iPon Hírek

100 dolláros laptop 188 dollárért

Dátum | 2007. 09. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A One Laptop Per Child (OLPC) névre hallgató akció keretein belül 100 dolláros laptopot kívánnak biztosítani a fejlődő ország tanulóinak, ám a kezdeményezés néhány akadályba ütközött. Korábban már megemelték a noteszek árát a szervezők, mivel a laptop hardver elemein kívül egyéb költségek is felmerültek, így egy notebook ára 175 dollár lett, ám most ismét feljebb kúszott az ár, így jelen pillanatban 188 dollárba kerül a 100 dollárosnak meghirdetett laptop.

A laptop árával kapcsolatban már kiadtak egy közleményt is, amelynek értelmében a notesz ára országonként eltérő lesz. Uruguay-ban például 205 dollárba kerül majd a laptop, a Brighstar Ururguay SA-val kötött együttműködésnek köszönhetően. Az OLPC állításai szerint a notebook ára nem kizárólag a hardverelemek árából tevődik össze.


Költséget képez a technikai személyzet oktatása, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni a hardverelemek szervizének biztosítására, hiszen fejlődő országokba kerülnek a gépek, ahol a javítást egyébként nehéz megoldani. A szoftveres támogatás szintén költségként jelentkezik, de ez sem kerülhető ki, mivel a támogatás nélkül a befoltozatlan biztonsági rések nagy kockázatot jelentenek. Az utolsó szempont, amelyet figyelembe kell venni, az a laptopok internet használati díja. Ha mindezeket a költségeket összeszámoljuk, akkor 5 év alatt egy laptop 972 dollárt emészt fel.

George Snell, az OLPC szóvivője az alábbi nyilatkozatot tette a Reuters-nek: "Teszteljük az XO Laptopot. Biztosak akarunk lenni benne, hogy minden szoftver tökéletesen működik. Minden szükséges javítást elvégzünk, mielőtt a gépek forgalomba kerülnének." Majd hozzátette: "Addig nem fogadunk el rendeléseket, amíg a gépek készen nem állnak, jelenleg is több tucat országgal folytatunk tárgyalásokat."

Az XO laptopok októberben kerülnek le a gyártósorokról, ám a forgalomba kerülő termékek a vártnál magasabb áron lesznek elérhetőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2007.09.18. 11:44
A One Laptop Per Child (OLPC) névre hallgató akció keretein belül 100 dolláros laptopot kívánnak biztosítani a fejlődő ország tanulóinak, ám a kezdeményezés néhány akadályba ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2007.09.18. 11:48
Mondjuk ezen semmi meglepő nincsen szerintem, így is messze a legolcsóbb lesz. Az Asus 200 dolláros EEEPC kezdeményezése is 200 dollárról indult és most 270 a legolcsóbb alig használható változat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2007.09.18. 12:43
Azért sokak szemében meglepő lehet, hogy a 100 dolláros notesz mégsem 100 dollárért kerül majd forgalomba. SZVSZ ez már korábban is tudható volt, azaz az OLPC-tagok már tudhatták, csak a 100 dolláros jelző jobban hangzott, jobban el lehetett adni marketing szempontból.


Legalábbis szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!