iPon Hírek

20 éves a PlayStation

Dátum | 2014. 12. 03.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

1994. december 3-án került Japánban a boltok polcaira a 32 bites PlayStation, amellyel a Sony beírta a nevét az otthoni konzolok történelmébe. A PlayStaion 1998-ig 50 millió példányban kelt el és ez a szám a megjelenés után 10 évvel megduplázódott, így ez lett a világon az első olyan játékkonzol, amely 100 millió feletti eladással büszkélkedhet. A PlayStationhöz kezdetben olyan játékok jelentek meg, mint a Battle Arena Toshinden, a Warhawk, az Air Combat, a Philosoma, a Ridge Racer és a Rayman, melyek közül sok sikeres szériává nőtte ki magát az évek során. A Sony Computer Entertainment Japan az évforduló alkalmából kiadott egy exkluzív, ünnepi PlayStation 4-et, melynek színvilága a PSone-éra emlékeztet, és az eredeti PlayStation logó van rajta. A különleges, limitált kiadású konzolból összesen 12 300 példány készült.
A nevezetes születésnapra PS4-es, PS3-as és PS Vitás témákat is kaptunk. A PS4-es téma a firmware update-tel érkezett, különlegessége, hogy az eredeti PlayStation indulásakor hallható hangot is tartalmazza. A témák, a szürke háttér és a zene is ingyenesek.
A PlayStation névhez mindig rendhagyó és sokszor teljesen őrült hirdetések fűződtek, a Sony a nevezetes nap alkalmából összegyűjtötte ezeket, érdemes végignézni őket a sonyplaystation Youtube csatornán (aki nem akar keresgélni, az az Eurogamer jóvoltából megtekintheti a csokorba gyűjtött válogatást). Alant a PSone európai megjelenésekor, 1995-ben kijött reklám látható, amely a PSone veszélyeire figyelmeztet.
Freelancer jóvoltából hamarosan hosszabb cikkel is szolgálhatunk PlayStation témával kapcsolatban, addig is legyen itt pár kevéssé ismert tény a konzol történetéből: A Sony mérnöke, a PlayStation atyjának tekintett Ken Kuturagi karrierjét a Super Nintendo Entertainment System (SNES) egyik chipjének megtervezésével kezdte. 1991-ben a Sony még a Nintendóval közösen dolgozott egy "Play Station" nevű eszközön. A Nintendo azonban kilépett az üzletből, és a Sony feldühödött akkori főnöke Norio Ohga arra utasította mérnökeit, hogy fejlesszék tovább a technológiát, melynek eredménye az 1993-ban PS-X néven bejelentett konzol volt. A 80-as, 90-es években még a lapos joypadok voltak az elterjedtek. Amikor Teiyu Goto, az ikonikus, két kézben tartott kontroller alkotója bemutatta az új dizájnt, a Sony vezetői közül sokan tiltakoztak. Az elnöknek, Norio Ohgának, aki pilóta is volt azonban tetszett az ötlet, mert az új kontroller a repülőgép kormányára emlékeztette. A kontroller tervezője szakított azzal a hagyománnyal is, hogy joypad gombjait betűkkel jelöljék, helyette szimbólumokat használt. A háromszög a felhasználó nézőponját jelképezi, a négyzet egy papírdarabot, amely a menüket és egyéb dokumentumokat reprezentálja. Az O és az X az igen/nem ill. a helyes/helytelen jele, de ez nyugaton pont az ellenkezőjére változott, ahol az X az akció/tovább gombként funkcionál. Az első nagyobb játék, amelyet a Sony fejlesztett a Motor Toon Grand Prix volt, melyet egy Poly's névre hallgató kis csapat készített. Később Polyphony Digital néven lettek ismertek a Gran Turismo széria alkotóiként.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. gery84
2014.12.03. 14:38
PlayStation témával kapcsolatban várom a következő cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Korb_Zolta...
2014.12.03. 17:14
Kár hogy e verzióhoz 8hazánkban nem lehet hozzájutni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dodo1111
2014.12.03. 19:29
Tetszik a cikk . Nekem van 1, a videóban látott példány, és tökéletesen működik, bár évek óta nem használtam . De most kedvet kaptam nosztalgiázni egy kicsit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kerty
2014.12.03. 22:02
öregnek érzem magam....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2014.12.03. 22:19
Ken papa a NES hang chipjen dolgozott szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. matt0123
2014.12.03. 22:31
És az enyém még mindig hibátlanul működik, annyi év után is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Morte
2014.12.04. 01:50
DogTheDog: Igen, azon is dolgozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Maxcube
2014.12.04. 11:49
Istenem az első ps-em de imádtam <3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!