iPon Hírek

1000 FPS-es videózásra alkalmas kamera jöhet a Samsungtól

Dátum | 2017. 09. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefon kamerái folyamatosan fejlődnek. A Sony például olyan kamerát mutatott be idén a Xperia XZ szériával, ami szédületes lassított felvételeket képes létrehozni. És úgy fest, hogy most a Samsung is egy hasonló fejlesztésen dolgozik. Ha mobil készülékes kameráról van szó, akkor jelenleg a Sony jelenti az etalont; a japánok idén például a Motion Eye technológiás kamerával nyűgözték le az embereket. Az átlagos felsőkategóriás okostelefonok 120 FPS-es lassított felvételeket tudnak készíteni, néhány csúcsmodellnél pedig van már példa a 240 FPS-re is. A Sony ezeket bőven überelve már tavasszal olyan készülékekről rántotta le a leplet, amikkel közel 1000 FPS-t lehet elérni rövid ideig. Egészen pontosan másodpercenként 960 képkockáról beszélhetünk, ami négyszeres különbség a legjobb konkurensekhez képest is, 32x-es lassításnak felel meg. Nem csoda, hogy a Samsung is megirigyelte ezt a lehetőséget, és egy hasonló képességű ISOCELL szenzor fejlesztésén dolgozik.
A Sony úgy tudta elérni ezt az egészen lenyűgöző teljesítményt, hogy növelte eggyel a szenzor rétegeinek a számát, beépített egy 1 Gbites Micron DRAM modult a képérzékelőbe. Így jött létre a háromrétegű IMX400, ami egyébként 1/2,3 hüvelykes méretű és 19 megapixeles fényképek megörökítését teszi lehetővé. Az integrált memória kiemelkedő sávszélességgel csatlakozik a képérzékelő felülethez, és ez a kulcs a lenyűgöző lassított felvételekhez, a kiugróan magas FPS számhoz. Az ET News információi szerint a Samsung is egy háromrétegű modul fejlesztésén munkálkodik a színfalak mögött. A dél-koreai lap elmondása alapján elég jól állhat a Samsung a fejlesztéssel, ugyanis a minták már októberben elkészülhetnek, és ha nem jön közbe semmi, akkor a még novemberben elkezdődhet az újdonság tömeggyártás is.
Az új ISOCELL lapka az ET News által megszellőztetett információk szerint az IMX400-tól eltérően épül fel, de az eredmény hasonló lesz. A Sony a pixelréteg és a vezérlőáramkör közé ékelte be a DRAM réteget, a Samsung viszont máshogyan jár el. A dél-koreai alakulat a pixelréteg és a hozzá tartozó áramkör létrehozását követően helyezi fel a memóriaréteget legalulra. Az eltérés hátterében költségvetési és szabadalmi okok is állhatnak.
Elsőre azt lehetne gondolni, hogy a Samsung szeretné felvenni a kesztyűt a Sonyval, de valójában valószínűleg nem, illetve nem csak erről van szó. A Samsung a csúcsmodelljeiben általában Sony kamerákat is alkalmazni szokott az ellátás biztosítása érdekében. Ez a trend valószínűleg jövőre sem fog megváltozni, és a Samsung azért dolgozik most egy olyan kameramodulon, ami képes olyan lassítást elérni, mint a konkurens terméke, hogy jövőre már a Sony egységeit és sajátjait is vegyesen használhassa a zászlóshajókban. Szóval szinte biztosra vehetjük, hogy a jövőre érkező Galaxy S-széria már olyan kamerával fel felszerelve, ami nagyjából 1000 képet tud majd megörökíteni egyetlen másodperc alatt videózás közben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pdx06
2017.09.22. 16:43
Mindig utáltam a lassított felvételeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Chavalier pdx06
2017.09.22. 19:03
Az eddigi kommenteidből ítélve te mindent utálsz és semmi sem tetszik neked, valahogy ezen sem lepődtem meg. Sad life.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chrematori...
2017.09.22. 20:36
Nah ha ezt mobilba berakják, rohadtul kíváncsivá tesz majd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani Chrem...
2017.09.22. 21:20
Hát oda készül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester pdx06
2017.09.23. 07:25
Biztos van benne timelapse funkció is, te úgy is csak a gyorsaságra gerjedsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Chrematori... Demon...
2017.09.23. 14:26
Gondoltam Amúgy egyetlen dolgot nem szeretek a lassításban, hogy romlik a minőség. A legtöbb kameránál a gyorsan elkészített képkockáknak elég komoly ára van. PL rossz színminőség, felbontás, stb. Ha ez bekerül egy mobilba, félek sok látványt nem nyújt majd, mindössze annyit kapunk, amennyit ígérnek. Lassítást. Szórakozni nagyon lehet vele, de komolyabb célokra nemcsak hogy mobilokat nem érdemes használni, de kamerákból is érdemesebb a jobb minőségűek között szétnézni, máskülönben nincs sok értelme. Egy biztos, a nép jól szórakozik majd vele Persze már akit érdekel majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.09.25. 12:07
Ha egy TV kamerába tesznek ilyen feautureket akkor oké. De egy háziparasztnak mi a francnak? Úgysem ad ki egyik sem normális és értékelhető videót a kezei közül akkor sem ha rájuk szakad a gyár. Mindenki akkora fotós meg videós lett a mobilok elterjedése óta, közben 80 százalékuk az év nagyrészében ugyanazon a 30 négyzetkilométeren mozog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!