iPon Hírek

1800 megapixeles kamerát mutatott be a DARPA

Dátum | 2013. 01. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) egy amerikai tévéműsorban mutatta be a világ legnagyobb felbontású és legfejlettebb digitális kameráját. A görög mitológia százszemű óriásáról elnevezett ARGUS-IS 1800 megapixeles felvételeket képes készíteni, és a tervek szerint kémrepülőkre szerelik fel, amelyek 6000 méteres magasságban repülnek. Ebből a távolságból a kamera 15 centiméteres objektumokat tud megkülönböztetni, és bármely időpillanatban 25 négyzetkilométernyi területet lát be. Az ARGUS-IS rendszere összesen 368 darab 5 megapixeles szenzorból áll össze, amelyeket négy képstabilizátorral ellátott lencse fókuszál a felszínre. A készülék az állóképeken kívül másodpercenként 12 képkocka sebességgel videót is képes rögzíteni. A 6000 méteres magasságból rögzített kép elég részletes ahhoz, hogy felismerhetően rögzítse a levegőben repkedő madarakat vagy éppen segítsen fellelni egy elkóborolt kisgyermeket, azonban egyes arcok vagy rendszámok azonosítására ilyen távolságból nem alkalmas.

Egy-egy ilyen felvétel, ahogy a mellékelt videón látható, kisebb, kinagyítható képek mozaikjából áll össze. A projekt során a legnehezebb feladat nem is a kamera megalkotása volt, hanem az általa felvett adatok feldolgozásának megvalósítása. A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium szakértőinek elmondása szerint videómódban a rendszer naponta 6000 terabájtnyi adatot rögzít. A feldolgozás a hordozó repülőn kezdődik meg, a munka oroszlánrészét azonban a földi bázison található szuperszámítógép végzi szinte valós időben. Arról egyelőre nem tudni, hogy a projekt ezen része milyen fázisban tart, illetve hogy a DARPA szakértői egyáltalán hogyan szándékoznak megvalósítani ilyen léptékű vezeték nélküli adatátvitelt. (Vagy ha már megtették, hogyan vitték ezt véghez.) A felvételek elemzését végző szoftver feladata az egyes felszíni objektumok (emberek, járművek) azonosítása, majd meghatározatlan ideig történő követése. (Vagyis ha valamilyen más módszerrel, például felszíni kamerákkal sikerült pontosan azonosítani egy gyanús személyt vagy autót, az ARGUS-IS képes lesz ezek mozgását követni.) Az eredeti tervek szerint a rendszert először Afganisztánban vetették volna be, azonban ez végül nem valósult meg. Hogy mik a további tervek, arról sem tudni túl sokat, a rendszer elviekben hazai célokra (terrorelhárítás, városok biztonságának fejlesztése) és fegyveres konfliktusok idején külföldön is jó szolgálatot tehet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Keksz03
2013.01.29. 16:18
"azonban egyes arcok vagy rendszámok azonosítására ilyen távolságból nem alkalmas."

Egy szóval létezik már olyan ami alkalmas csak még nem jött el az ideje h bemutassák a civileknek!

Kifejezetten szeretem az ilyen jellegű fejlesztéseket, csak aztán mindig eszembe jut h rettentő drága dolgok ezek úgyh a civilek kapnak pár cikket meg néhány videót és ennyi!
Pedig milyen hasznos lenne egy a rendőrség számára, hatalmas segítség lehetne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ltg.ltg001
2013.01.29. 16:59
Akkor a NASA "hivatalos" leírás szerint a Marsra mért 2 MP-es képes kamerát küldőt?
[LINK]
Indokuk is 1 vicc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. panses
2013.01.29. 17:18
Napi 6000 Tb???!!! És "szinte valós időben"???!!! Vezeték nélkül???
MUHHHAHHHA!!!
Bocsánat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. andor44
2013.01.29. 17:29
@ltg látszik, hogy nem értesz hozzá
Mint a cikk is említi, habár tényleg rosszul megfogalmazva, nagyon minimális adatmennyiséget tudnak küldeni, rádióhullámokkal (amiknek amúgyis 14 perc kell, hogy egyáltalán elérjék a földet) a rover maga 32kbit/s sebességet tud kb elérni, a műholddal, mely egy földi nap alatt 8 percet van a megfelelő helyzetben, pedig kb. max 2mbit-et. 32 kbit/s-en kb 35-40 perc kell, hogy egy 500kb-os kép átjöjjön, ami még szerény becslés, nem beszélve a veszteségekről. Ami pedig szintén nem mellékes, hogy egy ilyen robot nem vihet magával akármilyen kamerát, figyelembe kell venni az áramhasználatot illetve a strapabíróságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gargoyl
2013.01.29. 18:02
panses@:
Ha az USA-ban nemzetbiztonságról van szó,akkor semmi sem lehet túl drága és megoldhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. budspencer
2013.01.29. 19:44
Nyugodjatok meg, fentről a korpát is meg tudják számolni a buksitok tetején, akár éjszaka is, ha éppen azt akarják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ltg.ltg001
2013.01.30. 08:58
andor44

Szerencse már médiában el lehet hitetni mindent
Sok a hiszékeny betanítható ember.
NASA annyi pénzt költ hasonló projektekre amiből nem felderítő járművet küldhetne hanem, bázis is építhetne a Marson.
Szerintem nem olvastad a hírt sem, előttem szólót idézek:

panses
"Napi 6000 Tb???!!! És "szinte valós időben"???!!! Vezeték nélkül???
MUHHHAHHHA!!!
Bocsánat! "

Nyomorult kis képet mért ne lehetne elküldeni legalább 24mp minőségben?

Ha ilyen jártas vagy kérlek elég ha küldesz linket a hold felszínéről olyan felbontású képet amin látszik a leszállás helye és 10 percig tudok zoomolni mivel ott a hubble teleszkóp az űrben ami naprendszereket fényképez de a holdról hasonló képek készülnek:
[ez már hatalmas felbontásnak számít]
jah és persze olyan képet ami nincs cenzúrázva
Pár éved rá fog menni
Köszöntem az okoskodásod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lazahunter
2013.01.30. 13:48
ltg.ltg001

Te is aztán nagyon okos vagy, hogy egy föld körüli pályán mozgó űrteleszkópot és annak adatátviteli sebességét hasonlítod egy a földtől 55 - 399 millió km-re lévő, saját légkörrel rendelkező bolygó felületén dolgozgató robotéhoz.

A hold 'csak' 405 ezer km-re van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ltg.ltg001
2013.01.30. 16:23
Lazahunter


Szerintem olvasd el megint amit írtam.
Nem szerepel sehol adatátviteli sebesség Hubble és föld között és nem is hasonlítottam a Marséval.

Van még 1 okoska aki mint kiderült olvasni sem tud tökéletesen.

Nem szeretem idézni saját magam de látom meg kell tennem. Egyszerű feladatot írtam.

"Ha ilyen jártas vagy kérlek elég ha küldesz linket a hold felszínéről olyan felbontású képet amin látszik a leszállás helye és 10 percig tudok zoomolni mivel ott a hubble teleszkóp az űrben ami naprendszereket fényképez de a holdról hasonló képek készülnek:
[ez már hatalmas felbontásnak számít]
jah és persze olyan képet ami nincs cenzúrázva
Pár éved rá fog menni
Köszöntem az okoskodásod."


(Gyengébbek kedvéért ,ha sikerül elvégezni a feladatot akkor hiteles minden adat amit kiad a NASA.) Elárulok 1 titkot nem fog sikerülni


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vzoltan007
2013.01.30. 19:21
ltg.ltg001: értem én, hogy buta vagy, csak azt nem tudom, hogy miért kell egy publikus fórumban ezt világgá kürtölnöd...

Ha ilyen jártas vagy kérlek elég ha küldesz linket a hold felszínéről olyan felbontású képet amin látszik a leszállás helye és 10 percig tudok zoomolni mivel ott a hubble teleszkóp az űrben ami naprendszereket fényképez de a holdról hasonló képek készülnek:

A Hubble teleszkópot nem a Hold fényképezésére lőtték fel. Elemi matematikával kiszámolható, hogy a Hubble a holdfelszínről kb. 100 méteres felbontást képes biztosítani, a jóval közelebb lévő Föld felszínéről pedig olyan 10 centiset. Ami nem meglepő annak fényében, hogy 1:1-ben a KH kémműhold hardverére épült, csak ezt éppen a csillagok, és nem a szovjetek felé fordították.

Ha a holdkompokról és a felszínen maradt hardverről szeretnél képeket nézegetni, akkor ajánlom az LRO fotóalbumát: Apollo Landing Sites Revisited

Akkor a NASA "hivatalos" leírás szerint a Marsra mért 2 MP-es képes kamerát küldőt?

Mi a baj a 2MP-es kamerával? Az Full HD felbontás! Mire nem elég az, figyelembe véve azokat az optikákat, amelyek a roveren vannak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.01.31. 09:07
ltg.ltg001:

Legutóbb Kína készített nagyfelbontású képeket a holdról, keress rá arra.
Másrészt:
Ha azt hiszed, hogy nem is volt Holdraszállás és ezért cenzúráz a Nasa, akkor más űrügynökségek miért nem jelentették ezt be??

Gondolod, hogy egyeseknek nincsenek gigapixeles felbontású képeik a holdról?? Ugyan mááár! A kérdés az, hogy miért nem kötik ezt az orrunkra
Ha te találnál valami érdekeset, világgá kürtölnéd, még mielőtt oda tudnál menni felfedezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ltg.ltg001
2013.01.31. 13:01
vzoltan007

Köszönöm a 1200x1200 képeket igen erről beszéltem én nagyobb méretű képet linkeltem
Köszönöm a Wikipédiás kimásolást is

"Mi a baj a 2MP-es kamerával? Az Full HD felbontás! Mire nem elég az, figyelembe véve azokat az optikákat, amelyek a roveren vannak?"
Kérlek zoomolj rá a két képre van e különbség és ez csak 24mp ,alatta számodra megfelelő 2mp is
[24MP]
[2mp]
Persze tudom létezik nagy felbontású kép a Marsról csak sok befolyásolható ember elhiszi ,hogy 2mp-es kamera van rajta

Humbuk

"Gondolod, hogy egyeseknek nincsenek gigapixeles felbontású képeik a holdról?? Ugyan mááár! A kérdés az, hogy miért nem kötik ezt az orrunkra "

Tudom hogy van én is tisztában vagyok vele. Parasztvakítás van minden médiában és sokan nincsenek tisztában vele és osztják az észt Wikipédiáról

Cenzúráról és a hamisításról ennyit:
(Százával,ezrével vannak ilyen képek)
[Eredeti]
[Hamisítás]
Nemsemmi meló lehet 5 fényékből 1 képet varázsolni és ugyan ezt eljátszani több ezernél, biztos beleuntak a szépítésbe vágás egyszerűen torzítják és kész is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vzoltan007
2013.01.31. 17:22
ltg.ltg001, egyre tovább égeted magad, mire jó ez?

Egyébként pontosan mi ellen is lázadsz? Mert az látszik, hogy az űrkutatáshoz, használt eszközökhöz, fotográfiához, de még az elemi matekhoz sincs lövésed.

Ez a 200 megapixeles Curiosity panoráma megfelel?

A Hubble moon-shottal kapcsolatban megint csak a butaságodat hangsúlyozod. Nyilván sose hallottál még róla, hogy ezeket több kisebb képből rakják össze, ugye? Nincs itt semmiféle cenzúra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ltg.ltg001
2013.01.31. 19:21
Mindig van olyan ember aki kötelességének tartja ,hogy beszóljon a másiknak.
Éretelesebb emberek felfogták mire utaltam és miről beszélek.
Csak a holdról kértem nagy felbontású képet
Feleslegesnek érzem veled való "társalgást" is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vzoltan007
2013.02.01. 07:37
Éretelesebb emberek felfogták mire utaltam és miről beszélek.

Értelmesebb emberek nem foglalkoznak összeesküvés-elméletekkel, különösen akkor nem, ha két perc alatt logikusan cáfolható az egész...

Csak a holdról kértem nagy felbontású képet

Megkaptad, LRO a barátod, nem a Hubble.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!