iPon Hírek

1,8 ZB adat a világon 2010-re

Dátum | 2008. 03. 14.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A digitális világ egyre jobban szélesedik, és ennek eredményeképp egyre több adatot tárolnak, archiválnak.

Az IDC legutóbbi tanulmánya kimutatja a világon tárolt összes adat méretét. A múlt évben ez összesen 281 exabyte-ot jelenett, vagyis 281 000 000 terabyte-ot, ami 56 százalékos növekedés az ezt megelőző év 180 exabyte-os eredményéhez képest.

A tanulmányban a jövőre nézve is vannak becslések. Eszerint 2011-ben a világon tárolt adatok mérete el fogja érni az 1,8 zettabyte-ot, ami 10-szerese a 2006-os értéknek. A legtöbb ember számára ez egy szinte megfoghatatlan nagyságú adattömeg, hiszen ma a legnagyobb tárolók amikről hallunk is csak 1 TB kapacitásúak. Egy millió ilyen egy TB-os merevlemez 1 exabyte-nak felel meg, egy milliárd egy TB-os háttértár pedig 1 zettabyte-ot ér.

Samsung 1 TB-os merevlemez
Hogy hogyan keletkezik ilyen sok adat ilyen gyorsan? A válasz, hogy a világon mostmár számtalan dolgot szeretnénk digitális formában eltárolni, beleértve a fényképeket, otthoni videókat, megfigyelő kamerák felvételeit. Azonban az IDC szerint nem ez az elsődleges ok a megnövekedett kapacitás megjelenésére.

A 2007. decemberi IDC jelentés szerint a szociális hálózatokat üzemeltető weboldalak csaknem egy zettabyte-tal fognak hozzájárulni a 2011-es 1,8 zettabyte-hoz. A személyes adatok mellett a vállalatok is számos adatot termelnek, például a VoIP-beszélgetéseket későbbi felhasználásra archiválják. A vállalatvezetőknek meg kell küzdeniük ezzel a megnövekedett adattömeggel.

Az adatméret növekedése elengedhetetlen kelléke a digitális korszaknak, azonban itt az ideje új, költséghatékonyabb redundáns adattárolási eljárások kifejlesztésére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!