iPon Hírek

10x annyi energia egy akkuban, levegősen

Dátum | 2009. 05. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Mobilok, laptopok, de még elektromos autók számára is nagy előrelépést jelenthet az a jelenleg is fejlesztés alatt álló új akku, amely ténylegesen levegővel működik - és porózus szénnel.


Az új akku a STAIR nevet viseli, a St. Andrews Air rövidítéseként, lényegi újdonsága pedig abban áll, hogy bár ugyanúgy tölthető, mint a jelenlegi akkuk, a töltés felhasználásakor ("kisütésekor") a környező levegőből von el oxigént, ami aztán az akku porózus szén-komponensével lép reakcióba. Ezáltal többletenergia is keletkezik, így az akku gyakorlatilag használat közben is tölti magát.

Ez persze még nem végtelenítés, mivel nyilván lényegesen több kerül felhasználásra, mint amennyi keletkezik, viszont arra még így is elég, hogy akár 10x annyi ideig is biztosíthasson energiát egy töltéssel, mint a hagyományos akkuk. Mivel pedig az oxigén így külső komponenssé válik, így kisebb akkuban is el lehet tárolni ugyanannyi energiát - vagy ugyanakkora akkuban több energiát.

Nem utolsó szempont persze az sem, hogy ezek az akkuk lényegesen könnyebbek és jóval olcsóbbak is a hagyományosaknál, tehát minden téren és minden szempontból valóban nagy előrelépést jelentenek. Egyetlen hátrányuk csak az, ami minden hasonló nagy újdonságé lenni szokott: a kutatók becslése szerint még vagy öt év, amíg kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. ddessew
2009.05.21. 15:25
VISSZA A HIRHEZ

Tehát oxigént von el... érdekes, nagyon érdekes. Főleg úgy, hogy egyre kevesebb fa lesz a jövőben, ami oxigént termeljen, az összes elektromos autó, mobil, laptop stb további oxigént fog elvonni... Biztos hogy jó lesz ez így kb 20év múlva?
Igen, egy kis akkutól nem fogunk oxigénhiánytól fetrengeni, de tízmilliárdnyi már nem hiszem hogy csak úgy figyelmen kívül lehet hagyni... vagy lehet mégis, mert a mérnökök biztos csináltak környezetvédelmi tanulmányt is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MaxxTG
2009.05.21. 15:25
Aztán felvásárolja Amerika, aztán a régi technika folytatódik, mert abban van benne évek óta a pénz, ez meg megy a süllyesztőbe. Persze senki sem másolhatja le: Amcsi liszensz védett...
Annyira szánalmas, hogy az emberek a fejlődést eltaszítják maguktól, ha van lehetőség a pénz felhalmozására... -.-'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kane54
2009.05.21. 15:30
ddessew - ez relatív

Ha alkalmazzák ezt a technológiát akkor nem szükséges vegyi anyagokat rakni az akkuba, ami ugyebár szintén szennyezi a környeztet.
Ha kibír jóval több készenléti időt vele ugyan az a berendezés és az élettartama is hosszabb, akkor még így Oxygen-működéssel is megéri.
Az autóknál meg eltüntetni nem is, de mindenképp csökkentené a gáz kibocsátását.
Valamit valamiért, de ez még mindig jobb megoldás mint a jelenlegi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. insanity22...
2009.05.21. 15:56
ddessew

Azt is vedd figyelembe, hogy mivel így könnyebb lesz az akksi és egyben a készülék is, könnyebb lesz hordani, kisebb megterhelést jelent majd a szervezetnek, ezáltal kevesebb oxigént kell az alanynak belélegeznie pl. egy laptop hordozásánál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ddessew
2009.05.21. 16:14
insanity228 : meggyőztél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Hunsziszi
2009.05.21. 16:40
1-2 előttem szólóhoz: Szép dolog a környezetvédelem, de azért nem kell beteges állításokat tenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2009.05.21. 17:02
Ha nem lesz kevesebb oxigén akkor miért szaporodnak az ózonlyukak?
Azt nem veszed figyelembe, hogy iszonyatosan irtják az őserdőket, ami a föld szíve úgymond, ez mellett óriási a széndioxid kibocsájtás ügye, talán így feláll már az egyenlet: kevesebb oxigén termelés és egyre több széndioxid.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajthabala...
2009.05.21. 17:16
Az urak figyelmebe ajanlom a gondolkodast. Hova lesz az Oxigen, amit az akku elhasznal? Ha kimegy, akkor mivel potoljak a szenet, amit szendioxidkent magaval visz, ha marad, akkor mennyivel lesz nehezebb, es ami fontosabb, meddig birja a szen?
Kornyezetvedo kedvueknek: mennyivel tobb szenet eget el hoeromu 1W aramert, mint egy ilyen aksi. Melyiknek lehet jobb a netto hatasfoka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr...
2009.05.21. 17:25
A legáltalánosabban használt villamos energia termelő megoldásokhaz is egy energiahordozó kell (szén, olaj), és oxigén. Tehát azt mindenképp használjuk hozzá. Az autók is energiahordozóval (benzin/dízel) és oxigénnel mennek. Ez annyiban lesz más, hogy mivel ez kémiai változás segítségével tölti magát, töltőre téve valószínűleg megfordul a folyamat, és visszanyerjük az oxigént. Ez a jelenlegi energiaforrásoknál nem így működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sarkanyolo...
2009.05.21. 17:31
HAHA Én Békésszentandráson lakok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. treydar
2009.05.22. 11:19
Pár hozzászóláshoz: az őserdők nem a "Föld szíve", hanem a "Föld tüdeje" néven vannak emlegetve. És irtva vannak, nem, kicsit, hanem nagyon.

Energiatermelés: mindennel vizet forralunk, MINDENNEL, és a mozgási energiát alakítjuk elektromossá. Tehát a hatásfok nevetségeden alacsony.

Én mondjuk teszek arra, hogy lesz-e holnap bengáli tigris (pedig szép), mert ha mi kipusztítjuk az élővilágot, és vele magunkat is, akkor csak idő kérdése, és újrakezdődik minden. Ha évmilliárdnyi idő, akkor annyi. Szóval nem a természet van veszélyben, mint átfogó fogalom, hanem az ember élhető környezete.

Mellesleg ha 10x annyit bír az aksid, meg minden más is, ritkábban kell tölteni, tehát kevesebb [mod] hatásfokkal előállított energiát használsz fel, nem?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.05.22. 15:00
Akkor föld tüdeje, lényeg ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!