iPon Hírek

10nm: a "végső" nagy ugrás

Dátum | 2008. 07. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Persze csak idézőjelesen, mivel azon túl már egészen új megoldásokra lesz szükség - de ne rohanjunk előre. Jelenleg ugyebár épp folyik az átállás a 45nm-es chipekre, és nagyjából be vannak már táblázva az elkövetkező évekre a 32nm-es (Westmere, jövőre) és a 22nm-es darabok (pár évvel azután) is.

Ezen a ponton érdemes kitérni még arra a tényre is, hogy volt olyan idő, amikor még a 100nm-es határ áttörése is egyfajta Szent Grálnak tűnt az Intel számára - de végül megoldották azt is, mostanra már bőven alá is mentek, végül pedig már egészen oda jutottak, hogy, amint Pat Gelsinger fogalmazott, "már tisztán látjuk a 10nm alá vezető utat", és az elkövetkező 10 éven belül be is fogják járni ezt is.

Ami pedig az új megoldásokat illeti, Gelsinger rámutatott arra a tényre is, hogy egyre több komponenst, anyagot és megoldást alkalmaznak a chipekhez már most is, de a 10nm alá jutáshoz már valóban nagy ugrásra lesz szükség, így például szén-nanocsövek vagy spintronika alkalmazására - azonban az eredmény is ennek megfelelően csodálatos lenne; amint fogalmazott, mindez "drámaian átalakíthatná a felhasználói felületeket" is.

Nos, egyre nagyobb kíváncsisággal várjuk a jövőt...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. TJZ83
2008.07.07. 17:36
Szerintem mire készen áll sorozatgyártásra, addigra már gyártani fogják az első organikus CPU-kat is... 10 év, annyi idő alatt feltalálják az igazi mesterséges intelligenciát is, 10nm-en
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!