iPon Hírek

12 magos Opteronok Socket G34 foglalattal

Dátum | 2008. 07. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD szerver processzorokat tartalmazó utitervén már feltűntek az első 12 maggal rendelkező Opteron processzorok, amelyek a Maranello platformban kapnak helyet, és amelyek egy új processzorfoglalat segítségével kapcsolódnak a rendszerhez. Az új, Socket G34-es kódnévvel ellátott foglalat műszaki rajzai már megtekinthetőek, a források szerint a foglalat összesen 1974 tüskéből áll, legalábbis állításuk ennyit számoltak a nagyon ráérő kollégák.


Az 1974 darab lábból álló foglalat a számítások szerint 64%-os növekedést jelent a Socket F tokozáshoz képest, amely "csak" 1207 tüskéből állt , ez utóbbit a jelenlegi Opteronok esetében alkalmazza a gyártó. Érdekes módon a G34-es Socket sokkal magasabbnak tűnik, mint amennyire széles, talán azért, mert a processzorgyártó két darab hat maggal rendelkező modulból építi fel a 12 magos újdonságokat.

A Maranello platform a jelenlegi útitervek szerint majd csak valamikor 2010. folyamán jelenik meg. A platform DDR3-as memóriatámogatással, és négy utas HyperTranport 3.0-s technológiával érkezik. Az újdonságba illő processzorok között jelen lesznek a Magny Cours modellek, amelyek 12 maggal bírnak, valamint a Sao Paolo kódnévvel ellátott egységek is, ez utóbbiak már csak fele annyi, azaz hat maggal rendelkeznek. Közös a processzorokban, hogy mindketten 45 nm-es csíkszélességgel fognak készülni. Az AMD a jelenlegi szerver platformjához is tervez új Opteronokat, ezek az egységek hat maggal lesznek ellátva, és valamikor a következő év második felében érkeznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pluto
2008.07.18. 14:15
Hát eddig nem volt versenyképes az AMD a server piacon,úgytűnik most másként lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.07.19. 00:58
Csak én lepdőtem meg, hogy a dátum 2010, a gyártástechnologia pedig 45nm? :blink: Most nem azért, de az Intel komoly fölényben lesz... még ha esetleg teljesítményben nem is, de árban biztosan.

Azt hittem, hogy 2010-re már azért az AMD is 32nm-en fog járni. Komoly pénzeket takaríthatnának meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!