iPon Hírek

100 dollár alatti táblagépek jöhetnek négy maggal a MediaTeknek hála

Dátum | 2013. 10. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek ismételten egy új lapka bevetése mellett döntött. Ezúttal viszont nem egy felsőkategóriás megoldásról rántották le a leplet, inkább lefelé bővítették a termékpalettájukat. Az MT8121 segítségével a legolcsóbb gépezetek körében is elterjedhet a négy mag. A MediaTek MT8125 már talán nem szorul különösebben bemutatásra, hiszen sok táblagép esetében láthattuk már akcióban. Ez az MT6589 megcsonkított kapcsolati képességekkel bíró alternatívája. A vállalat mérnökei ezt a SoC-t vették kezelésbe, amikor elhatározták, hogy még lentebb faragják a költségeket úgy, hogy a négy ARM processzormagot megtartják. Az MT8121 az alkalmazási területeit tekintve – a mobil kommunikációs egység teljes hiányában –, csakis a táblagépek esetében jöhet majd szóba. Az újdonság köré a MediaTek tervei szerint 99 dolláros, avagy még ennél is szerényebb áron kínált tabletek építhetőek majd. Ráadásul a tervek szerint egy külső szemlélő számára nem lesz fájó az MT8121 költséghatékonysága, tehát a spórolást megfontoltan hajtották végre.

A chip négy energiahatékony Cortex-A7 maggal lesz ellátva, amelyeknek az órajeléről egyelőre nem esett szó. Ezeknek az egységeknek a kvartettje 1,2 és 1,5 GHz-es frekvencián már számtalanszor bizonyította a rátermettségét, talán ezen a tartományon most sem változtatnak. Ennek a konfigurációnak a teljesítménye elegendő ahhoz, hogy a mindennapi terhelés mellett teljesen akadásmentes legyen az Android mozgása. A grafikus processzort ezúttal is az Imagination Technologies szállítja, egy PowerVR Series 5 IGP-vel lesz dolgunk ám ennek a pontos kilétéről nem esett szó. Remélhetőleg a színfalak mögött az eredetileg használt SGX544 maradt, de nem zárható ki annak az esélye sem, hogy itt kezdődik a spórolás, és valamilyen visszafogottabb PowerVR SGX5xx használata mellett döntöttek. Jó hír, hogy a kapcsolati lehetőségeknél minden szükséges dolgot bevetettek a fejlesztés során, a Wi-Fi mellett több hasznos képesség is integrálásra került. Lesz az MT8121-re alapozott táblákban GPS vevő és persze a Bluetooth modul sem fog hiányozni. Az nem derült ki, hogy a négy az egyben kapcsolati egység utolsó tagja, az FM rádió bele került-e. Ezenfelül több részletről sem hullott le a lepel az újdonsággal kapcsolatosan mostanáig. Valószínűleg az MT8125 után itt valamelyest visszább faragtak a támogatásokon, így a maximálisan meghatározott kijelző felbontás alacsonyabb lehet, és vélhetően a 13 megapixeles kamerák befogadását lehetővé tevő ISP-ről is le kell majd mondania a fejlesztőknek. Ezek viszont egyáltalán nem releváns tényezők, ha a célpiacot vesszük figyelembe. Információink szerint a MediaTek mostani termékével először 2014 elején fogunk találkozni tablet formájában, de a tömeggyártás már jelenleg is folyik. Ennek köszönhetően 2014-ben valóban beköszönhetnek azok a filléres táblagépek, amelyek szerényebb igények mellett tökéletes felhasználói élményt garantálhatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. freyr
2013.10.16. 13:36
Ja, azt felteszem azok az olcsó darabok kapnak majd 512 MB RAM-ot meg csak nevében IPS, de fényerőt is nélkülöző 7"-os kijelzőt, illetve nem hinném, hogy a GPS, a 3G és a BT nem kerülne bennük letiltásra, mert különben nem jönne ki $100 alatt az ára (spórolás az antennákon és a SIM foglalaton), legyen bármennyire kínai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyerek01
2013.10.16. 16:36
Még jó hogy le lett írva hogy lesz benne GPS, Bluetooth.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.16. 17:17
A SoC-ban a vezérlés, a támogatás. De ha a tabletből kihagynak minden mást, hiába...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630
2013.10.16. 21:50
Na igen egy tablet nem csak 1 soc-bol all.
Gondolom a 100 dolcsi alatti tablet ultravekony nyikorgo kasztnival, szutyok, kijelzovel, moslek kicsi aksival jon ki, de azzal reklamozzak majd, hogy ultravekony.
Azt meg ugyan ki nem szarja le milyen vastag 8 mm vagy 1,5 centi.
A tobbirol meg nem is beszelve gagyi tolto es egyebb csati, gombok stb.
Volt tapasztalatom occ'o tablettel.
Az osszes mehetne a szemettelepre ahogy kijott a gyarkapun.
Csak a fat sajnalom amit kivagnak a papirdobozhoz...
Oszinten szolva be sem engednem ezeket europaba.
Csak sajna itt az eu-ban a szabaly az, hogy azt lehet kitiltani ami az egeszsegre karos, vagy eletveszellyes az ilyen minosithetetlen szutykokat nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!