iPon Hírek

2 Gigabites, 40 nm-es Samsung DDR3-as chipek

Dátum | 2009. 07. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung a mai napon bejelentette, hogy a világon elsőként kezdi meg 2 Gb-es, 40 nm-es csíkszélességgel készülő DDR3-as memória chipjeinek sorozatgyártását, ez pedig jelentős mérföldkőnek számít a memória piacon. A fejlesztés és a sorozatgyártás megindítása között viszonylag rövid idő, mindössze hét hónap telt el.

A gyártó közleménye szerint a 40 nm-es gyártósorok alkalmazásával a termelékenység 60%-kal javulhat az 50 nm-es gyártósorok eredményeihez képest, ami bizony egyáltalán nem elhanyagolható előny. Az új, 2 Gigabites (Gb) chipek felhasználásával a nem is oly távoli jövőben 4 GB-os, 8 GB-os és 16 GB-os RDIMM memória modulok készülhetnek a szerverek számára, de UDIMM típusú egységek gyártására is felhasználják majd az újdonságokat. Ez utóbbi, vagyis az UDIMM modulok segítségével a munkaállomásokban, asztali számítógépekben, illetve SoDIMM formátumban a noteszgépekben is helyet kaphatnak az új, 2 Gb-es DDR3-as chipek, amelyek felhasználásával az említett célterületen maximum 4 GB-os kapacitással rendelkező memória modulok készülnek majd.


A monolitikus 2 Gb-es chipek nagykapacitású, nagy teljesítménnyel rendelkező modulok előállítáást teszik lehetővé. A chipek egyenként 1,6 Gbps-os sebességgel képesek működni, ehhez pedig 1,35V-os üzemi feszültségre van szükségük. A friss termékek kétszer gyorsabbak, mint a korábbi 1 Gb-es, 800 Mbps-os sebesség mellett üzemelő ún. dual-die tokozásban helyet foglaló megoldások.

Az iSuppli gyors előrejelzései szerint a 2 Gb-es DDR3-as chipek 2012-ban már a globális DDR3-as memória forgalom 82%-át fogják uralni, de ami az átlagfelhasználók számára még fontosabb, 2010 folyamán már a kereskedelem fő áramába szánt termékekben is meg fognak jelenni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Sediqwe
2009.07.21. 22:08
a ddr1 a ddr2 terjedéséből nem nehéz kiszámolni... egy kb százalékot, nekem mondjuk 84% jött ki így fejszámolás után, majd meglátjuk kinek van igaza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2009.07.22. 02:03
Érdekes az elrendezése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!