iPon Hírek

12,9 milliárd fényév ‒ a legtávolabbi ismert galaxis

Dátum | 2012. 06. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Új galaxis vette át a legtávolabbi ismert csillagrendszer címét a hawaii Keck Obszervatórium kutatóinak köszönhetően. Az SXDF-NB 1006-2 jelű objektum 12,91 milliárd fényévnyire található a Földtől, így csak annyit tudhatunk biztosan, hogy csaknem 13 milliárd évvel ezelőtt milyen állapotban volt. Ebből az is következik, hogy a galaxis kevesebb, mint egymilliárd évvel az ősrobbanás után már létezett, így valószínűleg a legelsőként megszülető csillagrendszerek egyike.

A kutatók azt remélik, hogy a most felfedezett rendszer és a hasonlóan távoli objektumok tanulmányozása révén bepillantást nyerhetnek az univerzum korai időszakának történéseibe. A legtávolabbi galaxis címét mostanában szinte hónapról hónapra újabb csillagrendszer kapja meg, ahogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabbi régiókba pillantunk. Az Arizonai Egyetem kutatói nemrégiben egy majdnem 13 milliárd fényévnyire található galaxist fedeztek fel, tavaly pedig a Hubble akadt rá egy 13,2 milliárd fényévnyire tartózkodó „őskövületre”, de abban az esetben még nem sikerült megerősíteni, hogy valóban galaxisról van-e szó.


Az ősrobbanás elmélete 13,7 milliárd évvel ezelőttre teszi a világegyetem születésének időpontját. A kezdeti időkben túl sűrű és forró volt az anyag ahhoz, hogy égitesteket formáljon, mivel az adott állapotok között még az atomok sem voltak képesek egymáshoz kötődni. Ahogy az univerzum tágulni és hűlni kezdett először a kvarkok kapcsolódtak össze protonokká, majd az elektronok hozzáadásával 380 ezer évvel az ősrobbanást követően megszülettek az első hidrogénatomok.

A gázok tovább hűltek, és 200‒500 millió évvel a kezdetek után hidrogénatomok összesűrűsödő felhőiből megszülettek az első csillagok és galaxisok. A most felfedezett SXDF-NB 1006-2 800 millió évvel az ősrobbanás után már biztosan létezett, így feltételezhetően ezen korai rendszerek egyike lehetett.

Ilyen távoli objektumok megfigyeléséhez 37 órán keresztül kell figyelemmel kísérni az égbolt egy darabkáját, és „gyűjteni” a halovány objektumokból érkező fényt. A kutatók összesen 58 733 égitestet azonosítottak a vizsgált régióban, és ezek között akadtak rá az elképesztő távolságban lévő galaxisra. A kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány az Astrophysical Journal következő számában jelenik meg.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

51. gyenesmart...
2012.06.15. 15:16
És még ez viszonylag közel is van. Kitudja, hogy még utána mennyi van. Végül is a fénysebesség nem gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Balucsek
2012.06.15. 15:17
Egy hülye kérdés? Honnan tudják hogy milyen idős? Mert nem igazán lehet lemérni hogy hánymillió év alatt ért el onnan ide a fény mikor folyamatosan érkeznek a fotonok már a feltételezésük szerint 13 milliárd éve és nem tudom elképzelni, hogy egy foton korát megállapítsák...
Ha meg a méretéből indulnak ki honnan tudják melyik mekkora? Mert az elég csalóka lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. tibaimp
2012.06.15. 15:19
"legtávolabbi ismert galaxis" -- az ilyen íráson kicsit mindig mosolygok, a saját bolygónkat sem ismerjük, nem egy ilyen messze lévő galaxist. Maximum a: "legtávolabbi lefényképezett galaxis" lenne a helyes kifejezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. StevyXIX Baluc...
2012.06.15. 15:19
Lehet hogy okosabbak nálunk.

tibaimp:
Tök mindegy hogy mondod, legtávolabbi érzékelt galaxis ha úgy tetszik. A lényeg ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. tibaimp
2012.06.15. 15:20
Balucsek: ha jól tudom a fényspektrumából állapítják meg a távolságot és a kort is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. tibaimp
2012.06.15. 15:21
Az ismert szó akkor is erős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. dzsuz87
2012.06.15. 15:35
Feltételezzük, hogy az Univerzum egyenletesen (és gyorsulva) tágul, ebből kifolyólag a galaxisok is (tipikusan) távolodnak egymástól. A gravitációs Doppler-hatás miatt a távoli galaxisok fényének hullámhossza lecsökken, ahogy a távolodó mozdony hangja is mélyebb a közeledőénél. A hatás annál erősebb, minél távolabbi objektumról van szó.
A kort a távolságból és az Univerzum közepéhez képesti helyzetéből határozták meg, figyelembe véve a mi pozíciónkat is persze.

tibaimp: ennyi erővel semmire sem mondhatnánk, hogy ismerjük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Parano1d
2012.06.15. 16:02
Az "univerzum közepéhez"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Humbuk
2012.06.15. 16:21
dzsuz87: a mondandóddal nincsen semmi baj csak a "feltételezzük" kitöröl mindent ami utána van

"A kort a távolságból és az Univerzum közepéhez képesti helyzetéből határozták meg, figyelembe véve a mi pozíciónkat is persze." Umm hol is van konkrétan a középpont?

Tibaimpel értek egyet

Még a végén kiderül, hogy a mi hatalmas világegyetemünk tényleg egy üveggolyóban van (MIB)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Szefmester
2012.06.15. 16:59
Nekem csak kicsit furcsa ám ez, de nagyon.

Oké hogy tőlünk a legtávolabbi galaxis. Feltételezem értenek hozzá hogy tudják, na de kérem.. ha mi egy százas skálán a 25ös pontban vagyunk, ez meg a százasban akkor kicsit fiatalabb mint gondolják. Nemde? Mert ha az 50esben lennénk vagy az 1-esen akkor biztosra lehetne mondani a dolgot, de úgy hogy mi is vagyunk valahol... De pontosan hol is? Amíg nem tudják az összes érzékelhető objektumnak a távolságát pontosan, addig szerintem elég nehéz meghatározni a helyzetet és a távolságot. Vagyis a távolságot még igen, de nem a "középponttól".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. _DiEGO_
2012.06.15. 17:05
Balucsek - 2012-06-15 15:17:282

Egy hülye kérdés? Honnan tudják hogy milyen idős?


Ez bizony helyes kérdés ! Honnan ? Az emberiség által elfogadott számítási eredmények alapján ! De ... ez csak nekünk ennyi , a földi számítás szerint , a földi technológia szerint - ami még nagyon nem ott van ahol ehhez megfelelő technika szükséges. Folynak a kísérletek , haladgatnak , de még messze a megoldás. Jelenlegi rendszerünk még nagyon sok mindenre alkalmatlan... még.

Láttátok a Prometheus c. filmet ? Szóval kutakodunk , kutakodunk, gondolkodunk , gondolkodunk - aztán jó úton haladunk vajon ? BE-tanított vagy épp butított gondolkodó lények vagyunk , akik magunkat embernek nevezzük . Ki és mit is irányít ? Annyit tudunk , amennyit tudhatunk ... Mi lenne ha az agykapacitásunk 50%-át tudnánk hasznosíthatni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. HUFEUR
2012.06.15. 17:06
Humbuk:
Nincs középpont:

http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/GR/centre.html
http://www.exploratorium.edu/hubble/tools/center.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Antos
2012.06.15. 17:33
Találgatás az egész,sok mindent úgysem lehet a mai tudománnyal lemérni. Persze vannak sejtések és bonyolult számítások,de helyesek? A világegyetemnek szerintem sincs középpontja. Talán egy több száz ismeretlenes számításokkal meghatározott, viszonyított pont, ahol a változók igencsak labilisek és megkérdőjelezhetőek. Kevesek vagyunk mi még ehhez. Igen, én is úgy tudom,hogy spektrumanalízissel határozzák meg egy galaxis (akár égitest) távolságát,korát,s talán még a tömegét, méretét is, ha égitestről beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. StevyXIX
2012.06.15. 19:17
Humbuk:
Ilyen a tudományunk adott egy tézis ami alapján megpróbáljuk megmagyarázni a minket körülvevő világot, addig még ezt meg nem cáfolják addig a szerint kutatunk és magyarázzuk meg. Jelenleg ezt feltételezzük a jelenlegi ismert tudományunk alapján, erre nincs mit mondani, cáfold meg és akkor változni fog a tudomány is.

tibaimp:
Nem erős, ismerjük a galaxist mert mondjuk azonosítottuk a napjait és a bolygói egy részét, te elméleted szerint semmit nem ismerünk lényegében. Tudomány az ilyen, kutat, bővíti az ismerteket. Az hogy ismertnek mondunk egy felfedezett galaxist szerintem belefér, ismerjük mert tudjuk hogy van. Nem azt jelenti hogy mindent tudunk róla, szövegkörnyezet se feltételezi.

Legato, Antos és a többi okos:
Mert ti aztán tudjátok. Szerintem fogalmatok sincs hogy hol tart ma a tudomány, gondolom valami iskolába koptatjátok a padot és így kellő rálátással állítjátok, hogy ezek bizony sz*rt se tudnak, hiszen amiről nem tudunk, bocsánat egyesszám első személy, szóval amiről tudsz az lehetetlen, nem létezik, kitaláció, fikció esetleg találgatás. Teljesen logikus, mert ti tudjátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. gargoyl
2012.06.15. 20:43
A közelebbi objektumoknál az 1a típusú szupernovák alapján állapítják meg a távolságot.
Az ilyen távolságoknál azonban a Hubble állandót használják ami ugyan nem olyan pontos de
nagyjából 10%-ot tévedhetnek.
És az ilyen hozzászólásokkal azt is kétségbe vonhatjátok,hogy milyen messze van a nap.Hiszen senki nem mérte meg centivel :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. p3tya
2012.06.15. 21:26
Felfoghatatlan távolság. Egy fényév is az, nemhogy 12,91 milliárd. Ha csak azt vesszük, hogy benzines autókba nem kerül sokkal több km, mint 1 fénymásodperc. Ezeken a távolságokon mindig úgy elforgok, mindig ida lyukadok ki:
1. Hatalmas egónk ellenére, porszemek se vagyunk, nemhogy a világűr korához képest, de még a Föld korához képest sem.
2. Kurvára kizárt, hogy egyedül vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. gyenesmart...
2012.06.15. 21:43
"1. Hatalmas egónk ellenére, porszemek se vagyunk, nemhogy a világűr korához képest, de még a Föld korához képest sem.
2. Kurvára kizárt, hogy egyedül vagyunk."
Ezzel teljesen egyetértek.
Szerintem azért nem találunk semmi idegen civilizációt, mert 'ők' nem akarnak velünk, önpusztító lényekkel foglalkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Humbuk
2012.06.15. 22:17
StevyXIX: Ezzel nem is lenne semmi gond. Amiről írsz az ebben a tekintetben helyes. Az viszont már nem, hogy a laikus emberek ezt elhiszik, mint igazságot. A tudomány bizonyos területei tele vannak megállapodásokkal ami nem rossz, de elveti a megmagyarázhatatlant. Pl a matematika:Van ugye a faktoriális. 1! 2! 3! 4! stb stb (1,2,6,24), no akkor mi is van a 0! faktoriálissal? Elvileg !MEGEGYEZÉS! szerint a 0!=1-el... Hogy is van ez?
Van még bőven ilyen.. csak most hirtelen ez jutott eszembe.

Szóval a csillagászat is tele van hasonló dolgokkal, ami valljuk be, kicsit ferdíti az igazságot.

Nekem nem kell megcáfolni ezeket. Azt már eldönthetem, hogy hiszek-e ennek vagy sem. Ha te is végig gondolod, beismerheted.

gargoyl: 10%? 12.3 milliárdnál mennyi is az? 1.23 milliárd? OHm hát az nem sok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. fz0002.fix...
2012.06.15. 22:25
Ez azt jelenti, hogy az ellenkező irányba nincs semmi más ami 1 (10% tévedést beleszámolva kb. 2.5) milliárd fényévnél távolabb lenne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. StevyXIX Humbu...
2012.06.15. 23:10
Nem ezzel van a legnagyobb gond, hanem az itt összegyűlt nagyérdeművel.
Ha kommentek elérnék azt a bizonyos alacsony szintet én se írtam volna semmit, de mikor valaki nagy okosan beböfög hogy ez baromság, meg hülyeség akkor szerintem bennük nagyobb a hiba mint ezeknek a méréseknek a pontossága.
Ilyen erővel állítólag sok mindent Einstein elméleteire lettek alapozva, de ezek nem bizonyítottak, vagyis feltevés, ergo mindent csak feltételezünk.
Akár így akár úgy, szerintem nem vagyunk azon a szinten hogy érdemben vitassuk ezt, lehet nincs igazuk és rossz adatokat adtak meg (használtak fel), de ezt mi úgy se tudjuk megcáfolni, vagyis kár ilyeneket beböfögni.
Nem okoskodok ha közöm sincs a témához, kb ennyi a lényeg.
Matekozhatsz nekem, ez is magas már, én nem értek hozzá, de nem írom be hogy ez hülyeség, se a te állításodra, se a cikkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Balucsek
2012.06.16. 00:06
Am mondanám kell vagy 2 másik Hubble távcső egymástól távol elhelyezve, és akkor a bezárt szögek alapján lehetne távolságot nézni csak az a baj, hogy nem lehet olyan távol elhelyezni őket, hogy érdemben lehessen milliárd fényéveket mérni, főleg hogy a bolygók pályája sem egyforma, a sebességeik meg pláne.

Humbuk: legjobb példa a megállapodásokra talán az áram iránya. Azt mondták, hogy erre folyik és végül kiderült mégsem, de azóta is megmaradt a hibás elmélet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. bld
2012.06.16. 01:08
khm... olvasom itt a sok okosságot és felötlött bennem egy igazi klasszikus.
"A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott." by HOFI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gargoyl
2012.06.16. 01:11
Balucsek:Ehhez elég egy Hubble is amit mondasz.Ilyenkor A földpálya két átellenes pontján mérnek,de ez csak a tejútrendszerben használható(néhány ezer fényév max.).
Humbuk:Akkor hajrá,majd várjuk a "humbuk"állandót ami pontosabb.
Ha láttál már tüzet akkor tudod,hogy füstje is van és ha messzebb látsz füstöt...
Egy dolog biztos,"mindenki" kíváncsi az eredetre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Asagrim bld
2012.06.16. 01:33
Hát nem tudtad? Az interneten mindenkinek automatikusan PhD diplomája van a témából amihez hozzászól ... én ezért untam meg. Hiába vagyok egy témában szakképzett, egy laikus simán "bebizonyítja" hogy hülye vagyok és tudatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. _DiEGO_
2012.06.16. 12:37
StevyXIX - 2012-06-15 23:10:10

TE is csak azt tudod felhozni amit belédprogramoztak - mondod mintha nagyisten lennél abban a tudatban , hogy csakis az a jó tézis. Nagyon NE legyél biztos a dolgodban - hisz csak egy olyan elvet fújsz , amit megkellett tanulnod - amit belédnyomtak , mert azt tanízják , mert egyenlőre az az elfogadott . És szerintem nem kell SENKIT lealáznod azzal amit mondasz , mert az sem biztos , csak azt tanították neked is ... egyenlőre csak azzal lehet hivatkozni : hogy amit nekem tanítottak , az alpján állítom !
És felesleges emiatt akármivel érvelni amíg : minden feltételezés alapján van.

bld - 2012-06-16 01:08:55

jah
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. _DiEGO_
2012.06.16. 12:51
Akár így akár úgy, szerintem nem vagyunk azon a szinten hogy érdemben vitassuk ezt...

ahogy mondod , magadat is beleértve - ez így helyes .

De egyébként van valamennyi igazságod ... ellenben mindenkinek lehet és van is sajátos álláspontja. Ki-ki hogy fejti ezt ki az már magánügy ... nem akar felesleges sorokat gépelgetni , végül is minek . Vagy hiszem vagy nem - szerintem csak ennyi volna .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim
2012.06.16. 16:07
Rossz következtetést vonsz le.

Ilyen távol levő objektum létezhet, azonban pontosan mivel nem fénysebességgel távolodnak, nem kellene a legtávolabb észlelhető objektum távolságát 1:1 arányban az univerzum korára átszámítani, márpedig ezt teszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Sonny26
2012.06.16. 16:54
Jó kis téma ez csípem nagyon! Sok-sok okosság hangzott el itt, mint tágulási sebesség, Doppler-effektus, és a távolságmérések alapja: az 1A típusú szupernóvák! Nos akkor van itt még valami szerintem ami nem elhanyagolható. Mégpedig hogy minden galaxis távolodik mindegyiktől, alias "felfúvódás-elmélet", a másik meg a fénysebesség korláta! Mert hát a napot is tudjuk hogy fénysebességgel is kb. 8 és fél percnyire van, vagyis a tényleges helyzete mindig 8 és fél perccel arrébb van az égen! Na most ha azt a galaxist vesszük, akkor lefényképeztek egy szeletet az égből, láttak valamit amit kiszámoltak a vöröseltolódásból, hogy mennyi ideje hagyta el a fénysugár az objektumot, és ezt is korrekciós becslésekkel. De valójában akkor az objektum hol lehet? Mert ez is lényeges kérdés szerintem..!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Rotyoka
2012.06.16. 16:59
Ó jeah, de mit csinál éppen a szomszéd néni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. I.Jozsef83
2012.06.16. 17:55
Na ugye , minden a feltételezve, meg a ha így , vagy épp úgy alapon . Nem szabad ilyen témában semmit készpénznek és és biztosra mondani , csak itt előttem szólók mennyi lehetőséget említenek mi mihez képest mekkorát milyen sebességgel stb, elméleteket ...
Humbuk - 2012-06-15 22:17:15
argoyl: 10%? 12.3 milliárdnál mennyi is az? 1.23 milliárd?

Még 2% is hatalmas szám ez esetben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim Sonny...
2012.06.16. 19:19
Érdekes észrevétel, ráadásul a mozgásuk irányát az egymáshoz viszonyított helyzetük is befolyásolhatja. Egyik galaxis akár össze is ütközhet a másikkal, de ha nem is ütköznek, megfelelő közelségnél a gravitációs erejükkel hatnak annyira egymásra, hogy mindenképpen módosítják egymás mozgási irányát ... de miért is lenne ez lényeges? Jó, nem azt mondom nem az, csak azt hogy jelenleg nem az. Szerintem amíg csak helyből kukucskálunk kifelé, semmi olyan kutatást nem képes az ember elvégezni ami szükségessé tenné ezt az információt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rabib
2012.06.16. 21:29
A mi kis mindennapi távolságainkhoz képest iszonyatos belegondolni fényévekbe, és szinte felfoghatatlan távolságokat rejtenek magukban.
A tudomány fejlődik, mindig többet tudunk egy kicsivel. Minél több pedig a tudásunk, mégis egyre többet tudunk kérdezni, egyre több minden foglalkoztat minket. Ameddig emberiség lesz, addig kérdések is lesznek, és ezekre a kérdésekre előbb-utóbb valamilyen válaszok is születnek.
Amiről nem tudunk, az nem jelenti azt, hogy az nem létezik. Körülbelül 2000 évvel ezelőtt sem tudtak sok-sok mindenről még az akkori emberek, de nem is kell annyit visszamenni időben, elég csak pár száz évet, és mondhatjuk: mennyi mindent alkottunk, felfedeztünk azóta, mennyivel többet tudunk már! Hiszen például tudjuk: a Föld kerek, gömb (kissé ovális) és nem lapos, de régen mégsem tudták ezt.
Most hiszünk újfajta tudományoknak, tudományokban és felfedezésekben. A mai kor emberére hogyan fog majd tekinteni a jövő embere? Bizonyára így: "Ők még milyen keveset tudtak!"

A kérdésekre pedig hogyan fogunk válaszokat kapni? Vajon úgy, mint Kolombusz Kristóf, aki Indiát indult felfedezni, és végül úgy fedezett fel valamit, hogy nem is tudta: nem azt találta, amit keresett? Nem mindig arra kapunk választ, amire akarunk.

Az, hogy egyedül vagyunk a világegyetemben, az körülbelül olyan, mintha azt mondanám: egyedül vagyok a szobámban. Az épület többi helyiségében attól még lehet valaki, hogy én egyedül vagyok az egyikben.

Valahogyan olyan érzésem van, hogy nincs utolsó kérdés, és nincs utolsó válasz földi életünkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. LechooEdy
2012.06.17. 10:40
Pedig ezek a számok biztosan eltörpülnek a teljes mérethez képest, már ha van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. agyturbini...
2012.06.17. 12:02
Ez a tavolsag megfigyelesi kerdes is egyszeru: hogyne letezhetene 14 milliard fenyevre levo obijektum vagy akar 20. Mivel a robbanasnak van egy kozeppontja, na az a sugar, az atmero meg ketszerese. Es a robbanas pillanatat ugye nem ismerjuk, milyen es mekkora erovel tagult az anyag, hiszen arra nem irhatok fel az alltalanos torvenyek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. _DiEGO_
2012.06.17. 12:12
És azt sem hogy a galakszisban hol is volt az a bizonyos ŐSrobbanás ... honnan is kellene venni azt a középpontot ... csakis elmélkedni / találgatni lehet. Biztos nem volt aki felírja gyorsan anno egy kőtáblába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. agyturbini...
2012.06.17. 14:11
Igy eleg nehez behatarolni barmit is De nem lehetetlen csak kello mennyisegu sor es Vodka szuksegeltetik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. carraroxt
2012.06.17. 15:09
StevyXIX +1

Számomra egyszerűen megdöbbentő, és elszomorító, hogy mennyi ember van ebben az országban akik képtelenek megbecsülni mások munkáját, értékelni hozzáértését. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy mindenféle jöttment tulkok honnan veszik a bátorságot, hogy felülbírálják (vagyis azt nem, mert ahhoz értelmes érvek is kellenének), szóval pocskondiázzák mások munkáját, pláne olyanokét, akik már bizonyították, hogy szorgalomban és tehetségben is zsebre tennék a fórum egész olvasótáborát!
Akinek inge igenis vegye magára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thocy
2012.06.17. 17:32
Mikrobi ezzel a hozzáállással ajánlom figyelmedbe a Lapos Föld Társaságot...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society

Bár az is lehet, hogy valójában banán alakú. Bámulatos, hogy tart ma már a tudomány.

http://www.youtube.com/watch?v=ogud_iK04cw&feature=related

Egyszóval teljesen mindegy, hogy Te mit hiszel, mert csak az számít, amit egy adott korban éppen igaznak fogadnak el, hogy aztán egyszer csak jöjjön valaki, aki egy újabb elmélettel (nem hátrány, ha le is tudja vezetni) a feje tetejére állít mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Imi3est
2012.06.17. 17:42
Az nem lehet hogy fénysebességgel tágul a világegyetem??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sonny26
2012.06.17. 19:53
Imi3est! Ez egy igen jó kérdés!
A mérések alapján is becsült 10%-os hibahatárral számolva kb. 74,2±3,6 km/s/Mpc amiből egy Parsec kb. 3,26 fényév, vagyis igen nagy sebesség, amit a cefeidáknak nevezett csillagok relatív fényintenzitás-változásaiból számoltak ki, mellesleg ez a Hubble-bácsiról elnevezett állandó is! De hogy a kérdés ne legyen olyan egyszerű, az is bizonyos már, hogy folyamatosan gyorsuló tágulásról beszélünk...
Lásd:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gab78
2012.06.17. 20:03
Lehet hülyeséget kérdezek, de eddig nem úgy volt, hogy 6.5 milliárd évvel ezelőtt volt az ősrobbanás?! Hirtelen hova ez a nagy megduplázás?!

37 órán át figyelték, ha csak 1 milliárd évvel számolunk, mi a ... lehet 37 óra alatt megfigyelni?! Semmit. Ilyen távolságból még csak az sem biztos, hogy érzékelik egy-egy objektum arrébbmozdulását. Az mindössze 1/4.237(a mínusz 12-en) része, ez olyan borzasztóan kis idő, nem is lehet mihez hasonlítani. Egy fa is kb 10000* gyorsabban nő, úgy hogy arról a fáról minden másodpercben készítünk egy képet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Sonny26 gab78
2012.06.17. 20:08
Ezt úgy kell érteni, mintha a "fényképezőgéped" zárideje 37 óra lenne, és így már a szemeddel sötétnek látott területen is összegyűlik az onnan érkező fény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gab78
2012.06.17. 20:24
Igen, a 37 órát hasonlítottam az 1/10000mp-hez. Arányaiban ezek lennének, közelítőleg. Egy fa 1/10000mp-es növekedéséből, változásából milyen következtetést lehet levonni? Jó lehet nem a legjobb a példa, de nem jutott jobb az eszembe.

Mikrobi: Na abból az egyáltalán látni lehetből meg aztán végképp. Maradok a hasonlatnál, egy fa 1/10000mp-es változásából meg lehet mondani bármit is?! Az élet rendkívül sokszínű, még csak azt sem lehet megmondani milyen lesz az a fa, és van lehetőség néhány, az univerzum meg talán kicsit nagyobb és összetettebb, mint egy fa, a változások lehetősége is bővebb talán.

Kicsit ez olyan, mintha annak a fának a növekedését sejt szinten akarnák megnézni, aminek nem sok értelme van mert többet lehet látni ha kicsit távolabbról tekintünk az egészre. Legalábbis egy fa esetén. Csak idő kell, hogy lássuk a változásokat. És ezen nem fog változtatni az, ha mélyebben tekintenek az űrbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog gab78
2012.06.17. 20:50
Szerintem sem ismerunk az egesz univerzumbol annyit,hogy legyen alapja josolgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rabib
2012.06.17. 20:58
Azt mondjátok, hogy folyamatosan tágul a világegyetem. Tehát a tér végtelen, de a világegyetem kisebb mint a végtelen, mert tud a végtelenbe még tovább tágulni?
Volt valamikor egyszer régen egy Ősrobbanás, amikor kialakulni kezdtek el az égitestek. Amit nem tudok, és mások sem biztos, hogy tudnak, hogy az a hatalmas anyagtömb, ami felrobbant, az honnan lett? Vagy magának az anyagnak, és amiből van, az energiának nem volt szüksége valahonnan lenni, az mindig volt, és mindig is lesz, mint az idő?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Qouzey rabib
2012.06.17. 22:30
Na ez egy igen jó és elgondolkodtató kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Petne
2012.06.17. 22:39
rabib a kérdés annyira érdekes hogy most is ezt kutatják
én valahogy mindig úgy képzeltem el hogy a tér mindennél gyorsabban terjed és sose tudod utolérni a végét.
Ami viszont érdekes hogy az ősrobbanás előtt nem csak hogy tér nem volt amibe egy atomot beletudja rakni nem is hogy maga az atom hanem idő sem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2012.06.18. 08:29
StevyXIX - 2012-06-15 23:10:10 21
Mivel ezt nekem címezted így reagálok rá:
Látom a mondadómnak pont a legfontosabb részét nem sikerült megérteni. Mégpedig a megegyezést. Mikor is volt a Honfoglalás? (A történészek végül megegyeztek abban, hogy legyen 895-896körül ) /mert ugye egyes TÖRTÉNÉSZEK szerint előbb volt, más TÖRTÉNÉSzEK szerint meg később/
Nem tudom olvastad-e a hozzászólásaim, de én nem mondtam semmi olyat, hogy marahaság és semmi értelme az egésznek. Csodálatos a világűr és igen is fel kell fedezni, de haszna a jelen esetben csak a naprendszerünknek és az esetleg felénk tartó objektumok figyelésének van.

carraroxt - 2012-06-17 15:09:28 40
Az, hogy másoknak más a véleménye, mint neked nem jelenti azt, hogy jogod van ítélkezni felettük. Ahogy olvastam a kommenteket, nem igen láttam olyan akik a tudósok személyét firtatták, csak olyat akik nem hittek a módszer hitelességében. Ezek között bizony van különbség.

Ezt minkettőtöknek írom:
Ez nem egy tudományos csillagászati fórum! Ne várjátok el, hogy mindenki olyan dolgokkal dobálózzon, mint egy szakmabeli. A világ tele van hitekkel és tévhitekkel (ez alól senki sem kivétel) A csillagászat alapja is a Matematika tehát aki egy kicsit jobban ért hozzá világosan láthatja, mire próbálnak a többiek utalni.

Igen a hibaszámítás is matek (Amiben szerencsétlenségemre elég sok részem volt (személy szerint nem szeretem, de a múszaki életben kötelező))

Szóval lehet szidni az embereket és véleményt mondani, sokan tényleg nem érvekkel dobálóznak, hanem személyes meggyőződéssel, de tudtok ez ellen mit tenni??
Maximum annyit, hogy ti érveltek és reménykedtek abban, hogy a többiek megértik.

Szerk: Ez kb olyan mint a politika... Mindenki beszél róla, de érteni hozzá, elég kevesen értenek a népesség létszámát tekintve. Nem hiszem, hogy mindenkinek lenne Politológia, Közgazdász diplomája ehhez. Még is mindenki ossza az észt, közbe nem igen látja át a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2012.06.18. 10:39
Ervek ellenervek...valaki mondja meg nekem miaz az ido! Valaki mondja meg nekem miaz a sebesseg! Ez mind az Emberiseg alltal hasznalt fogalmak gyujtemenye es ezert is ertelmetlen vegtelenrol, illetve tagulo terrol vitatkozni amikor azt sem tudjuk mi okozza a gravitaciot, es ugye nagy tomegeknel megmagyarazhatatlan jelensegek tanui vagyunk....vagyis a mi meresi rendszerunkbe csak igy lehet beleilleszteni a kapott(megfigyelt) adatokat...persze jo dolog hogy gondolkodunk, es keressuk a jobb megoldasokat, de ahhoz azert egy kicsit tobb kell(nem mindig mert neha a legegyszerubb otlet eleg egy egesz rendszer megreformalasahoz). Szerintem itt nem hangtott el ilyesmi, ugyhogy mindenki tovabb tapogatozhat a sotetben. A cikk erdekes, es jelzem mindenkinek hogy mindig a multat latod, mert a nap ugye 8 percre van, de a latott targyak eseteben is a fenynek szuksege van idore hogy megtegye az adott tavolsagot, a szemedben elektromos impulzussa alakuljon, onnan keruljon a latokergedbe ahonnan majd az agyad egyeb teruletei, megkapjak a kepet es eldonti hogy az mi amit latsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.06.18. 10:47
rabib,ez egy olyan terulet,hogy ha valaki ezt meg tudja valaszolni,az vallasokat es letezo rendszereket fog terdre kuldeni masodpercek alatt.Valoszinuleg az illetot azonnal likvidalnak es addig haboruznank,mig ujra mindenki elfelejtene az igazsagot,igy kezdhetnenk elolrol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.18. 21:40
Így van. A válasz rejtve marad jó sokáig még, és lehet, hogy nem is tudjuk meg a választ.
Igazából még azt sem tudjuk, hogy a piramisokat hogyan építették.
Még az is lehet, hogy a válaszok egyszerűek, mi pedig túl bonyolult válaszokat várunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!