iPon Hírek

2 GHz-es, kétmagos processzor az ARM-től

Dátum | 2009. 09. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ARM processzorai számos okostelefonban foglalnak helyet, ám a gyártó tervei szerint a későbbiekben ezek a központi egységek nem csak kézi készülékekben, hanem nagyobb, hordozható konfigurációkban, például smartbookokban és netbookokban is feltűnhetnek. Az egyik legnépszerűbb ARM processzor napjainkban egyébként a Cortex-A9-es, amely például az iPhone 3G S-ben és a Palm Pre-ben is jelen van.

Hogy a gyártó mennyire komolyan veszi azon kijelentését, amely szerint a későbbiekben nagyobb készülékeket is vezérelni fognak az ARM processzorok, azt semmi sem jellemzi jobban, mint a tény: a cégnél javában dolgoznak a legfrissebb modell kifejlesztésén. Az újdonság a Cortex-A9 MPCore nevet viseli és kétféle változata készülhet majd el, ezekből a 40 nm-G csíkszélességgel készülő újdonságok 2 GHz-es, vagy magasabb magórajelen is képesek lesznek üzemelni.


Az új Cortex A9-es kétmagos "hard macro"  processzorok dual NEON és SMP (symmetrical multiprocessing) támogatással érkeznek és akár 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral lesznek ellátva. A gyártó ahhoz, hogy az újdonságokat könnyedén alkalmazni lehessen  SoC (System on chip, azaz rendszer a chipen) megoldások esetében is, mellékel minden szkriptet és a hozzájuk tartozó fájlokat, amelyek segítségével a kétmagos Cortex A9-eseket bármilyen SoC-ba bele lehet majd integrálni.

Mivel ezek az egységek sem lesznek képesek x86-os kód futtatására, így a 2 GHz feletti órajelen üzemelő kétmagos Coretex A9-esekkel ellátott konfigurációkon nem futhat majd Windows operációsrendszer. A termékek Androiddal vagy egyéb nyílt forráskódú operációsrendszerekkel használhatóak lesznek, így versenyképesek lesznek a Linuxos Atom netbookokkal szemben, főleg energiatakarékosság és üzemidő tekintetében. Az alacsony fogyasztás miatt az ARM alapú netbookok üzemideje drasztikusan növekedhet majd a jelenlegi megoldásokhoz képest.

Az ARM ígérete szerint az új, kétmagos ARM Cortex A9-es hard macro egységek még az idei év negyedik negyedévében elérhetővé válnak, így a velük felszerelt netbookok és smartbookok 2010 elején már akár forgalomba is kerülhetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. nucleon
2009.09.16. 19:46
VISSZA A HIRHEZ

Nah ez egy jó dolog.

Eddig nem akartam netbookot venni, de ha ezzel csinálnak valami jót, tuti lecsapok rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2009.09.17. 12:50
iPhone 3G S-ben és a Palm Pre-ben Cortex A8-as van, az előző generáció. A Cortex A9 jelenleg még csak szimuláció szintjén létezik. Q4-től válik majd licencelhetővé az egyes gyártók számára, akik majd beépítik a SoC-ikbe. Utána történhet meg ez ilyen procik tape-out-ja amit még hosszas validációs folyamat kötvet, majd jöhet a sorozatgyártás beindulása és végül megvásárolható termék képében is testet ölt. Viszont ez nem 2010 elejére fog megtörténni, hanem 2010 második felére.

A Cortex A9-es alapuló termékek a 2. generációs Atom megoldásokkal lesznek átfedésben egy rövidebb ideig, de az életciklusuk legnagyobb részét már a 32nm-es 3. generációs Atom termékekkel szemben fogják kitölteni. Ott pedig már szintén lesznek 2 magos megoldások mobil környezetben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lancelot23
2009.09.17. 13:26
Nem lenne rossz egy ilyen CPU csak jó lenne, hogy támogatná a Windows rendszereket. Mert sok ember a Windows-t ismeri. Mostanában kezdenek barátkozni a Linux és a hozzá hasonló szabad OP rendszerrel. Az Android-ot nem is nagyon ismerik így elég nehéz lesz célközönséget találni. De ha licencet vennének akkor jó kis CPU lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr...
2009.09.17. 20:21
Szerintem alábecsülöd a linux ismertségét. Egy A9+linux kombináció világverő lehet. A nyílt forráskód miatt rengeteg szintén ingyenes kiegészítő progi lesz hozzá. Pont hogy sokkal jobb választás lesz, mint a windows-os/atomos netbookok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arkman
2009.09.17. 21:21
Nem lenne rossz egy ilyen CPU csak jó lenne, hogy támogatná a Windows rendszereket.
Fordítva van: Windowsnak kellene támogatnia az ARM-et, ha akarnak valamit.
De ha licencet vennének akkor jó kis CPU lenne.
Milyen licenszről beszélsz? x86-ot ARM-mellé?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lancelot23
2009.09.17. 21:44
Igen arra gondoltam.
A Windows nem fog az ARM felé fejlődni mert megteheti, hogy nem ő enged. A szabad programoknak meg most ez a CPU fellendülést hozhat még jobban. Már a Linux elérte, hogy az érettségibe bent legyen és ha így folytatja akkor az iskolák átnyergelnek erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.09.17. 22:11
Van windows mobile is és az pont erre találták ki.
Linux nem ért el semmit, az egy nyílt rendszer nem áll mögötte semmilyen multi, ha bekerült az oktatásban az annak fejlődésének köszönhető, mivel felismerték a nyílt rendszer jelentőségét (vagy ilyesmi).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csaber
2009.09.18. 07:50
StevyXIX :" Linux nem ért el semmit, az egy nyílt rendszer nem áll mögötte semmilyen multi " ezzel a mondatoddal nem értek egyet , multinak elég nagy az Intel (Moblin) , azért az Asus is " fabrikált " egy mini Linuxot igaz ezek igen kevés felhasználót érintenek de kezdetnek megteszi . A lényeg az hogy főleg a az atomos " laptop " használók miatt bővült a Linux-os tábor érhető okból (pl ilyen gépeken most is van 41K-ért itt az iponon igaz van rajta Xp van rajta http://www.ipon.hu/webshop/product/asus_ee...urf_zold/126392 )És akármerről nézem aki csak netezik annak bőven jó a linux (na még a szervereknél is a linux a nyerő de az nem otthoni felhasználási terület)

a cikkhez : azért elég izmos lehet PDA-ák , telefonok , esetleg "netbook-okhoz " elég lehet a proci kis fogyasztás mellett (mellesleg 4 magos lehet belőle maximum ), bár a "netbook" -okon nem lehet majd Microsoft op-redszer (mivel azok X86 kompatibilisek) így oda csak különböző Linux-okat lehet választani (ízlés szerint)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.09.18. 12:24
Én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a Linux nyílt, nem áll mögötte multi konkrétan, vagy csak úgy ahogy te mondod, nincs egy multi, mint win esetén a MS ami kő keményen mögötte állna, ez egy nyílt rendszer, az lehet hogy netbookok miatt jobban terjed, ezt nem is vitatom, de linuxnak nincs egy stabil háttere, akadnak ugyan támogatók, de ez amolyan érdek támogatás, egyedül a Google ami jobban belevetette magát a témába és komolyan veszi az Android fejlesztésével (ami Linux alapú oprendszer ügye), ez a legkomolyabb kezdeményezés szerintem a Linux eddigi életében, hiszen a világ egyik legnagyobb multija áll mögötte teljes vállszélességgel.

Win mobile továbbra is lehet bármely netbookba, xp-t vistát win7-el lehúzhatjuk tényleg x86 miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!