iPon Hírek

11 órán át álltak az Apple különböző szolgáltatásai

Dátum | 2015. 03. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Szerdán az Apple elég nagy pácban volt, ugyanis több, mint 11 órára álltak le egyes internetes szolgáltatásai. Ez a felhasználók számára roppant kellemetlen volt, de az Apple illetékeseinek még jobban főhetett a fejük: a kiesés dollármilliókban mérhető károkat okozott. Az Apple szakemberei nyugati parti idő szerint éjjel 2 órakor vették észre a meghibásodást, amelynek következtében nem lehetett alkalmazásokat, videókat és zenéket letölteni. A belső névszerver-probléma miatt leállt az App Store és az iTunes, de a kellemetlenség ideiglenesen a Mac App Store-t és az iBooks Store-t is megbénította.
Felhasználói beszámolók szerint az iCloud Mail esetében szintén működésbeli problémák mutatkoztak, ám ezeket mintegy négy órán belül sikerült elhárítani. Az App Store már nem volt ilyen szerencsés, az ugyanis több, mint 11 órán át elérhetetlen volt. Az Apple szervereit érintő belső DNS hiba most különösen rosszul jött az Apple számára, ugyanis a nemrégiben tartott nagyszabású eseményt követően még mindig nagy figyelem irányul a vállalatra, így egy ehhez hasonló malőr nem csak dollármilliós bevételkiesést okoz, de a vállalat renoméját is megtépázza egy kicsit. A szolgáltatások azóta zavartalanul üzemelnek – reméljük, hasonló meghibásodásra nem kerül sor a közeljövőben. A technikai hiba híre egyébként az Apple részvényárfolyamán is meglátszott: kismértékű esés mutatkozott a kereskedés zárásakor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Zotya21
2015.03.13. 12:23
mekkora nyereségük lehet ha pár óra több milliárdot jelent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 7alvoo
2015.03.13. 12:28
Bezárt a bazár de nem kell aggódni a mail szikron azért megy ugyanis azt a Microsoft Exchange szerver biztosítja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. corzi Zotya...
2015.03.13. 13:05
az csak millio es nem milliard egyebkent arol multkor volt egy cikk h az appokbol ok csak annyi reszesedesst vesznek le amennyi a szerverek es a support fenttartasahoz szukseges. volt is egy nyilatkozat amiben mondtak h pl egy 99 centes app-bol 10cent kb az ovek a tobbi a fejlesztoe ok nem az appokbol akarnak meggazdagodni hanem az eszkozokbol amire irjak hisz abban nagyobb penz van. kicsi jutaleker cserebe a fejleszto is szivesebben fejleszt iOS-re ( egyszerubb is arra a par keszulekre optimizalni ) nagyobb kinalat jobban csabitja a vevot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kolondrum
2015.03.13. 13:39
Mi lesz most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan corzi
2015.03.13. 14:16
Ez máshol is igaz...
De nehogy azt hidd, hogy az a 10% jutalék az nem sok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bitterke
2015.03.13. 15:25
Csak nem Panda vírusirtót használtak? besírnék rajta....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djgeg corzi
2015.03.13. 16:34
10% jutalék... Aztán nézd meg az átlag árakat az Appstore-ban... egyébként minden olyan belső tranzakció is ami az appstore on keresztül megy abból is leveszi a sápot...
Egyáltalán nem kevés az a 10%... Bőven hasznot hoz az nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AusWolf
2015.03.14. 13:35
Ezen jót nevettem!

Más: Sosem tartottam jó ötletnek a felhőzést. Miért kell mindennek a netről futnia, mikor manapság már a legolcsóbb PC-kben és laptopokban is van elég erő minden hétköznapi feladathoz? Ha már Apple, akkor ott van a Haiku Deck (mondhatnám még a Prezit is) - simán megjelenhetne offline programként, mint a Power Point, de nem... mindenki költöztesse a dolgait egy szerverre, ami felett a felhasználónak semmilyen rendelkezése nincs. Köszönöm, de kihagynám. Én jobban bízok a saját gépemben és a külső HDD-kben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller AusWo...
2015.03.14. 18:06
Egy cég az ő szervereivel sokkal hatékonyabban, gazdaságosabban tudja tárolni az adatokat, mint te otthon.

Eddig azért nem volt annyira elterjedt a cloud, mert az adat kinyerésének nagyobb költsége volt (internet, webserverek üzemeltetése)

Ez utóbbi időben elég olcsó és elterjedt lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. corzi djgeg
2015.03.15. 01:37
igen csak gondolj bele abba is h a gigantikus szervertermek es azokhoz a hutes karbantartas es minden egyeb megfizetesere nem a szeretet szolgal. tehat ha ezeknek a koltseget nezzuk edes keves az a 10%... tehat az nem haszom hanem fenttartasi koltsegre megy el,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. AusWolf kisko...
2015.03.15. 11:13
Az lehet, viszont az otthon tárolt adatokhoz bármikor hozzáférhetek, nem kell hozzá internet, sem az, hogy a szerver működjön.

Az a bajom a felhővel, hogy túl sok "random tényezőt" visz bele az adatok tárolásába, és visszaolvasásába: pl. működik-e a szerver, milyen gyors és stabil az internetem (az egyetemi wifire nem bíznám az életem), ugye érdemes tisztában lenni a felhő felhasználási feltételeivel is (pl. sokan nem tudják, hogy Steamen az ember nem játékot vásárol, hanem az adott játék telepítéséhez és játszásához való jogot), némelyik felhő még pénzbe is kerül, hackertámadások érhetik, visszaélhetnek az adatokkal, stb...

Nyilván a saját ezközeim is elromolhatnak ugyanúgy, mint a szerver, de azokat legalább ismerem, és tudom, hogy ha hibajelenség lép fel, akkor mi a teendő. Plusz a táskám alján lapuló külső HDD-t egy fokkal nehezeb meghackelni, mint egy 0-24-ben elérhető netes szolgáltatást. Aztán ha a felhő valamiért nem elérhető (frissítik, elromlott, nincs net, stb), akkor az adatokhoz nem férsz hozzá. Ha meg teszem azt bekrepál a külső HDD-m, akkor előveszem a pendrive-om a biztonsági mentéssel, és mindenki boldog (ami meg nem fér rá, az megvan otthon is a nagy gép belső HDD-jén).

Persze cégek számára látom értelmét a felhőnek, csak magánemberek esetén nem.

Na jó, nem részletezem tovább, amennyire a lehetőségek engedik, én maradok a klasszikus adattárolási módszereknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Axane
2015.03.15. 22:07
@corzi
2013-as cikkben írják, hogy előző évben, tehát 2012-ben 50 milliárd letöltés történt az appstoreban és több mint 5 milliárd dollár ment a fejlesztőknek ebből. Valamint az is le van írva, hogy átlag 1 dollárt kap az apple 1 letöltésből. Az tény hogy ez sima aprópénz a hardvereladásokhoz képest, na de azért messze nem jótékonykodásról van szó és akkor ez 3 éves adat, azóta ennek sokszorosáról van szó.

@AusWolf
Teljesen érthető, hogy tartasz a felhőtől, de azt azért elmondom neked, hogy ha valaki konkrétan a Te adataidat akarja, akkor könnyebben leveszi a táskádban lévő HDD-ről (feltételezem néha azért rádugod valamire, és az adatok sem csak úgy keletkeztek rajta), mint mondjuk 1 több milliárdot érő cég szerveréről. Egyébként nagyon ritkán és nagyon rövid időre fordul elő, hogy nem elérhető egy-egy ilyen szolgáltatás. Ez a jövő. Vagy inkább már a jelen.
A steamet illetően pedig, jobb ha tudod, hogy ez egy dobozosan megvett játékról is elmondható: A legtöbb EULA világosan közli, hogy megvetted a játszáshoz való jogot, amit a tulajdonos (a kiadó/fejlesztő) bármikor indok nélkül elvehet tőled. Ez nem újdonság, mindig is így volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. corzi Axane
2015.03.16. 00:37
az az 50milliard addigra jott ossze es nem annyi lett egy evben, ez nem mind1 es az 1 dollaros appokbol nem fognak 1 dollart levenni. lenyegtelen igazabol, viszont a szervercsarnok fenttartasara mostmar tenyleg kivancsi vagyok mennyi mehet el evente
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!