iPon Hírek

14%-kal lassabbak a hibás Phenomok

Dátum | 2007. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD nemrégiben megjelent Phenom processzorai egy gyártási hiba következtében nem működnek úgy, ahogy az tőlük elvárható lenne. Az processzorok TLB egységét (translation lookaside buffer) és az L3-as gyorsítótárat érinti a hiba, amelynek következtében a rendszer könnyedén lefagyhat a legváratlanabb pillanatokban. Az AMD által elkészített javítás hatására a fagyás ugyan megszűnik, de cserébe a rendszer is lassul.


Az AMD viszonylag hamar észrevette a problémát, de ekkora már rengeteg processzor került forgalomba, így egy BIOS javítás elkészítésével próbálták valamelyest rendbe tenni a dolgokat. A BIOS frissítés ugyan segít a problémán, de a The Tech Report tesztje szerint ez a frissítés sajnos az egységek teljesítményére is negatív hatással van. A tesztek szerint a memória sávszélesség a javítás után 38,7%-kal csökkent, ezzel egy időben a késleltetés viszont 50%-kal nőtt. A valós alkalmazások teljesítményére ezek a változások természetesen sajnos negatívan hatnak: összességében a mindennapi alkalmazások esetében a lassulás mértéke 5% és 50% között helyezkedik el alkalmazástól függően, az átlagos lassulás mértéke 13,9%-os.

Az AMD a jövőben megjelenő processzoroknál már kijavítja a hibát, ám azok a felhasználók, akik már bevásároltak a hibás processzorokból, kénytelenek leszek együtt élni a lassú, ám de cserébe nem fagyogató Phenom processzorukkal. Akik még nem vásároltak ilyen egységeket, azoknak érdemes megvárni az új szériát, amely már mentes lesz az első generációs processzorokat érintő problémáktól. Egy biztos: az AMD bevételeire és ezzel együtt a vállalat piaci részesedésére nem lesz pozitív hatással ez a kicsinek egyáltalán nem nevezhető malőr.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások