iPon Hírek

1080p lejátszás mobil eszközökön? Igen!

Dátum | 2009. 11. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Manapság az 1080p láz szinte mindenhol fellelhető, kezdve a televízióktól az LCD monitorokon át egészen a hordozható multimédiás lejátszókig. A ZiiLAB mérnökei most ez utóbbi kategóriában próbálnak nagyot alkotni: a cég ZMA-08-as típusjelzéssel ellátott SoC egysége 1080p támogatást kínál az alacsony energiafogyasztás mellett működő mobil eszközök számára, így tulajdonképpen az Nvdiai Tegrájának teremt rövidesen konkurenciát.

Zii LABS ZMS-08Az új chipnek köszönhetően a gyártó állítása szerint az 1080p-s Blu-ray minőségű H.264-es videók dekódolásra a mobil eszközök esetében is lehetőség nyílik. A rendszer lelkét egy StemCell tömb és egy 1 GHz-en ketyegő ARM Cortex processzor alkotja, amelyek a korábbi rendszereknél négyszer nagyobb teljesítmény tudnak felmutatni az adott kategóriában. A chip természetesen sok hasznos funkciót kínál, de a legfőbb hangsúlyt mégis arra helyezi a gyártó, hogy az újdonsággal felszerelt hordozható multimédiás lejátszók képesek lesznek az 1080p-s high-profile H.264-es videó folyamok lejátszására akár 40 Mbps-os bitrátáig, így a pici kijelzővel ellátott készülékeken közvetlenül megtekinthetőek lesznek a Blu-ray minőségű videók, vagy kirakhatóak lesznek TV-re. A chip a fejlett videó lejátszási képességek mellett egyéb hasznos szolgáltatásokat is tartogat: a rendszer támogatja az OpenGL ES 2.0 alapú 3D-s grafikai megjelenítést és az Adobe Flash 10-es változatát is. A termékben az Xtreme Fidelity X-Fi audió technológia is helyet kap, így prémium minőségű hangot kínálhatnak majd a ZMS-08-assal szerelt termékek. Mindent egybevetve, a termék igen ütőképes mobil multimédia lejátszók építésére ad majd módot.

A ZMS-08 belsejében egyébként egy Cortex A8-as processzormag dolgozik, amely 1 GHz-es órajelen üzemel, rendelkezik NEON és TrustZone támogatásokkal, valamint 1 GB-nyi megcímezhető memóriához és 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárhoz is hozzáfér. Annak érdekében, hogy a készülékek előállítási költségeit a lehető legalacsonyabban tartsák, a chipben a gyártó egy PHY és ULPI interfészekkel ellátott dual USB 2.0-s OTG vezérlőt is elhelyezett. A felsorolt összetevők egy chipben, azaz egy 13x13 mm-es, 424 tűs FBGA tokozásban kapnak helyet.

A chip első mintapéldányainak szállítása már megkezdődött a különböző partnerek számára, ám az ütőképes újdonság tömegtermelése majd csak valamikor a 2010-es év első negyedévében indulhat meg. (Szemfülesebb olvasóink talán emlékeznek a Creative Zii Eggre, ami ezt a technológiát használja: klikk)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!