iPon Hírek

15 éves a WiFi – Ünnepel a Wi-Fi Alliance

Dátum | 2014. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A WiFi mögött álló Wi-Fi Alliance háza táján nagy az ünneplés, ugyanis a WiFi immár 15 éve van jelen a piacon, térhódítása pedig egyre komolyabb. Persze a szövetség a nagy ünneplés közepette a munkáról sem feledkezik meg: felvázolták azt is, a közeljövőben milyen komolyabb újítások várhatóak a WiFi szabvány életében. A Wi-Fi Alliance korábban hat vállalat összefogásának gyümölcseként jött létre, méghozzá azzal a céllal, hogy a különböző gyártók termékei között biztosított legyen a zökkenőmentes együttműködés. Azóta a szövetség igencsak kinőtte magát, ugyanis napjainkban már közel 650 vállalatot tömörít, a gondozásában lévő WiFi szabvány fejlődése pedig töretlen, csak úgy, mint népszerűsége. Napjainkban már több milliárd olyan eszközt használunk, amelyek rendelkeznek ilyen vagy olyan WiFi támogatással, a gyártók közötti együttműködés pedig azóta is nagyon jó, ami biztosítja az újabbnál újabb WiFi szabványok zökkenőmentes elterjedését.
Mérföldkövek 1999-től 2008-ig
A WiFi fejlődését 1999 óta nagyban meghatározza az a szellem, hogy az újabb szabványok érkezésével biztosítani kell az előző szabványok köré épülő termékek visszamenőleges támogatását. Az első, 11 Mbps-os adatátviteli sávszélességet kínáló WiFi eszközök megjelenése óta hatalmas fejlődés ment végbe a piacon, napjainkban már olyan eszközök is kaphatóak, amelyek adatátviteli sávszélesség tekintetében az 1 Gbps-os határt is képesek túlszárnyalni, de még ezeknél az eszközöknél is biztosított a régi szabványok köré épülő WiFi eszközökkel való visszamenőleges kompatibilitás. Ez a felfogás mind rövidebb, mind pedig hosszabb távon kifizetődő – különösen felhasználói szemmel nézve. A WiFi vezérlők néhány évvel azután, hogy a hozzáférési pontokban, illetve a noteszgépekben feltűntek, az okostelefonok, illetve a táblák piacát, valamint az egyéb elektronikai eszközöket is meghódították. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a Wi-Fi Allience technológiáinak köszönhetően a WiFi kapcsolat használata egyszerű, a szolgáltatás minősége pedig remek. Az eszközök közötti egyszerű és kényelmes kommunikációban a Wi-Fi Direct technológia segít, míg a vezeték nélküli kijelzők működését a Miracast eljárás biztosítja. Ezzel egy időben a Wi-Fi hotspotokhoz való hozzáférést a Passpoint eljárás teszi egyszerűvé és zökkenőmentessé. A szövetség tehát igyekszik a felhasználókat a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni.
Újabb mérföldkövek 2008-tól 2013-ig
Hogy a WiFi mennyire elterjedt napjainkban? Ezt jól szemlélteti az a tény, hogy több, mint 22 000 termék rendelkezik Wi-Fi CERTIFIED minősítéssel, amelyek között több, mint 4000 okostelefon és táblagép, 6000 hozzáférési pont (AP), 1100 nyomtató, valamint 3500 televízió sorakozik. A WiFi iránt vásárlói fronton is nagy a kereslet: csak 2013 folyamán nagyjából kétmilliárd WiFi támogatással ellátott eszköz, illetve konfiguráció talált gazdára, és az előrejelzések alapján ez a szám 2020-ig meredeken emelkedni fog. A dolgok jelenlegi állása szerint 2020-ra már a négymilliárdot is meghaladhatja az éves szinten gazdára találó, WiFi támogatással ellátott eszközök száma. Beszédes az a szám is, hogy napjainkban a világ háztartásainak 25%-ában van valamilyen WiFi támogatással ellátott eszköz. A múlt meglehetősen mozgalmas volt, de a jövő sem lesz eseménytelen – legalábbis a tervek alapján nagyon úgy tűnik. A nem is oly távoli jövőben új frekvenciatartományok alkalmazását kezdik meg szélesebb körben is, amelyek az adott felhasználási formához próbálnak maradéktalanul igazodni. Érkezik a WiGig CERTIFIED jelzés, amit olyan, egymással együttműködni képes eszközök kaphatnak meg, amelyek képesek több gigabites vezeték nélküli sávszélesség biztosítására a szobákon belüli, illetve szobák közti kommunikáció során. Ezek az eszközök a 60 GHz-es frekvenciatartományban üzemelhetnek, tömeges érkezésükre pedig 2016-tól számíthatunk. Ezzel együtt elkezdődött az olyan új megoldások fejlesztése is, amelyek a 802.11ah, illetve 802.11af szabványok köré épülve, az 1 GHz alatti frekvenciatartományban üzemelve képesek nagyon nagy távolságok áthidalására, méghozzá nagyon alacsony fogyasztás mellett.
A nem is oly távoli jövő...
A WiFi vezérlők újfajta eszközökbe is bekerülnek, de ez aligha meglepő, hiszen az Internet of Everything korszak vészesen közeledik, sőt, tulajdonképpen már az ajtón kopogtat. A WiFi ennek köszönhetően az okos otthonokban, az internetre kapcsolódó autókban, az érzékelésre és vezérlésre használatos hálózatokban, illetve egyéb területeken is komoly szerephez juthat. Az energiamenedzsment, a biztonság, a visszamenőleges kompatibilitás, az egyszerű használhatóság és az eszközök közötti egyszerű kommunikáció jóvoltából a WiFi már felkészült az új korszakra. Ezzel együtt az alapvető WiFi technológiák fejlődése sem áll meg. A Wi-Fi CERTIFIED jelzésű eszközök esetében tovább fejlődik az energiamenedzsment, javulni fog a mobil felhasználói élmény, illetve számos egyéb fejlesztés is várható. A jelenlegi leggyorsabb WiFi szabvány, a 802.11ac esetében is várhatóak kisebb-nagyobb újítások, amelyek az eszközök közötti együttműködést és a teljesítményt egyaránt javíthatják – ezek valamikor 2015 vége felé debütálhatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!