iPon Hírek

1Gb/s infrában

Dátum | 2010. 02. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A jelenlegi leggyorsabb WiFi-hálózatok sebességét is sokszorosan felülmúlta a Penn Állami Egyetem egyik végzős hallgatójának, Jarir Fadlullah-nak és Mohsen Kavehrad elektromérnök-professzorának közös alkotása, egy infravörös hullámokra épített vezeték nélküli hálózat.

Az újszerű megoldás gyakorlatilag mindenhol jól alkalmazható lenne és mindenhol jól is jönne a sebesség, amit biztosít; kórházaktól repülőtereken és repülőgépeken át gyárakig, de még otthoni környezetben is (utóbbi esetben pl. egy fejlett központi adó egyszerre két készüléket is elláthatna HD-tartalommal). Mi több, a kutatópáros állítása szerint a méréseik és tesztjeik arról árulkodnak, hogy a rendszer még jóval gyorsabb sebességeket is "simán" lehetővé tesz, így fejleszteni is bőven lesz még hova.

Az eredményekre reflektálva Zhengyuan Daniel Xu, a Riverside (Kalifornia) Egyetem elektromérnök-professzora (aki maga is tagja egy optikai kommunikációs kutató konzorciumnak), még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy jó eséllyel ez a technika váltja fel majd a jelenlegi vezeték nélküli kommunikációs megoldásokat. Indoklása szerint ugyanis a fény magasabb adatrátát biztosít, mint a rádiófrekvenciák, amelynek a spektruma ráadásul amúgy is igencsak "bedugult" már.

Emellett az optikai hálózatok kevésbé is interferálnak egymással, valamint jóval biztonságosabbak is, mint a rádióhullám-alapúak, teszi hozzá Kavehrad professzor, tekintve, hogy a rádióhullámokkal ellentétben a fény nem hatol át a falakon és az ajtókon (mondjuk ez amennyire előny, annyira hátrány is). Ráadásul a fény teljes spektruma még világszerte mindenütt szabad, ezért jóval egyszerűbb is lesz majd beindítani az optikai hálózatokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Insignia
2010.02.15. 12:00
najó és a netet hogy varázsolom fel a földszintről az emeletre? meg vki elém áll azt nincs netem... szerintem ez biztosan nem fogjva leváltani a rádió hullámokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sarocker
2010.02.15. 12:15
Ha ki tudja használni a fény visszaverődését a falakról (még ha hatásfokromlással is), akkor még jó is lehet.

Ugyanakkor alkalmazható olyan ipari készülékekben, ahol fontos a nagy sávszél, a biztonság és a vevővel a fizikai kontaktus hiánya. Pl. hordozható biztonsági ipari kamerák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ghostgear
2010.02.15. 12:17
Valszeg fúrógép+madzag, meg ha több irányból sugároz nem lehet az összeset kitakarni. És max a fűtést is megoldottad infrával (csak hajszálér tágulatot ne okozzon)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jani00
2010.02.15. 12:20
Szerintem meg majd üvegszálon vezetik fel az emeletre és ha valaki az üvegszál elé áll annak gratulálok
Biztos van 1000+1 indok melette és ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2010.02.15. 12:32
ghostgear:Arra nem gondoltál hogy ha kifúrom a falat akkor inkább átviszem kábelen vagy üvegszalon és mindet lealázza, a rádióst és az infrást is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ghostgear
2010.02.15. 13:07
@atti2010: Sokmindenre gondoltam, (némileg viccre is vettem) és nem volt kedvem több oldalas lírai műhöz, hatástanulmány címszó alatt. Egyébként sokféle alternatíva kapcsolódhat ehhez a fejlesztéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Steadywarp
2010.02.15. 14:40
Mekkora már Lenne magyar fény optikai hálózat építsük meg gyorsan építünk 4 500 méter magas acél tornyot mint a rádió tornyok. Te le rakjuk adóval meg vevővel aztán már csak egy két kisseb áttjátszótorony erre használhatjuk a meg lévő rádiótornyokat +1 otthonra menyivel olcsóbb lenne mint vezetékeket huzkodni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Steadywarp
2010.02.15. 14:43
csak nagyon pontosan kéne belőni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Steadywarp
2010.02.15. 14:45
áhh semmi hülyeség mekora kilengése lenne .o
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vna
2010.02.15. 23:22
Pennsylvania Állami Egyetem, de szerintem a Penn State University is megfelelt volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2010.02.15. 23:35
ennek csak az lesz az eredménye, hogy a szobában, vagy ahova megy ez az infrafény, ott minden létező kamerát el fognak vakítani ezek a fények... próbáljátok csak ki, hogy egy távirányítót nyomkodtok a telefon kamerája előtt, a távirányítóban is infra-dióda van, ha távirányítón olyan, képzeljétek el nagyban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2010.02.15. 23:42
az egyik hozzászólótól jött egy ötletem most ha van már optikai kábel, amiben FÉNY sebességgel megy az adat, hogyha elég kis csomagokba szedi össze az ember az adatot, hova kellhet annál gyorsabb? csak hardver nincs, ami felfogja az ekkora sebességgel jövő adatot!

mond valakinek ez valamit?: 299 792 458 m/s AZ GYROS!!!!


................................................igen gyros................................................
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!