iPon Hírek

16 rétegű Toshiba NAND Flash memóriachip, TSV technológiával

Dátum | 2015. 08. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba a napokban, a Flash Memory Summit alkalmával jelentette be legújabb fejlesztését, ami nem más, mint egy speciális, több lapkából álló NAND Flash memóriachip. A BGA-152-es tokozást használó chipből első körben kétféle prototípus készült, amelyeknél mindkét esetben TSV-k (Through-silicon-Vias) kapcsolják össze a lapkákat. Ezek gyakorlatilag függőleges vezetékeknek tekinthetőek, amelyek a chip hordozórétegétől kiindulva kötik össze az egyes lapkákat, méghozzá úgy, hogy azokon keresztülhaladnak, ahogy az a lenti ábrán is látható.
A TSV jóvoltából hatékonyan, helytakarékosan lehet egymásra pakolni a memórialapkákat, nem úgy, mint a hagyományos PoP megoldásoknál, ahol rendszerint a lapkák szélein futnak a vezetők, a végső chip pedig a technológia sajátosságai miatt nem tartalmazhat túl sok réteget. A TSV-k segítségével a lapkák nem csak a széleiken, hanem bárhol összeköthetőek a vertikális vezetékek, azaz a szilíciumlapkán áthaladó TSV-k segítségével, méghozzá úgy, hogy a lapkák ezzel egy időben egymáshoz is közelebb helyezhetőek el, így kompaktabb chip készíthető, vagy több réteg helyezhető ugyanakkora magasságú chipbe. A Toshiba új eljárásával két chip készült: az egyik 8 réteget tartalmazott, a másik pedig 16-ot. A show alkalmával bemutatott 16 rétegű példány 128 Gb-es lapkákat tartalmazott, 14 x 18 milliméteres alapterületéhez pedig mindössze 1,9 milliméteres magasság társul. A 8 réteggel rendelkező példány ehhez képest már csak 1,35 milliméter magas.
A Toshiba szakemberei azt egyelőre nem árulták el, hogy az új NAND Flash memóriachipek milyen technológia köré épülnek, azaz 15 nm-es csíkszélességgel készülő lapkákat alkalmaznak-e, vagy már a vállalat új, 3D NAND technológiájára támaszkodnak. Annyi kiderült, hogy az újdonságok chipenként 1,2 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére is képesek, fogyasztásuk azonban akár 60%-kal is alacsonyabb lehet, mint az aktuális generációt képviselő NAND Flash memóriachipeké. A következő generációs NAND Flash lapkák segítségével, amelyek már 256 Gb-os adattároló kapacitással büszkélkednek, egy-egy ilyen 16 rétegű Toshiba NAND Flash memóriachip akár 512 GB-os adattároló kapacitást is kínálhat. Ilyen memóriachipekből már viszonylag könnyen építhetőek több TB-os adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtók, ami új lendületet adhat az adattárolók szegmensének.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. mikej95
2015.08.13. 18:49
Nagyon büszkék, csak még kész termékük nincs, nemhogy egy árban a konkurenciájával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!