iPon Hírek

16 GHz-es effektív órajelnél tetőzhet a GDDR5X szabvány

Dátum | 2015. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kész a 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachip A Micron a napokban mutatta be legújabb GDDR5-ös memóriachipjét, amely immár 8 Gb-es kapacitással áll a videokártya gyártók rendelkezésére. Ez nagyon komoly előrelépés, hisz eddig 4 Gb-nél tetőzött az elérhető maximális kapacitás, ami kompromisszumok meghozatalára késztette a gyártókat. Emiatt eddig leginkább 8 GB-nyi vagy 12 GB-nyi volt a legnagyobb VRAM mennyiség a konzumer szegmensbe, illetve a gamereknek szánt videokártyák esetében, ám az új memóriachip érkezésével a helyzet már könnyen változhat. Ugyanaz a VRAM kapacitás gyakorlatilag így feleannyi chipből is biztosítható, ami helytakarékosabb megoldások készítésére ad módot, vagy ugyanannyi chippel kétszer több VRAM állhat rendelkezésre, így hatékonyabban kiszolgálhatóak az extrém magas felbontások által támasztott memória-igények. A 8 Gb-es memóriachipek akár 8 GHz-es effektív órajelen is üzemelhetnek majd – ez lesz az abszolút felső határ. A fentiek nagyon jól hangzanak, ám van egy komoly probléma: a GDDR5-ös szabvány kezdi elérni a plafont, legalábbis ami a maximálisan alkalmazható effektív órajel értékét illeti. Jelenleg 7 GHz környékén üzemelnek a felsőkategóriás videokártyák GDDR5-ös memóriachipjei, a szakemberek pedig úgy vélik, az órajel-határ 8 GHz-nél van, ami mára már szinte karnyújtásnyi közelségbe került. Emiatt a további fejlődés biztosításának érdekében új memória-szabvány alkalmazására van szükség – itt juthat szerephez a HBM, illetve a jövőre érkező HBM2. Előbbi memória-technológiát jelenleg csak az AMD használja, utóbbi azonban az Nvidia következő generációs, Pascal alapú GPU-t alkalmazó videokártyáin is helyet kaphat. A HBM előnye a hatalmas memória-sávszélesség, a helytakarékos kivitel és a rettentően jó energiahatékonyság, ám a költségek és a komplexitás miatt a jelek szerint nem mindig lesz érdemes HBM alapú memória-alrendszert alkalmazni – itt jön képbe a Micron által megszellőztetett GDDR5X szabvány. A GDDR5 és a HBM közötti rést egy új szereplő töltheti ki
A GDDR5X jövőre juthat szerephez a piacon, amikorra már a JEDEC is szabványosítja. A GDDR5X alapjaiban véve a GDDR5-ös ökoszisztémára támaszkodik, így a valós órajel nem változik majd, de az effektív órajel a korábbi duplájára növekszik. Ez úgy valósul meg, hogy a pre-fetch teljesítményt megduplázzák, azaz egy memória-hozzáférés alkalmával 32 bájt helyett már 64 bájtnyi adat kiolvasására nyílik lehetőség – tehát 8n pre-fetch helyett 16n pre-fetch eljárást használ a rendszer. Emiatt az első generációs GDDR5X alapú megoldások 10-12 Gbps közötti sebességet kínálnak majd, ami 10-12 GHz közötti effektív órajelet jelent, a felső határt pedig 16 Gbps-nél, azaz 16 GHz-nél húzzák meg. A GDDR5X szabvány a JEDEC és a Micron jóvoltából jövőre széles körben elérhetővé válik, alkalmazása pedig egyszerű lesz, hiszen a Micron szakemberei a minél egyszerűbb és zökkenőmentesebb adoptáció érdekében a GDDR5-nél használt parancsok és a protokollok döntő többségét tovább fogják vinni. Az új, 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipekhez már hozzáférhetnek a gyártópartnerek, a GDDR5X alapú megoldások érkezésére azonban majd csak jövőre kerül sor. A rajtot természetesen formális bejelentés is meg fogja előzni, amelyből minden fontos részletre fény derül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. tibaimp
2015.09.09. 20:35
Na, akkor nem lesz minden vga-ba hbm, úgy gondolom nem is baj.

más: nem azért, de a gddr5 határát már sima tuninggal elérték egyes gtx vgak-on, például az itteni tesztben is, a gtx 980ti simán 8000MHz-en ment a tuningot követően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Crytek01
2015.09.09. 20:37
Mekkora faintos lenne egy 5ghz-es GPU órajel mellé lenne 16ghz-es memo.
Lehet 4kban meglenne végre a stabil 60 fps-s pár játékban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. siriq
2015.09.09. 20:58
Ebben meg komoly pontencial is lehet a jovoben. Minimalis koltseg az at allas teren. Komoly sebessegnovekedes (2x). Egyaltalan nem elvetendo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hcsa
2015.09.09. 22:42
"A GDDR5X-nek azonban lesz egy hátránya is. A fogyasztás tekintetében abszolút versenyképtelen a HBM memóriaszabvánnyal."

Másik info portál cikkéből idéztem, ez itt kimaradt - már ha igaz, mert azt hiszem egyelőre még van homályos pont ebben a történetben. (Más kérdés, hogy logikusan hangzik...) Mindenesetre egy bizonyos szint fölé persze nem mehetnek fogyasztásban, meglátjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szteny
2015.09.09. 23:16
Én arra leszek kíváncsi mikor fogjuk feszegetni a max frekvenciát mert azért a fémeknek van egy maximum rezgésszáma ami fölé nem lehet menni és utána hová fogunk fejlődni. Az tuti hogy majd későbbiekben kell egy anyag aminek nagyobb a rezgésszáma, olcsóbb mint a fém (főleg a réznél ) és nem hiány cikk és nem utolsó sorban stabil is legyen szóval ne befolyásolja a teljesítményét.
Másik megoldás faszán megírják a programokat és nincs semmi gond (egy darabig).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. siriq hcsa
2015.09.09. 23:17
A fogyasztas lehet emelkedik de a kotlsegek alltal meg mindig nagysagrendekkel vonzobba tehetik ennek a memorianak az alkalmazasat. Igazabol az nvidianak meg bele is ferne a "fogyasztas budzsebe". Sokat nem kellene aggodniuk. A masik, hogy alacsonyabb orajelen jaratod , kevesebb fogyasztas de meg mindig nagyon jelentos sebessegnovekedes erheto el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FaL
2015.09.10. 00:40
Azért ez milyen már... szegény AMD-Hynix vmi 7 vagy mennyi évet is ki tudja mennyi zöldhasút ölt a HBM kifejlesztésébe, erre a Micron egy kisujj-mozdítással újra versenybe hozza a GDDR-t Ez valami olyan szinten tragikomikus már, hogy ilyen kb. csak a mesékben van
Ugye a HBM 512 GB/s sebességű, míg egy 384bites GDDR5 7 GHz-en csak 336 GB/s. Viszont ezzel a lépéssel egy 256bites GDDR5x 16 GHz-en ugyanott van, mint a HBM
Persze biztos nem lesz még így sem annyira gyors mint a HBM a jövőben (elvileg 1 TB/s is belefér), de annak a masszív sebességtöbbletnek eddig nem sok hasznát láttuk (fps).

@hcsa
A fogyasztás csak a hőtermelés szempontjából lényeges és az lehet, hogy a GDDR5 többet fogyaszt, viszont a HBM meg a kialakítása folytán kis fogyasztáson is sokkal nehezebben hűthető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Andrass8
2015.09.10. 00:51
Amit linkeltél vagyis idéztél azt mondha hogy fogyasztásban veeri a hbm ez oké dee nem jelenti azt hogy többet fogyasztana mint a mostani tehát lehet a 2 között is nem pont felette

Nekem tetszik ez az irány, hbm el sok a gond gyártásnál is meg egyébként is, de ez tetszetős, érdekes év vége elé nézünk jövőre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Resike
2015.09.10. 01:31
"Effektív órajel", vagyis ez annyit tesz hogy adtak a szarnak egy pofont. Ugyanakkora marad az órajel, csak duplázzák a blokkra irányuló elérhető memória méretét.

Viszont a 64 bites rendszerekhez ez jó előrelépés, a kérdés hogy mi tartott ennyi ideig?

A gyorsulást akkor tudom elképzelni amikor a VRAM-RAM cserebere folyik egy 64 bites processzor mellett, ami jól jöhet a DX12-höz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2015.09.10. 08:28
A fogyasztáshoz még annyit, hogy itt a micron valószínű a csíkszélt is csökkentette, hiszen már 8 Gb-es lapkákat kínál a 4 Gb-s lapkákkal szemben, így eleve csökken a fogysztás. A másik meg, hogy, fele annyi lapkából ki tudnak hozni mondjuk 6-8GB vram-ot a vga-ra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BReal siriq
2015.09.10. 11:09
Érdekes, a 900-as szériával mekkora szája lett egyeseknek, hogy hogy odadöngöl fogyasztásban az AMD-nek, most hirtelen abszolút nem fontos. Kettősmérce knows. De ezt már megszoktuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djkissmrt hcsa
2015.09.10. 11:49
Egy 150 wattos asztali VGA-nál semmit se számít + - 10 watt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba BReal
2015.09.10. 12:16
Nincs itt kettős mérce. Pont hogy továbbra is fontos a fogyasztás. Pont az alacsony fogyasztás mellett tudná zöld bácsi tovább használni a GDDR-t úgy, hogy még mindig nem okoz problémát a melegedés, többletfogyasztás.
Mit nem lehet ezen érteni ???

A HBM léte pedig nem felesleges. Lehet hogy a pirosak nem jutottak vele egyről a kettőre sebesség tekintetében, de egyértelmű, hogy ez a jövő. Ők gyakorlatilag vázolták azt, hogy életképes. Az első változat amolyan techdemó amúgy is, hiszen senki nem gondolta, hogy igazi jövőtálló csúcskártyát adnak ki 4GB memóriával...
Ugyanígy a GCN architektúra végre behozni látszik a belé fektetett pénzt és időt, DX12 alatt elég szépen muzsikál. Már amennyi tesztet eddig láttunk.
Az megint más kérdés, hogy ez cserébe az elmúlt 2-3 évben masszív piaccsökkenéssel járt. Hogy ez most megfordul-e, az más kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. siriq BReal
2015.09.10. 18:25
A kettosmerce maximum te vagy. Az a 10-15W mar siman elfel egy 180-230W vga-n de egy 300W-n mar nehezebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BReal siriq
2015.09.11. 13:22
Oké, magyarázgasd még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!