iPon Hírek

10 TB-os merevlemezt mutatott be a Western Digital

Dátum | 2016. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital egy új merevlemezről rántotta le a leplet, amelynek korongjai héliummal töltött házban dolgoznak és 10 TB-os adattároló kapacitást nyújtanak. A főként adatközpontokba szánt merevlemez a Seagate és a HGST hasonló kategóriájú termékei ellen veszi fel a kesztyűt, a gyártó saját termékpalettáján pedig a zászlóshajó szerepét kapja. A 10 TB-os WD Gold merevlemez a szokásos 3,5 hüvelykes formátumú házat alkalmazza, amely héliummal feltöltve, légmentesen lezárva érkezik. Belsejében PMR technológiára támaszkodó merevlemez korongok lapulnak, amelyek percenként 7200 fordulatot tesznek meg. A korábban piacra dobott 8 TB-os modellhez képest ebben az esetben már nem 128 MB-nyi, hanem 256 MB-nyi gyorsítótár áll rendelkezésre, plusz energiahatékonyság és sebesség terén is történt némi előrelépés. A 10 TB-os modell 205 MB/s-os helyett már 249 MB/s-os folyamatos adatátviteli sebesség elérésére képes, aktív módban mért fogyasztása pedig 7,4 wattról 7,1 wattra csökkent. A javulás pontos okait nem részletezte a gyártó, de könnyen kikövetkeztethető, hogy a jobb eredmények a nagyobb adatsűrűségnek, a dupla kapacitású gyorsítótárnak és az elektronika optimalizációinak köszönhetőek.
Az új merevlemez SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használ, SAS csatolóval ellátott változat pedig egyelőre még nem készült belőle. Strapabíróság terén a szokásos 550 TB/év érték köszön vissza, ami azt jelenti, hogy napi szinten nagyjából 100 percen keresztül dolgozhat csúcsra járatva a HDD – így lesz meg az évi 550 TB-os írásmennyiség. A 10 TB-os WD Gold merevlemez természetesen beveti a szokásos technológiákat is a hatékony, energiatakarékos működés érdekében. A RAID tömbökben is kiválóan helytálló merevlemez az eredményes hibajavítás érdekében TLER (Time-Limited Error Recovery) támogatással éppúgy rendelkezik, mint RAFF támogatással, ami a többlemezes rendszereknél jelentkező vibrációk negatív hatásait küszöböli ki.
A 10 TB-os WD Gold merevlemez egyes viszonteladóknál már kapható, ahol 850 dollár körüli összeget kérnek el érte. A 10 TB-os WD Gold merevlemez természetesen 5 év jótállással kerül az üzletek polcaira. A várható hazai végfelhasználói ár egyelőre nem ismert, de az adhat némi támpontot, hogy a 8 TB-os modell jelenleg közel 200 000 forintba kerül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. R3LaX123
2016.08.05. 18:08
Évi 550TB írás? Nem kevés az egy kicsit? Persze én itthon szerintem 50 év alatt nem írok annyit a vinyómra (ssd-mre), na de ezt nem is Béla bácsi "netezőgépébe" tervezték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HozeManuel
2016.08.06. 14:50
Nekem kb 25 év alatt volt már WD,Seagate,Samsung, Transcend,Hitachi. Ja meg Quantum is Soha egyikkel se volt baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kamikazee3... HozeM...
2016.08.06. 15:20
Jó darabokat fogtál ki! Nekem is volt már több márka, de mindegyikből halt meg idő előtt. Samsung, Seagate, Maxtor, WD is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hypon
2016.08.06. 18:45
10 TB háttértárolót mutatott be a WD, de minek? Annak, hogy a gar után pár nappal meghaljon? Nagyszerű munkát végeztetek fiúk, le a kalappal. Hozzátok ki a green szériát és számomra teljes a boldogság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer
2016.08.07. 22:24
Az mindig jó, ha van fejlődés a piacon, kár, hogy már vagy 6 éve semmit nem fejlődött a HDD szektor. Mert az rendben van, hogy kijött ez a HDD, de sajnos ez nem vonta maga után a korábbi, kisebb kapacitású modellek árának csökkenését. Ennyi erővel ezt a 10 TB-t össze lehetne legózni több HDD-ből. És ez megy 6 éve. Van egy 10 TB-s, és annyiba kerül, mint 3db 4TB-s. Azok pedig nem lettek olcsóbbak attól, hogy ez megjelent.
Ez processzor viszonylatban olyan, mintha egy Core 2 Duo proci kerülne 100 ezerbe, egy i7 Skylake meg egy millióba.
Nagyon döglődik ez a HDD piac, pár év kihalnak a fogyasztói piacról, szép lassan pedig a szerverparkokban sem fogja megérni már ezeket pörgetni.
Adios HDD, nem fog hiányozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock j.pan...
2016.08.09. 10:01
Igen, 6 éve nem fejlődött a HDD szektor, de hova kéne fejlődnie? Iponon 14 ezer forint a legolcsóbb 1 terrás vinyó. Lehetne olcsóbb,de szerintem azt az árat nem a gyártástechnológián kéne megspórolni, az szerintem már így is bagatell összeg. Az amíg ide eljut, mindenkinek a haszna,az adók, a többi járulékos befizetés dobja meg az árát.
Lehet ezen sajnálkozni,meg temetni a HDD-t (amit már az SSD-k megjelenése óta kárognak), de ez az ár nem hiszem hogy a közeljövőben változni fog.
Szvsz 14k/terra nem hiszem hogy rossz arány. Az átlag felhasználó egyelőre simán elvan ekkora tárhellyel, de 20-25 között már 2 terrás merevlemezeket osztogatnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!