iPon Hírek

120 dolláros LED "égő"

Dátum | 2009. 03. 31.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Hatékonyság - a mai vészterhes gazdasági időkben ez a szó ott cseng minden vállalatvezető, alkalmazott és otthoni fogyasztó fülében. A leggazdaságtalanabb, és mégis mindenütt megtalálható eszközök közé tartoznak az izzók (főleg a hagyományosak) így az energiamegtakarítási kutatások egy része ilyen irányban szeretne változást előidézni, persze nem eredménytelenül. Például az Audi olyan sportautót dobott piacra, ami teljes mértékben LED-es világítással van ellátva.

Egy kaliforniai cég, név szerint a C. Crane Company által kifejlesztett LED "égő" a vállalat állítása szerint több mint 30 000 óráig (vagy tíz évig) képes működni. Így mostmár a LED-es égők nem csak hatékonyabb működést ígérnek, hanem tovább is képesek működni mint a hagyományos izzók. Az ilyen új fejlesztések elterjedését alapvetően az akadályozza meg, hogy a különböző izzók másféle színű fényt sugároznak, így ha a vásárló hozzá szokik mondjuk a hagyományos izzók fényéhez, akkor szokatlan lesz a váltás, és ez sajnos sokaknál elég ok az újdonság elutasítására.


Ennek a kellemetlenségnek a leküzdésére a gyártó három különböző színspektrumban gyártja a LED-es égőket, így a vásárló kiválaszthatja a megszokotthoz legjobban hasonlító színt. Egyetlen hátulütője van a dolognak, miszerint egy ilyen égő 119 dollárba kerül, ami elég sok a hagyományos égőkhoz képest, azonban még így is jobban járunk a vállalat állítása szerint, mintha egy szakértőt hívunk ki hogy cserélje le a házunk elektromos világító berendezéseit hatékonyabbakra. Hiába a marketing-szöveg, ez még mindig nagyon drága, tudjat ez a vállalat és jövőbeli termékein leginkább erre a területre fókuszál.

Jessica Gillette, a marketing igazgató szerint ezek az izzók 7,5 W teljesítményen akkora fényt biztosítanak, mint a hagyományos 60 W-os izzók. Ilyen hatékonyság-javítással már jelentős költségmegtakarítás érhető el, kérdés azonban mikor térül meg a "befektetés".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. pazsoo
2009.03.31. 14:08
a 11 wattos ikeás kompakt fénycső is a 60W-os hagyományos izzónak megfelelő fényt ad, hasonló színhőmérséklettel, ráadásul 300 forintért. ennek fényében (sic!) elég nulla a dolog hírértéke, hiszen a ledes izzót sem most találták fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gpety
2009.03.31. 14:49
Elég jól hangzik, kivéve az árát. Tény, hogy a hagyományos izzók elég sokat fogyasztanak, viszont olcsók és elég nagy a fényerősségük, fénysűrűségük. A kompakt fénycsövekből már vagy két tucatot vettem, de egy 15w-os, - ami elég komolnyak számít már - sem képes megfelelő fényviszonyokat biztosítani, leginkább csak hangulatvilágításnak, irányfénynek jó. Időbe telik amíg elérik a teljes fényüket és a rájuk írt, hagyományos izzóval való kompatibilitás sem igaz, messze nem hozzák az elvárt fényerősséget.
LED-es lámpát még nem próbáltam, csak elemlámpában, biztos jó lehet, csak hát épp a hagyományos LED-es égők is elég drágák, viszont hosszú élettartamúak és a fénycsövekkel ellenben nem érzékenyek a gyakori fel-le kapcsolgatásra. Szerintem ez a jövő, csak ki kell várni /meg kell élni.../.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bigmac
2009.03.31. 15:15
A fénycső, ami 11w az 60w nak felel meg, de csak akkor fogyaszt annyit, ha folyamatosan ég, mert bekapcsoláshoz a fénycsönek rengeteg energiát kell felvenni, hogy megmozgassa a benne lévő gázt, így pár percig nagyon sokat eszik, szoval ha nem egész nap ég a villany, akkor nem fogyaszt kevesebbet a fénycső, sőt többet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bakos4494
2009.03.31. 16:12
Napi árfolyamon 28680 Ft ! 2 havi villanyszámlám és kellene kb. 15 db; biztos megéri
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. silentfrog
2009.03.31. 16:32
Nekem van led izzom hagyományos foglalatba valo 21 led világit.Igaz a szine nem "természetes " szinű de csak 2000 forint volt.Olvasni elég és csak 1.2w fogyaszt..Egy pestei nagyáruházba vettem és 10 év garit ad rá a gyárto. Az hogy a ledek szinét hogy válogatják össze hogy jo fénye legyen azt nem tudom de a 25 ezres ledválogatási ár egy kicsit soknak tartom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.03.31. 17:55
Jó minőségű LEDből 9W (3x3W) annyi fényt ad ki, mint a 11W-os minőségi(!) kompakt fénycső. (Ennek ára nem 300Ft, hanem 1000 körül van.) A LED darabja 2-3 dollár, még kell elektronika köré, ami nem drágább a kompaktfénycsőénél (1-2$
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2009.03.31. 23:14
nos az élettartam, az baromság!Napi 20-30 le fel kapcsolgatások után pár hónap után pulzálva villogni kezd majd mint egy stroboszkóp azt csinálja, vagy azonnal kiég, tönkremegy.
Inkább hiszek a xenonos ledbe, de az méregdrága, annak élettartalmát meg még nem ismerem, de tesztelés alatt van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.04.01. 08:34
Az nem a LED hibája, hanem az ócska meghajtó elektronikáé. Maga a LED úgy hal meg, hogy láthatóan bebarnul, majd nem világít többé. Ez néha viszonylag lassan, máskor meg nagyon gyorsan történik.

Epoxi burkolatú LEDektől (hagyományos burkolat, mint a képen) nem kell csodát várni, mert nincs esélyük hidegen üzemelni. Ott én is soknak találom a 20-30000 órát. (5-8000 óra volt a maximum amit ezeknél láttam eddig, de ahhoz is 25 fokos környezeti hőmérséklet kell, ami általában nem valósul meg, pláne ha sok van egymás mellé pakolva valami zárt dobozban.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.04.01. 17:43
a gyors bebarnulásról jut eszembe...

Ha kicsivel több feszkót teszünk rá...

fú de büdi tud lenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!