iPon Hírek

12 magos AMD processzorok...?

Dátum | 2008. 04. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

AMD-s mérnökök állítása szerint a cég még az idei év során új, 12 magos processzorokat tervez piacra dobni; ezek a 45nm-es Shanghai platformon alapulnak majd, és majdnem teljesen azonosak lesznek a frissen megjelent, 1207-es foglalatú Opteron (Barcelona) B3-as variánsával.

Megszellőztették azt is, hogy az új processzorok a HyperTransport 3.0-ás technológia révén kommunikálnak egymással, és "natív hatmagos" Shanghai-változatként ismerheti majd meg őket a világ - egyelőre azonban csak az Istanbul kódnéven hivatkoznak rájuk.

Ez az első, hatmagos állomás értelemszerűen az Intel 45nm-es Dunnington-jának a kihívója lesz - néhány hónappal később kerül aztán sor majd az "osztódásra", vagyis az ikerchipes-megoldás alkalmazására, így az eddigi hatból máris tizenkét chip lesz tokonként.

A processzorok mindegyikét ellátják majd kétcsatornás memóriavezérlővel is, így egyetlen mag is képessé válik négycsatornás memóriafunkciók emulálására azáltal, hogy "befogja" a lapkáján található másik kétcsatornás memóriavezérlőt is - ami máris egy hatékony alternatíváját jelentheti az Intel háromcsatornás Nehalem-jének.

Alaplapgyártók állítása szerint a Shanghai és a többmagos változatai teljes mértékben kompatibilisek lesznek ugyan a jelenlegi, 1207-es foglalatú alaplapokkal, de régebbi alaplapok esetében a processzorok közti kommunikáció hatékonysága csorbát szenvedhet (ellentétben természetesen az újabb, 1207+ alaplapokkal, amelyek alapból támogatják a HyperTransport 3.0 frekvenciáit).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.04.21. 01:00
Intel a 4 magos mellé is tervezi, bár kérdés hogy lesz e értelme
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!