 TB-nyi adatmozgatással terhelhetőek, és természetesen folyamatos üzemben is használhatóak. A termékek a Seagate szerint 25%-kal gyorsabbak a rivális megoldásoknál, gyorsítótárból pedig maximum 256 MB-nyit foghatnak munkára. A héliummal töltött 10 TB-os modellen kívül egyéb tagok is helyet kapnak a családban, az egyes példányok jótállási ideje pedig 3 év lesz. Aki videó streameléshez optimalizált adattárolókat keres DVR/NVR rendszerekhez, a SkyHawk családot érdemes szemügyre vennie. Ezek a meghajtók maximum 10 TB-os adattároló kapacitással érhetőek el és akár 64 HD kamerából álló megfigyelő rendszerhez is alkalmazhatóak. Gyorsítótárból maximum 256 MB-nyi áll rendelkezésre, a strapabíróság pedig ugyanúgy 180 TB/év, mint az IronWolf modelleknél. A folyamatos üzemre is alkalmas meghajtók a speciális firmware jóvoltából gyorsan képesek munkához látni, ha üresjáratból „ébresztik” őket, így tökéletesen helytállnak, ha éppen mozgás következtében videó rögzítésére kerül sor. Az új merevlemezek közül a 10 TB-os BarraCuda Pro modell listaára 535 dollár, míg a 10 TB-os IronWolf és a 10 TB-os SkyHawk sorozatú megoldásokért sorrendben 470 és 460 dollárt kérnek el. Az új meghajtók hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. A termékek hazai végfelhasználói árai egyelőre nem ismertek, de talán adhat némi támpontot, hogy az áprilisban bemutatott, 3 év jótállással rendelkező, kifejezetten üzleti felhasználásra szánt 10 TB-os SEAGATE Enterprise Capacity merevlemez ára éppen 210 000 forint magasságában mozog.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. enisherpa
2016.07.19. 21:57
A hagyományos merevlemezek hattyúdala. Még néhány év, és elmossa őket az SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Dragon3k
2016.07.19. 22:15
enisherpa
Lassan 5 éve ezt lehet olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. j.panzer Drago...
2016.07.19. 22:25
Csak ezúttal tényleg.
Lehet, hogy kell még 5 év az SSD-knek, de pár év múlva a HDD-k pont olyanok lesznek, mint most a mágnesszalag. Kapható lesz, nagy kapacitású, fajlagosan olcsó, cégek fogják is használni őket, de egy átlagos ember nem fog velük találkozni, mert mind a PC-jében, min a notijában, tabletjében, mindenütt SSD lesz.
(Szerk: hacsak valami nagy gebasz nem történik, pl összedől 1-2 nand gyár).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. pdx06
2016.07.19. 22:26
Baromság hogy vége lenne a HDD-nek, csak megváltoztak a szerepek, SSD-n azt érdemes tárolni amit gyakran használ az ember, HDD-t pedig adattárolásra pl. filmek, zenék, installok,képek amit az SSD-re kevesen mernek bízni. 3 éves HDD-m még mindig 100%-on áll, de még az előtte lévő 7 éves is. Az SSD-t mikor megveszed már legtöbbször kapásból nincs 100% állapotban a Sentinel szerint, ráadásul váratlanul is behalhatnak.

Egyszercsak használat közben megállhat a Windows, a kurzor se mozdul újraindítás után pedig No boot device és vége. Kékhalállal is egyre gyakrabban találkozok SSD óta amikor pillanatnyi elmezavara van, mikor utánanéz az ember a kékhalálnan szereplő hiba okának, mind az SSD-re vezethető vissza, még akkor is ha rendszermemóriáról ír a leírás. Nem merik abbahagyni a HDD gyártását, mert elég sok adatvesztés probléma lenne akár cégeknél is ami nem kellemes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. pdx06
2016.07.19. 22:41
Egy kis Hard Disk Sentinel túra nálam:

3 éves Seagate HDD 100%: A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.

Nincs szükség beavatkozásra.


1 éves Samsung SSD 83% : lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 56 alkalommal.
Hirtelen rendszerleállás, összeomlás, újraindulás, "kékhalál" esetén vagy ha fájlok/mappák nem érhetőek el, érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket. Ha megoldható, érdemes kábeleket cserélni az újabb problémák elkerülése végett.


(A kábelekkel nincs gond, már ellenőrizve és cserélve, megcserélve is lettek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. j.panzer pdx06
2016.07.19. 22:59
"Baromság hogy vége lenne a HDD-nek, csak megváltoztak a szerepek" - igen, pont mint a mágnesszalag.

Nekem elég sok HDD-m halt már meg, (igaz elég sokat is veszek), viszont a kevés (4 db) SSD-mből még egy se ment tönkre, és instabilitást sem okoz. Ebből még nem vonom le azt a következtetés, hogy az SSD 0%-os hibaaránnyal dolgozik. Mindenre van példa, és ellenpélda, de egy jó minőségű SSD-ben kevesebb a meghibásodási lehetőség, mint egy jó minőségű HDD-ben. És nyilván egyikben sem kizárt.

A HDD ét, él és élni fog, de 5 év múlva átlag halandó már max csak nosztalgikus álmaiban fog HDD-vel találkozni.

Mindenki érdekében remélem, hogy ez így lesz. Aki meg akar HDD-t venni, vegyen. Ma is lehet még VHS-t használni, mennyivel jobb volt az, mint a PC-s éra. Azért mert... ő... csak.

Én a magam részéről már csak azt várom, hogy az 1TB-s SSD-ket is 30-40 környékén lehessen kapni, oszt akkor fogom az utolsó gépemben megmaradt HDD-t is, oszt a Halászbástyáról belerúgom a Dunába, nekem nem fog hiányozni ez a kőkorszaki technológia.

A cikkben szereplő példányokért, egy 15-20 rugót még adnék is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. bugger
2016.07.19. 23:33
És erre vajon lesz rendes gari itthon, vagy ez is csak 1-2 évvel fog bejönni, mint a mostani 8TB-osok, amikre a gyártó 3-at ad, ipon viszont csak 1-2-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. eriol pdx06
2016.07.19. 23:53
HDD Sentinel nálam a két öregebb SSD -mre:

HDD Model ID : KINGSTON SNVP325S264GB
HDD Size : 61057 MB
Interface : S-ATA II
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 1908 days, 5 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Lifetime writes: 9.51TB

HDD Model ID : Corsair CSSD-F60GB2
HDD Size : 57241 MB
Interface : S-ATA II
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 399 days, 4 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Lifetime writes: 3.81TB

A felső egy állandóan ketyegő kis linux HTPC -be csücsül (rengeteg mkv remux miatt van 9.51TB write) a lenti meg a "játszós" gépem (néha megy) OS disk -je.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Stark
2016.07.20. 00:12
HDD-re mindig szükség lesz, még jó sokáig használni fogjuk.
A nagy (1TB+) SSD-k ára még mindig horror, a többi meg egyszerűen kevés ha adattárnak is azt használjuk, főleg ha bejönnek majd a 4K filmek is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. pdx06 eriol
2016.07.20. 00:17
Valami nekem sántít az adataidban. 1908 nap az kb. 5 év. 5 éve még nem nagyon volt elterjedve az SSD, ha azt vesszük hogy azóta nem ment folyamatosan a géped akkor akár 10 év idő is lehet ráadásul az SSD élettartamára ennyi idő és írás után semmiféleképp nem írhat ki 100%-ot, mivel ez a vizsgálat nem fizikailag történik hanem bizonyos írási/olvasási arányok alapján számolja ki. Magyarul vagy nem támogatja az ssd-d ezt a fajta számítást vagy csak átírkáltad az értékeket. Az csak hab a tortán hogy nálam pont egy HyperX modell halt be 3 hónap alatt. Arról nem beszélve hogy minél kisebb az ssd kapacitása annál gyorsabban mennek lefelé a százalékok,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. peti198706... pdx06
2016.07.20. 00:57
Valami nálad nem százas az biztos.. -Kénytelen leszel prohardver-re menni, h lásd is mi is aza "ssd". - Egy ssd-re nem lehet rátukmálni az indexelést, a töredezettségmentesítést, a DICE eszkalációt, az ősmagyar szarvasmarha pásztorkodást, havasi juhtenyésztést, s a kecske kábszerelosztását. Egyszerűen le kell fokozni a meghajtóra rázúduló nyomást a helyileg elszabadult M$ szolgáltatások megregulázásával. - Mert lehet egy ssd élelmiszer érzékeny - mi tagadás, csokit nem eszik az biztos. Te pedig jobb ha felzárkózol mert 2016 van, s mire rájösz erre, 2023 lesz.
Egy SSD-t a vezérlő teszi, az ami. -Rendszer meghajtásra termet.- S igen túl lehet hajtani a szolgálati idejét, megfelelő gondviseléssel.
Ez a HDD pedig jó érték/terra aránnyal fog rendelkezni mire valójában feleszmélsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pdx06 j.pan...
2016.07.20. 01:08
Akárki akármit mond, hosszú életük lesz még a HDD-knek, az SSD-nek folyamatosan mozgatnia kell az adatot hogy életben maradjon, egyszerűen nem való hosszútávú adatmegőrzésre. Minél több adat van rajta, annál több dolga van az SSD-nek, és idővel elkezdenek szállingózni a hibás fájlok. Ezért mondom hogy a legjobb megoldás a mindennapos programok használatára az SSD, nem olyan programoknak való amit szökőévente egyszer indítasz el, mert csak feleslegesen terhelik az álló programok, mivel azokat is pakolásznia kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. pdx06 peti1...
2016.07.20. 01:17
Hagyd már ezt a sablon 20xx-van dumát, szerintem még gagyibb minden mint a 90-es években. Neked is jöhet derült égből a villámcsapás hogy bekapcsolod a gépet, aztán minden előjel nélkül No boot device, akármilyen karbantartást végzel. Én se gagyi SSD-t vettem elsőre, HyperX-et, mindenféle full extra járt mellé, csavarhúzótól kezdve a hordozható Rack-ig, mégse bírt 3 hónapot, pedig úgy volt használva ahogy a nagykönyvben meg van írva AHCI módban és GPT partícióval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. eriol pdx06
2016.07.20. 01:32
2010es cikk:
http://www.storagereview.com/kingston_ssdnow_v_review_snvp325s2
Valamint:
"A felső egy állandóan ketyegő kis linux HTPC -be csücsül"

A SMART adatok alapján sincs semmi baja az SSD -nek és remekül, hibamentesen is üzemel a mai napig. Persze arra nem vetted a fáradtságot, hogy guglizz egyet, hogy mikori modellről beszélek, vagy hogy elolvasd amit lejjebb írtam róla, de a vádaskodás megy, így igazából hót felesleges veled tovább beszélgetni erről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bugger pdx06
2016.07.20. 01:35
Egyáltalán nem elképzelhetetlen. Nekem egy 96GB-os Kingstonom van 1757 nappal, 100%-kal. Tény, az idő 99%-ban be volt kapcsolva az épp aktuális gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pdx06
2016.07.20. 01:48
Rendben nem szállok vitába, úgyis egyik percről a másikra halnak meg az SSD-k, nem pont akkor amikor eléri a nullát a százalék. Lefagy aztán nem indul többet, kb ennyi. Vagy kékhalállal boldogít. De a lényeg még mindig az hogy nem arra valók hogy telepakold ritkán használt adatokkal, ezért nem is erőltetik átlagfelhasználónak a több terrabájtot, persze vannak ilyenek is, de egy kocsi áráért, de még azok se arra valók. Olyan pedig nincs hogy 4-10 TB adatot minden nap használjon az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. grog
2016.07.20. 05:29
Na akkor ebbe beledobok 10 darabot és egy darabig elég lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ejcy pdx06
2016.07.20. 08:46
Első Kingston SSDmet 2010ben vettem azóta is megvan a torrentező masinában. Legtöbb időt amit a gép egyhuzamban futott 293 nap.
De teljesen egyetértek, az SSD jelenleg nem adattárolásra van. Ráadásnak merevlemezről csak akkor nem tudják kinyerni az adatot ha sérülnek a lemezek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ncc1701 ejcy
2016.07.20. 09:01
Csak nem tudod megfizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. BReal ejcy
2016.07.20. 09:08
De a torrenteket gondolom nem az SSD-re töltöd. Főleg, ha 2010-es, akkor nem is tudom mekkora volt a maximum kapacitású.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim pdx06
2016.07.20. 10:00


csók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. david99999... ejcy
2016.07.20. 10:51
"De teljesen egyetértek, az SSD jelenleg nem adattárolásra van. Ráadásnak merevlemezről csak akkor nem tudják kinyerni az adatot ha sérülnek a lemezek."

Csakis az érdekesség kedvéért említem meg: Akkor is visszalehet nyerni az adatokat, "gond nélkül"

Itt és most a "gond nélkül" 470000 ft+áfa, sajnos személyes tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bp123
2016.07.20. 11:06
A Seagate még 15-20 évre saccolja a hdd-ket: [LINK]
Mivel már 36 éve gyártanak hdd-t (6 éve ssd-t is), talán tudják miről beszélnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller
2016.07.20. 12:21
Nekem a majd 10 éves SSD-m 98%-os, a másik meg 99%-os. Mind a kettőn egy-egy Windows (vagy nálam néha Gentoo) fut. Az újabb, 120 gigás SSD-m kvázi az egyetlen használt háttértáram a gépemben, szóval napi használat mellett az írás/olvasások 99%-a azon a meghajtón hajtódnak végre. Van még egy 1 terás HDD-m, de az csak backupra van, ki van húzva a gépből.

Szerintem az SSD hibásodások fel vannak fújva. Van egy két rossz széria, ahol maga a controller rossz, de a cellák nem használódnak el egykönnyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. asdsa
2016.07.20. 12:31
Az 5 év lehet, hogy túlzó becslés, de tény, hogy amint eléri azt a szintet az SSD, hogy 1TB/30k JMF alatt lesz az ár, akkor a merevlemeznek konzumer piacon vége van. Megy NAS-ba torrentmesterkedni, esetleg második vinyónak,akinek kell a hely.
Átlag ember 90%-a el van 0,5-1TB helyen, ha a külső eszközöket nem számoljuk. És arról még nem is beszéltünk, hogy előbb-utóbb jobban megéri majd 50TB-s SSD-t gyártani, mint 50TB-s merevlemezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gabest
2016.07.20. 12:38
Amikor egy ssd chipen 256MB fér már el, akkor csak az a kérdés mikor térül meg a beruházás, hogy olcsón lehessen venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba bp123
2016.07.20. 13:17
Aki 20 évre saccol, az nyilvánvalóan nem tudja miről beszél. Ennyit a seagate-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csicso1
2016.07.20. 13:22
Ez a HDD méret novekedés (több tányér nabumm) nálam a vörös posztó, fel.úrja az agyam. Legyen már OLCSÓBBB A TERABÁJTONKÉNIT ÁR! Ez kéne már a bibliai árvíz óta semmi de semmi javulás és előtte sem volt olcsó. EZt a 10 terásat is 150k vagy felette árulját 90k-ért okés lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BReal asdsa
2016.07.20. 13:23
Ahhoz viszonyítva még több, mint 3-szoros ára van az SSD-nek. Szóval ahogy írtad, az az 5 év kevéskének tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2016.07.20. 15:53
Mondjuk ennyi erővel az SSD-t is temethetjük, ha jönnek ezek az UFC vagy mijjen memóriakártyák amik elvileg ugyanolyan gyorsak, mert akkor mi a francnak SSD? Dugjunk be egy memóriakártyát a gépbe oszt cső. Majd építenek a számítógépházak elejére kártyaolvasót. A telefon is megy kártyával, akkor mé pont a PC ne menne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BiroAndras Csics...
2016.07.20. 17:41
Szerintem már nem lesznek olcsóbbak. Egyrészt az adatsűrűséget már nem nagyon lehet tovább növelni, másrészt már nem érdemes túl sokat költeni fejlesztésre. Harmadészt a gépek folyamatosan mennek össze, ma már egy 3.5-ös HDD óriási, de lassan egy 2.5-ös is túl nagy. A legtöbb célra már egy tenyérnyi kompakt gép is elég, annak meg majdnem duplázza a méretét, ha egy 2.5-ös vinyónak is helyet kell szorítani.
A nagy HDD-k egyre inkább csak adatközpontokba kerülnek, azoknál meg nem az ár az elsődleges szempont, hanem a teljesítmény, és a megbízhatóság.
Az SSD-k ára viszont szépen megy le, és nincs elvi akadálya, hogy ez még jó pár évig így legyen, szóval elkerülhetetlen, hogy az SSD-k olcsóbbak legyenek belátható időn belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa pdx06
2016.07.21. 13:21
Ahogy én tudom az a probléma a memóriakártyákkal, hogy magasabb az elérési idejük az SSD-knél.
Illetve tartósságra sem biztos, hogy utoléri. Már tapasztaltam több SD kártyánál adatvesztést, bugolást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.21. 15:56
Az mind szép és jó, hogy olcsóbbak lesznek. A kérdés a mértéke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bihus pdx06
2016.07.21. 17:40
Te minden topicban terjeszted a baromságaidat, holott a tények sajna mást mondanak:

http://www.zdnet.com/article/ssd-reliability-in-the-real-world-googles-experience/

Az SSD-k megbízhatóságban is befogják lassan a HDD-ket, és most sincs már jelentős különbség. Ez, mivel a technológia fejlődik, az idővel csak javulni fog.

Az SSD-nek pedig nem azért kell folyamatosan mozgatnia az adatot, hogy életben maradjon, hanem, hogy X év múlva is ugyanolyan sebességgel írja/olvassa az adatokat minden cellából. Ezt a HDD már eleve sem tudja, hiszen minél beljebb van a tányéron az adat, annál lassabb lesz. Hoppá.

Persze te maradj csak a HDD-nél, tőlem lehet akár lovad is autó helyett, ebbe senki nem szól bele, csak legalább ne oszd az igét az egyetlen darab Kingstonos tapasztalatoddal... jézusom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06 Bihus
2016.07.21. 19:33
Te csak egy troll vagy, holott tudod nagyon jól hogy mindig igazam van, csak ugye nem tudod elviselni. Hát persze, ugyanolyan sebességgel, aztán nem győzik kiadni a firmware frissítéseket melyeknek pont az a lényegük hogy még sűrűbben helyezgessék az adatokat, mert x hónap után a régi fájlokat jóval lassabban olvassák, nemcsak a Samsungnál volt ez a jelenség, csak nyilván ez lett felkapva. Ugyanúgy van SSD-m, de nem raktárnak használom, hanem csak azokat tartom rajta amiket sűrűn használok, mert így van értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!