iPon Hírek

100 dollárnál is olcsóbb tablet Intel alapokon

Dátum | 2013. 11. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Intel már korábban hangoztatta, hogy az ünnepek közeledtével olyan táblagépek is kaphatóak lesznek, amik 100 dolláros áron kínálják a vállalat megoldásait. Nos, eddig az nem volt tiszta, hogy honnan akasztanak le akár egy ilyen tabletet, ám most kiderült, hogy az idén visszatérő Hewlett-Packard lesz ebben a partnerük.

A két nagyvállalat összefogásának köszönhetően immáron a köreinkben köszönhetjük a HP 7-et. Az egyszerű elnevezés mögött egy legalább ennyire egyszerű konfiguráció rejlik, de a gép teljesítményére nem lehet majd különösebb panaszunk. Ár-érték arány tekintetében igazi bajnokkal van dolgunk. A tábla lényege a burkolat alatt rejtőző Intel Atom Z2460 SoC. Ez, az egyetlen 1,6 GHz-es frekvencián üzemelő, x86-os processzormagot és PowerVR SGX540 grafikus egységet rejtő SoC, a teljesítményét tekintve a négy Cortex-A7 és Cortex-A5 magos ARM alapú megoldások között helyezkedik el. Itt viszont nem kell a magok számával foglalkozni, ami nagy előny, mert így a maximális teljesítmény mindenkor, plusz optimalizálás nélkül elérhető. A hasonló készülékek tesztjei alapján várhatóan az Android rendszerrel semmilyen probléma nem lesz, de a komolyabb játékok azért már fejfájást okozhatnak a HP gépének. A lapka mellett 1 GB-nyi DDR2-es rendszermemória van, a háttértár pedig 8 GB-os méretet öltött, ami egyébként nem túl sok, de a bővíthetőségének köszönhetően nem jelent gondot. A HP friss készüléke 7 colos méretű panellel lett felvértezve. A kijelzője 1024 x 600 képpontos felbontású és állítólag IPS technológiás, így még a széles betekintési szögekről sem kell lemondanunk a kedvező árért cserébe. A megjelenítő felett egy kamera is bevetésre került, ám ez csak VGA képeket képes megörökíteni és továbbítani, így kizárólag a videócsevegéseink bonyolítására alkalmas. A kapcsolati képességei tablet szinten átlagosak: van a fedélzetén 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi és egy Bluetooth 2.1-es modul.

Az operációs rendszer szerepében egyébként az Android 4.1-es verziószámmal megbélyegezett Jelly Bean variánsa van jelen. Ez mostanra másfél éves, így a HP-nak nem igazán van arra mentsége, hogy miért nem sikerült egy frissebb változatot tető alá hoznia, remélhetőleg azért frissítés formájában legalább az Android 4.2 elkészülhet rá – ez sok, a tabletek körében fontos dolgot hozna. A táblagép háza 9,9 milliméter vastag, a készülék súlya pedig 376 gramm lesz. Az akkumulátorról nem közöltek pontosabb adatokat, ám arra fény derült, hogy az üzemideje egyetlen feltöltést követően nagyjából 5 órás lesz (átlagos terhelés mellett). A HP 7 egyelőre csak a hírhedt "Black Friday" alkalmával került terítékre. Az ára egészen pontosan 89 dollár, ami már a legolcsóbb kínai megoldások között indul harcba a vásárlók kegyeiért. Minden bizonnyal kapósnak fog bizonyulni a termék, és a nagy népszerűséget látva, remélhetőleg a későbbiekben szélesebb körben is elérhetővé fog válni az Intel és a HP együttműködésének legújabb gyümölcse.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. nagyat2k11
2013.11.27. 21:51
Gyenge eresztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DemonDani
2013.11.27. 21:53
90 dollárról beszélünk, ezért kapsz egy jobbára akadásoktól mentes tabletet. Hol itt a gyenge eresztés; mutass rá, mert én nem látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lazahunter
2013.11.27. 22:40
A hozzászólására értette
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2013.11.27. 22:56
Itt van nekünk ez az átcímkézett csoda:
Concorde Rokee
Elég hasonló a konfigja, de mennyi lehet a különbség a két proci között?
2x1,2Ghz Cortex A-7 mag V 1x1,6Ghz Z2460 mag
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. elmepocok
2013.11.27. 23:23
A benchmarkok alapján ez az atom hozza egy mostani átlagos kínai soc szintjét. IPS panellel abszolút vállalható ennyi pénzért, főleg HP logóval a hátán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2013.11.28. 09:24
asdsa

Benne van a cikkben.

"a teljesítményét tekintve a négy Cortex-A7 és Cortex-A5 magos ARM alapú megoldások között helyezkedik el."

A Rokee-t simán lenyomja, ez egy percig sem kérdéses. Az AllWinner A20 a szokásosnál is gyengébb eresztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2013.11.28. 21:14
Köszi a választ, valahogy sejtettem
Meg azért ez még is csak HP és nem csak egy átcímkézett kínai, de elég furcsa, hogy a sok drága HP tab után kihoznak ilyeneket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MZperX75
2013.11.29. 12:58
" drága HP tab után kihoznak ilyeneket is."

Sok-sok atom van az Intel raktáraiban el kell valahogy passzolni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!