iPon Hírek

2 GB rendszermemóriát kapott az iPad Air 2

Dátum | 2014. 10. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple az eddigi szokásához híven az iPad Air 2 és az iPad mini 3 bemutatásakor sem merült bele a technikai részletekbe, éppen ezért előbbi gép esetében sem az Apple A8X-ről nem beszéltek részletesebben, sem pedig a hátán hordozott rendszermemória kapacitásáról. Már pedig ezek a dolgok egyre több vásárlót érdekelnének.
Az iPad mini 3 esetében sajnos a vállalat nem emelte be a készülék gépházába az Apple A8X-et, de még az A8-at sem, így maradt végül ennek a táblagépnek a régi, jól bevált Apple A7. Az iPad Air 2 esetében azonban az Apple A8X révén elég komoly sebességnövekedésre lehet számítani, és már az is kezd körvonalazódni, hogy miből is ered pontosan a teljesítménytöbblet. A cupertinóiak a múlt heti rendezvény során mindössze annyit vetítettek előre az újonnan debütáló lapkával kapcsolatosan, hogy a processzor teljesítménye 40 százalékkal lesz nagyobb, a grafikus vezérlő pedig nem kevesebb mint 250 százalékkal gyorsult az Apple A7-hez viszonyítva (ez soknak hangzik, de annál már az A8 is jelentősen erősebb). Ezen felül még azt is megtudhatta a közönség, hogy a szóban forgó lapkában bizony sokkal több anyag van, mint az Apple A8-ban, az ugyanis még „csak” kb. 2 milliárd tranzisztort tartalmazott, míg ez a 20 nm-es újdonság már 3 milliárdból épül fel.
Sajnos minden részlet továbbra sem tisztázott, de megvan az első teszteredmény, ami több nagyon fontos dologra is rávilágít. Az Apple A8X kapcsán a legfontosabb információ talán az lehet, hogy három processzormagot tartalmaz, ami meglehetősen szokatlan felállásnak számít. Akárcsak az iPhone 6-nál és a 6 Plusnál, itt is a továbbfejlesztett Cyclone magok kerültek előtérbe, csak éppen eggyel nőtt a csapat létszáma, ami valóban elegendő lesz ahhoz, hogy az előre prognosztizált gyorsulásról gondoskodjon. A Geekbench tesztprogramban az Apple A8X hajszál híján 4500 pontot (4477) ért el, ami egészen lenyűgöző eredménynek számít.
A másik érdekesség a rendszermemória kapcsán derült ki. Az Apple A8X valószínűleg továbbra is egy tokban van a RAM-mal (PoP DRAM), viszont a nagyobb kiterjedésű SoC felett immáron kétszer akkora kapacitással büszkélkedő memória húzta meg magát, mint az Apple A8 esetében. Az új iPhone-ok rengeteg kritikát kaptak amiatt, hogy továbbra is mindössze 1 GB-nyi RAM-mal vannak felvértezve. Ezt az érdeklődők több esetben is szűkösnek találták, figyelembe véve azt, hogy a rivális gyártóknál már a 3 GB-os kiszerelés sem ritka. Nos, az iPad Air 2 már 2 GB-os rendszermemóriával fog szolgálni, ami valóban elegendőnek bizonyulhat az igazán extrém esetekben is. Példának okáért így már biztosan nem jelent majd gondot egy komolyabb grafikájú játékból azonnal átugrani 10-15 megnyitott weboldalt tartalmazó Safariba, utána pedig visszatérni a játékhoz, vagy egy újabb igényesebb alkalmazásra tovább lépni. Minden bizonnyal ezt az újítást is sokat fogják örömmel nyugtázni.
Nagyon érdekes lenne még az Apple csúcsragadozójának a grafikus oldala is, erről azonban egyelőre nincs semmilyen konkrétabb információnk. Az Apple A8 egy PowerVR GX6450-et alkalmaz, itt pedig nagyon jó esély van arra, hogy már az Imagination Technologies palettáján a maximumot jelentő GX6650 teljesít szolgálatot. Remélhetőleg hamarosan behatóbb elemzéseknek is alá fogják vetni az Apple A8X-et, és végleg lehull a lepel az összes fontos titkáról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Tibike1993
2014.10.22. 17:49
Alig várom, h vki innovációnak nevezze a +1 giga ramot meg magot.
Már az i6ot is 2 giga rammal kellett volna kitolni. Nem azért, mert nem elég neki az 1, hanem h lehessen már látni a fejlődést. A droidnak is elég a 2 giga, mégis megy fel 3ra, 4re. Ugyanúgy belehet lakni itt is az 1 gigát, mint ott a 2őt, 3at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. diecode Tibik...
2014.10.22. 18:40
Szóval számodra az a fejlődés, hogy ha úgy pakolnak bele egyre több memóriát, hogy nincs rá szükség?

Senki nem beszél itt innovációról, de a sebesség összehasonlító táblázat azért sokat elárul, főleg úgy, hogy a konkurens termékek általában 4 maggal rendelkeznek már.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. mythbuster Tibik...
2014.10.22. 18:53
A különbség csak az, hogy míg a konkurencia jávás virtuális gépén futó jávás alkalmazások zabálják a memóriát, a teljesítményt, és az akkut addig az Apple natív oprendszere natív alkalmazásokat futtat, amire elég 2 mag és 1GB rendszermemória => kisebb akku tovább bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. hszf
2014.10.22. 18:58
A 4 vs 3 mag még semmi, de ráadásul ezt a kimagasló sebességet az Apple a8x majdnem fele akkora órajel mellett éri el... ez azért sokat elmond arról, hogy mennyire fontos a szoftveres optimalizció! Ezt kellene megtanulni az Android-os telefon gyártoknak végre....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zephyrus
2014.10.22. 20:12
mythbuster: te se hitted el hogy az iphone-nak jó az akksi ideje ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Tibike1993
2014.10.22. 20:17
diecode: itt nem beszélt senki, de máshol igen. Pont ezt próbáltam megelőzni A konkurensekhez képest igen, az a fejlődés. Mint látod, itt is emeltek a RAMon. Az i6nál miért nem? Lehet h elég, de már 2 éve 1 helyben állnak az 1 giga memóriával. És ez a gáz!!!

mythbuster: vicces, h pont az üzemidővel jössz itt... nézd már meg, hol vannak az Apple termékek üzemidőben A sor végén kullognak. És akármilyen tesztet nézel. Az i6+ba is 2900 mAh-s akksi van, mégis sz.r. Akkor nem értem ezt a fajta érvedet.
A teljesítmény ok, h optimalizálva van, csak ne feledjük, h itt meg ott hány gépre kell optimalizálni. Pl a Nexus szériától egyáltalán nem gyorsabb az Apple terméke, ugyanúgy sokáig van rá támogatás, hamar megkapja, és kib.szott stabilak. Sőt, talán még az is elmondható, h stabilabbak, mint az új iOS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. DemonDani mythb...
2014.10.22. 20:34
Igaz volt amit írsz, de az Android 5.0-nál már natív kódokkal fog dolgozni a rendszer túlnyomórészt.

http://www.extremetech.com/computing/170677-android-art-google-finally-moves-to-replace-dalvik-to-boost-performance-and-battery-life
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. piter
2014.10.22. 21:39
WOW.A vilagon ok az elsok abban hogy az utolsok akik 2GB memoriat hasznalnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. diecode Tibik...
2014.10.22. 23:00
Mitől gáz ha elég? Azért mert manapság az a trendi, hogy rakjunk bele 4-8 magos processzorokat 3-4 GB rammal és úgy képesek elérni az iPhone és iPad teljesítményét?

Gondolom neked androidos telefonod van, azok körében szokás ezeket a dolgokat olyan fontosnak tartani, miközben teljesítményben elmarad, vagy épp hozza egy kevesebb memóriával rendelkező eszköz szintjét. Ez ugyanolyan mint az NFC. A mai napig hallani sokaktól, hogy az Apple még csak most rakta bele a telefonjaiba és ez milyen gáz, miközben az androidosok túlnyomórészt játékmeghívók küldözgetésére használja.. Azért fontos volt integrálni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. malvoisen Tibik...
2014.10.23. 01:37
Tibike1993

Tajekozodj mar a sor vegerol, meg mielott hulyeseget irsz.

http://blog.gsmarena.com/apple-iphone-6-plus-battery-test/#more-74456
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. madcaptain
2014.10.23. 01:44
A 2Gb Ram oriasi segitseg az IOS-re fejlesztoknek, mar reg kertek, bar ettol fuggetlenul a programok nagyresze nem fogja igazan kihasznalni.

Az olvasok nagyresze meg valoszinu boldog lenne annak az osszegnek az 1%-aval amit a Geekbench az Apple-tol kapott support/optimalizacio cimen.

A benchmarkok mar elg regota ugy mukodnek fizetsz X zsetont kapsz XY pontot, a laikus tomegek meg benyelik mert egy dolgot tudnak a matekbol 2 > 1. Eleg egy uj termeknek a regi tulajdonagainal nagyobb szamokoat produkalni es veszik is. (ezt a VGA atnevezeses mokak, megapixel, felbontas hajhaszas mutatjak a legjobban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. realman
2014.10.23. 01:55
Iphone 4s 512 rammal 800 mhz gördülékenyebben fút a rendszer (ios 8.1)mint 4 mag 2 gh 2 gb ram android.
Ami androidossal találkoztam ami normálisan fút nexus 5 (nexus 4) galaxy note 4 2,7 ghz 3 gb ram.De pl lg g3 2.5 gh laggol.Ja androidom van cymganone 11. Megvárom a nexus 6 ot és vagy az vagy iphone 6 plus lesz a következő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. piter
2014.10.23. 05:24
realman nem kell a reklam.Nezd meg az LG G3 Cat6-ot az mar nem laggol.
Bar a haver iphone 4-es teloja is laggol az ios7-el.

diacode:csak azert mert neked eleg 1GB memoria aranyaron,nem hiszem hogy mindenkinek eleg.A hulyere butitott appok es jatekok gyenge grafikaval.De azert magyarazd be nekem hogy 1 GB az jobb mint a 3GB.
Meg hogy az apple 2 magos processzora jobb mint a samsung uj 8 magos procija.Ami mar szinten 64bites lessz.

Nekem volt 2 fele iphone.3-4.soha tobbet.Az asszony iphone 4-ese aki meg csak nem is csinalt vele semmit,pont a 13-dik honapban amikor mar nincs garancia ra behalt a media chip.Az enyemben meg ugyanabban az idoben a home gomb.Ugyhogy nekem nem volt jo vetel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jamborka
2014.10.23. 09:34
piter:

ne már egy G3-hoz hasonlíts egy 4 es Iphone-t egy 2010-es LG flagshiphez hasonlítsd vagy egy Samsung galaxy S hez ahhoz illik.

de ez fordítva is menne hol van egy LG Optimus Q egy iphone 6-hoz.

Iphone 4 megjelenés 2010 év közepe!

Nem vagyok Iphone párti, Lumiám van. de a sok faxság amit összehordtok itt néha már fáj, na meg a kettős mérce mind a két oldalról.

Mithbuster. az üzemidő faxság, asszony 4s-e egy éjszaka alatt csak magától, 18% ot merült. IOS-8.1 normál használattal fénykép egy kis videó a csemetéről pár levél pár perc net, és máris oda a fele az akssinak. jahh vadi új a telefon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tibike1993 dieco...
2014.10.23. 09:54
Ugyanúgy elmarad a többi telótól vegyes használattal. Hiába tudsz vele sokáig telefonálni, ha kb 10%ban használod csak azt a funkciót. Egyébként meg bárhol leírják, h nem váltja meg a világot üzemidőben, de amit linkeltél, abban sincs egyáltalán elől, egy szimpla átlagot hoz csak. Ha azt nézzük, h kis hijján akkora akksi van benne mint a G3ba, amiben jóval erősebb és többet fogyasztó proci van, vmint állításotok szerint a droid rendszer is jobban fogyaszt, + erre rájön, h jóval nagyobb a felbontása is, ugyanakkora kijelzővel, és ugyanazt hozzák üzemidőben..... Akkor melyik rendszer is fogyaszt kevesebbet???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. realman piter
2014.10.23. 10:35
Milyen reklám? Tulajdonképpen dícsértem az androidot is meg az iost is.
Lg g3 cat 6 nem laggol.Köszi az infot megfontolandó,mert olcsóbb mint a note 4.
De sajnos azt még nem volt alkalmam kipróbálni azért is írtam azt,hogy ami androidossal találkoztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. realman
2014.10.23. 11:24
Friss hír note 4 developer edition.Olcsóbb mint a nexus 6 ,+micro sd slot,cserélhető akku,stylus és nincs samsung lassító gagyi progik,ronda ikonok,nyitott bootloader alapból

( döntöttem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. diecode piter
2014.10.23. 14:53
Hülyére butított appok és gyenge grafika? Te emulátorban láttál csak iPad-ot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. diecode Tibik...
2014.10.23. 14:54
Meg sem szólaltam üzemidő tekintetében, szerintem ezt nem nekem kellett volna címezned. Az iPhone-ok üzemideje nem rekordbajnok, ezt egy szóval sem mondtam, de nekem elég, mivel éjszakánként mindig töltőn van és csak reggel húzom le. Az iPad pedig 3-4-5 napig simán kihúzza úgy, hogy mindennap használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. diecode madca...
2014.10.23. 14:57
A benchmark egy megerősítés abban, amit alapból tapasztalhat bárki, aki huzamosabb ideig használ iPad-et és valami más tabletet: Az Apple termékén sokkal gördülékenyebbek az alkalmazások futtatásai. Az teljesen mindegy, hogy ez most a szoftveroptimalizáció vagy más miatt van, a lények az érzés, bár ezt az Android fanatikusok sosem fogják belátni. ( csak néhány értelmesebb )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2014.10.23. 22:05
jamborka en nem hasonlitottam a G3-at az iphone4-hez.Hanem reagaltam az egyik hozzaszolashoz hogy neki vigan szalad rajta minden 521Mb memotiaval.Bar nem tudom milyen 4-es az.Mert ha jol emlekszem 800-valamenyi a memoria.Ba nem biztos hogy jol emlekszem annyira mar nem erdekel.
Az teny es valo hogy,az alkalmazasok kevesebb bug-al jonnek ki IOS-hez.
De az nem valtoztat azon hogy also kategoria be van csomagolva szepen es jol lehuzzak az embereket vele.En szemely szerint soha tobbet nem veszek apple termeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jamborka piter
2014.10.24. 08:33
Értem, abban igazad, van hogy kellene bele a memória, mert mondjuk egy Igo navigáció igen csak észreveszi hogy kevés a ram. másik még az üzemidőhöz, azért az durva, hogy gyári autós töltővel navigációval gyorsabban merül mint amennyit tölt. ez azért elég durva.

Én csak a hasonlításodra reagáltam. ha benéztem sorry...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. malvoisen Tibik...
2014.10.24. 10:13
Senki nem mondta, hogy a vilag legjobb uzemidejevel rendelkezik.

Pusztan a veres szaju, felreinformalt megnyilvanulasodat cafoltam tenyekkel es lam, maris hozza az atlagot a "sor vegerol".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!