iPon Hírek

10x-es miniatürizálás írófej-technikával

Dátum | 2008. 10. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Minden eddiginél parányibb miniatürizálást és sokszoros kapacitású optikai tárhelyeket eredményezhet a Kaliforniai Egyetem (Berkeley campus) kutatóinak fejlesztése.

Az új eljárás a merevlemezeknél használt korongos-írófejes megoldáshoz hasonló, ám annál jóval kisebb léptékben: maga az írófej is rendkívül apró, és - plazmonlencsék és kvantumoszcillációk alkalmazásával - minden eddiginél sűrűbben (5 nm) tudja egymás mellé zsúfolni az adatbiteket (vagy épp ilyen léptékű áramkör-komponenseket kialakítani).

Ha minden a tervek szerint halad, a technika a Blu-ray-t is simán leválthatja, valamint olyan processzorokat és más áramköri egységeket eredményezhet, amelyek mindössze tizedakkorák lennének, mint a jelenlegi lapkák, valamint még sokkal gyorsabbak is (több párhuzamos lencse használatával) - valamint az optikai tárhelyek kapacitását is tovább fokozná.

A kutatók reményei szerint az eredményeik igen hamar megtérülnek majd, és 3-5 éven belül már meg is kezdődhet az új technikán alapuló termékek sorozatgyártása, ám addig még rengeteg problémát kell megoldani.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. norman81
2008.10.27. 16:04
Attól még tényleg messze vagyunk!!!
Valahol olvastam 1xer,hogy talán 20nm alatt már komoly problémák lépnek fel,azaz annyira vékony az atomréteg,hogy pl prociknál hatalmas a szivárgási áram stb....szal van még mit fejlödni....
Állat lenne 1 5nm proci,vagy gpu, a mai gyártástechnológiák elvileg ,azaz papiron ha jól emlékszem 22nm (IBM)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!