iPon Hírek

10x élettartam a Li-ion elemeknek

Dátum | 2007. 12. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Yi Cui, a Stanfordi Egyetem egy segédprofesszora nanotechnikai eljárás segítségével sikeresen megtízszerezte a hagyományos Lítium-ion elemek élettartamát. Konkrét számokban kifejezve ez a jelenlegi átlag 2 helyett akár 20 órás műkődési időt is jelenthet egy laptop esetében, ha azt csak elemről használjuk. De természetesen ugyanígy megnövelheti az iPodok és más, kisebb elemekkel működő kézi eszközök élettartamát is.

A jelenlegi elemekkel a legfőbb gond az, hogy az anódhoz szükséges szén miatt viszonylag kevés lítiumot tudnak tárolni. Yi Cui ezt a problémát úgy hidalta át, hogy a lítiumot szilikon nanohuzalokkal rögzítette a helyükre; ez jelentős helymegtakarítást eredményezett, így sokkal több lítiumot is tudott beletenni.  További előnye a megoldásnak, hogy a felhasznált csekély szilikonmennyiség miatt sok használat esetén sem fenyegeti sérülés az elemet.

Mi több, mivel ezt már jól bejáratott technikák alkalmazásával oldotta meg, így az új típusú elemek gyorsan ki is kerülhetnek majd a piacra. A szabadalmat már bejegyeztette, és reményei szerint vagy meg tud majd állapodni a megfelelő cégekkel az új elemek felhasználását illetően, vagy akár saját céget is alapíthat majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások