iPon Hírek

16 új processzor az Intel kínálatában

Dátum | 2011. 09. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel processzorkínálata nem kevesebb, mint 16 új modellel bővült a napokban, amelyek között találunk asztali és mobil újdonságokat egyaránt: előbbi kategóriában Core i, Celeron és Pentium sorozatú központi egységek, míg utóbbiban csak Core i és Celeron sorozatú mobil újdonságokkal bővült a repertoár.

Az asztali processzorok szegmensében nem kevesebb, mint 11 darab új központi egységet találunk, amelyek közül a leggyorsabb processzor szerepét ezúttal a 3 GHz-es órajelen ketyegő Core i5-2320-as modellre osztották. A mobil processzorok között öt újdonság lapul, köztük az új zászlójhajóval, ami a Core i7-2960XM típusjelzést viseli és 2,7 GHz-es órajelen ketyeg. No, de nézzük inkább, hogy milyen specifikációkkal rendelkeznek az egyes újdonságok. Ebben az alábbi táblázat lesz segítségünkre.


Az árak – ahogy az fentebb is látható – 1096 dollár és 47 dollár között helyezkednek el, úgyhogy elég széles palettát fednek le.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. expander
2011.09.05. 12:52
Szerintem ez a legjobb proci core i3-2130. Csak 65W fogyasztás és erre passzív hűtőt is lehet rakni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. _DiEGO_
2011.09.05. 12:56
~200.000FT

Na de Celeronok legalább 10K Pentijumok meg 15K környékén vannak - hogy rohannak most a boltokba ...

Core i5-2320 még ahogy , de mennyi lesz persze majd ha itthon lesznek boltokban ? Akkor meg már sok lesz érte ...

És mi az újdonság bennük ? ennek fele /jtős . És tök felesleges védeni , megmagyarázni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. axe
2011.09.05. 14:36
jókat tudok nevetni rajta hogy a "régi" 4 magos procikat iylen áron adják, közben meg már 16magos procik is vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fzoltan
2011.09.05. 14:37
Mármint 1096 és 37 dollár között, ugye? A Celeron G440-et és az 530T-t akár fel is lehetne cserélni a táblázatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. shabbarule...
2011.09.05. 14:41
Mikrobi:

A processzorok árazását a kereslet-kínálat szabályozására használják, ez közgazdasági 1x1. Értelemszerűen ha 100 legyártott prociból csak egy olyat lehet speciális működési paraméterek mellett leválogatni, akkor annak az árazásban is tükröződni kell hogy úgy befolyásolja a kereslet volumenét, hogy az egyensúlyban legyen a kínálattal.

Ezért kerülnek kiugróan magas árazás mellett piacra azon termékek amikből egy processzor gyártása során kevés példány készülhet. Extrém magas órajelű, de mégis nagyobb fogyasztású példány(pl. i7 990X) vagy viszonylag extrém magas órajelű de mégis igen alacsony fogyasztású példány (i7 2690XM).

A gyártás során van kitűzött cél, tisztában vannak azzal mi az a proci amiből a legnagyobb volumenű kereslet lesz és erre "lövik be", a gyártás során azt kell a legnagyobb kihozatal mellett termelni. A kihozatal egy harang alakú ábrával kiírható, a harang közepe a mainstream/value termékek amikből a legtöbb kell el és amiket a legjobb kihozatallal így alacsony költségszinttel kell tudni termelni. A harang egyik széle a nagyon alacsony fogyasztás mellett is működőképes procik, ULV szegmens amikből már jóval gyengébb a kihozatal, a másik széle az extrém magas órajel mellett is működőképes procik, amiből szintén már gyengébb a kihozatal. Az árazás pedig azt tükrözi hogy kihozatalban mik a realítások.

Ha mondjuk 100 procit legyártani $5000 és abból egy olyan akad ami megfelel igen magas órajel melletti 55W TDP keretnek, akkor azért fog ezer dolláros árat kapni, hogy kereslet oldalon se legyen rá nagyobb arányú kereslet mint ez az 1% és ezt az árral tartják karban. Ha pl. $200-ért adnák ugyanezt a procit és az alacsonyabb ára miatt 5x akkora kereslet lenne rá, azt csak úgy lehetne kielégíteni hogy 500 procit kellene legyártani, amiből ki lehetne azt az 5-öt válogatni, ami megfelel az igényeknek. Ez pedig nagyon rosszul üzelet lenne ha a többi feleslegesen legyártott proci eladhatatlan lenne, mert a többi procira erről még nem 5x-öződne meg a kereslet. Az 5 darab $200-es prociból lenne $1000 bevételed, mert kiadás oldalon többlet 20 ezer dollárod, a plusz 400 proci legyártása miatt. Ez üzletileg ritka nagy veszteséggel járna, így ép eszű cég ilyet nem csinál. Ha viszont azt az 1%-nyi erősen kiválagatott procit ezer dollárért eladja a prémium-presztízs szegmensben, akkor azon jó magas haszonkulcsot és profitot tud realizálni és még a kereslet-kínálati arányt is sikerült egyensúlyban tartani.

Épp ezért nem lenne sok értelme desktop fronton egy ezer dolláros 55W TDP-s proci, ami órajelben azt tudja mint az i7 2960XM. Helyette kevésbé szigorú kritériumok mentén leválogatva, magasabb működési feszültséggel és így magasabb fogyasztással, 95W TDP kerettel ugyanazt a számítási teljesítményt tudja pl. egy i5 2400 ami már $184-ért megvehető.

"Vicces, de ha jól meggondoljuk közvetetten a legnagyobb áramfogyasztó a világon az Intel."

Ez tényleg viccesen hibás kijelentés és csak minimálisan kellene belegondolni hogy rájöjj mennyire hülyeséget állítottál. A procik az idő 95+%-ában idle állapotban vannak, olyankor pedig a fogyasztásuk messze nem olyan magas mint a maximális fogyasztásuk(ami szintén nem keverendő össze a TDP osztályukkal). Ezzel szemben pl a monitor, sosincs idle állapotban, annak konstans fogyasztás mellett kell működnie mert különben nem fogod látni képet.

Fogyasztás terén az Intel 22nm-en a Tri-Gate-tel jó prozícióban van. Ha okosak lesznek nem bonyolódnak felesleges órajel csatákba az AMD-vel(hisz ezt már évekkel korábban megtanulták hogy az órajel további növelése zsákutca), hanem helyette inkább a teljesítmény/fogyasztás arányra fognak koncentrálni. Egy i7 2600-nál kicsivel erősebb procit 22nm-en ki lehetne adni 65W TDP keret mellett, a mostani 95W helyett a 95 TDP osztály meg akár meg is lehetne szűntetni. Így előállhatna egy erősen ismerős helyzet, anno a 65nm-es Core2 procik idején azok 65W TDP-vel bírtak, míg az AMD 90nm-es K8-asokat kínált 125W TDP-vel hogy bírja a teljesítmény tempót. Most hasonlóan 125W TDP egy Zambezi plusz további 2x W az északi hídja, ami az Intel prociban már benne van egy bónusz IGP kíséretében.

De ugyanígy 22nm-en a jelenlegi 45/55W TDP kerettel bíró 4 magos mobil procikat le lehetne vinni 25/35W TDP keretbe úgy hogy a számítási teljesítményük stagnálna, hisz az már úgyis bőven elég egy erős notebookhoz, sőt akár egy erősebb desktop helyettesítő gépnek is megfelelnek egy dokkolóval kiegészítve.

17W TDP keretben 22nm már igen magas órajelű 2 magos procikat is ki lehet adni vagy elégségesen magas órajelűeket igen jó kihozatallal ami az ultrabookhoz igen fontos kritérium. Egy dokkolóval ezek is lehetne akár desktop helyettesítő gépek, egy E8400 szinténél többet hoznak majd, az meg desktop gépnek igen széles tömegek igényeit képes lefedni. De akár 2Ghz körüli órajel mellett akár 4 magos proci is beférhet a 17W TDP keretbe, persze ilyenből elég kicsi lesz a kihozatal, így csak a prémium kategóriás ultrabookokba kerülhet erősen limitált számosságba és nem is olcsó árszint mellett.

22nm-en nem csak a TDP keretek csökkenhetnek hanem a rendszer szintű energiamenedzsment megoldásokkal az egész rendszer stand by/idle és aktív fogyasztása is. Így pl. az általad megreklamált világszerte sok száz millió pc összesített aktív fogyasztása is akár még tovább csökkenhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2011.09.05. 14:58
shabbarulez:
Érthető a véleményed és kellően megalapozott.
Viszont a probléma a hozzászólásoddal az, hogy túl hosszú

Tehát sokan a fórumozók közül nem fogják elolvasni, mert: "némmá mennyi bötű" És így sajnos drasztikusan csökken a célközönségből meggyőzhető emberek száma.

+1


szerk: A hírhez: Szerintem jók az árazások, csak kivi vagyok nálunk mennyi lesz pl a i5-2320 mert 35k körül elgondolkodtató lehet, de akkor inkább picit drágábban egy i5-2500k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2011.09.05. 15:38
@Mikrobi
Ha tényleg azt néznék, hogy kinek milyen valós tudása van a "tapasztalatai" és személyes meggyőződése mögött, szerintem lekéne tiltani mindenkit erről a fórumról. Mellesleg ez nem egy tudományos fórum, szóval én ezt a kártyát: "Vagy legalább hányótoknak van villamosméröki oklevele" itt nem játszanám ki. Főleg, hogy a villamosmérnöki végzettség mögött is sok szakirány áll. De amúgy sok dologban egyetértünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2011.09.05. 15:38
@Mikrobi
Ha tényleg azt néznék, hogy kinek milyen valós tudása van a "tapasztalatai" és személyes meggyőződése mögött, szerintem lekéne tiltani mindenkit erről a fórumról. Mellesleg ez nem egy tudományos fórum, szóval én ezt a kártyát: "Vagy legalább hányótoknak van villamosméröki oklevele" itt nem játszanám ki. Főleg, hogy a villamosmérnöki végzettség mögött is sok szakirány áll. De amúgy sok dologban egyetértünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. germ_zs
2011.09.05. 16:08
Vajon ezekhez hány Paksi atomerőmű kellene? http://top500.org/

Sztem a több milliárd user és a több millió gamer összesen nem fogyaszt többet, mint ezek a monstrumok...

És ha már itt tartunk: sztem az NVidia többet fogyaszt \"közvetetten\" az Intelnél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThompsoN
2011.09.05. 17:15
shabbarulez: mint Te is írtad a TDP nem keverendő össze a valós fogyasztással. És azt se felejtsed el, hogy az Intel és az AMD egészen másképpen számolja a TDP-t. Ha ugyan arra a processzora számolják, akkor Intel kisebb értéket kap.

Azt se felejtsed el, hogy a Zambeziben (8xxx) 8 fizikai int mag van, míg az Intelnél csak 4.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patrik2991
2011.09.05. 17:18
Mikrobi:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mataczadri...
2011.09.05. 17:36
Az új zászlóshajónál eggyel kisebb nem hinném, hogy annyival lassabb mint amennyivel olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.09.05. 17:38
shabbarulez

Kíváncsi leszek ezekre a csoda TDP értékekre, ha majd egy legalább Llano szintű IGP is lesz bennük.... valaha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!