iPon Hírek

20 GB-os Intel SSD, kifejezetten a Z68-as alaplapokhoz

Dátum | 2011. 04. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel Z68-as lapkakészletéről egyre több szó esik, ahogy közeledik az újdonság megjelenésének időpontja. A lapkakészlet legfőbb tulajdonságait az elmúlt napok és hetek híreinek köszönhetően már ismerjük, így az is tudható, hogy a friss lapkakészlet egy új technológiával debütál majd, ami a Smart Response Technology nevet viseli.

Az új technológia - amit mostantól SRT névvel illetünk, pusztán az egyszerűség kedvéért - egy fontos újítást tartogat. Az SRT alapú megoldások egy SSD és - legalább - egy merevlemez kombinációjából álló hibrid adattároló rendszert alkotnak, amelyben a gyakran használt fájlok, amelyeket sűrűn, a lehető leghamarabb szeretnénk elérni, az SSD meghajtóra kerülnek, így a rendszer rugalmasabbá válhat, az alkalmazások betöltődésének ideje pedig csökkenhet.

A legfrissebb hírek szerint az Intel műhelyében már elkészült az az SSD meghajtó is, amely kifejezetten a fent említett technológia kiaknázására való. A szóban forgó termék a 311-es SSD sorozatba tartozik (Larsen Creek SSD-k). Az újdonság 20 GB-os adattároló kapacitással rendelkezik, ami a fent említett funkció kiaknázásához bőven elegendő. Előny, hogy a kis adattároló kapacitás miatt az újdonság ára is kedvező lesz: a jelenlegi hírek szerint 50 euró körüli, vagy az alatti összegért juthatunk majd hozzá.


Hogy mire is képes az SRT technológia? Nos, az ASRock a Z68-as alaplapjainak egyikével már készített egy belsős tesztet, amelyben a fent említett 20 GB-os Larsen Creek SSD-t egy 1 TB-os Western Digital merevlemez mellé pakolták és megvizsgálták, hogy az SRT jóvoltából a hibrid adattároló rendszer mekkora előnyt kínál a csak és kizárólag merevlemezzel működő konfigurációhoz képest. A tesztelők azt tapasztalták, hogy a PCMark 05 tesztprogram merevlemez teljesítményt vizsgáló részében a rendszer 355,5%-kal jobb eredményt ért el. Ennél az átlagfelhasználók számára sokkal fontosabb lehet az a tény, hogy a hibrid adattároló rendszer használatával akár 19,4%-kal is csökkenthető a boot idő.

Természetesen az SRT funkció nem csak a fent említett Larsen Creek SSD meghajtóval használható, hanem egyéb más SSD meghajtóval is, méghozzá egészen 60 GB-os adattároló kapacitásig. Más kérdés, hogy hoz-e akkora gyorsulást, ha egy felsőkategóriás SSD meghajtót pakolunk a rendszerbe, mint amekkora plusz költséggel jár a művelet.

A jelenlegi hírek szerint a 311-es SSD sorozatba tartozó 20 GB-os adattároló újdonság május folyamán válik majd elérhetővé. A pletykák szerint a termék megjelenésének időpontja május 11-ére esik majd, amikor valószínűleg a Z68-as alaplapok is elrajtolnak.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. patrik2991
2011.04.29. 10:35
Lehet, hogy nem a legenergiatakarékosabb, de én az asrock instant boot-ját használom. Pár másodperc alatt már használhatom is a rendszert.
Szal ha ezt a cuccot használnám, lehet nyernék vele 0.1 mp-t hmm elgondolkodtató ajánlat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fank70
2011.04.29. 10:48
A két vinyó árából meg lehet venni egy már használható méretű ssd-t (kb 128-ast)... Vagy ott a RAID.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kistrojak
2011.05.12. 11:46
fank70

Milyen két vinyó? Gondolkozz már ember, akkor jelenleg tároló nélkül hajtod a gépedet? Van logika rendesen! Gondolj bele abba hogy valakinek van 10 számítógépe és gyorsabbá akarja tenni őket, vesz egy ilyen SSD-t hozzá 20-25K-ért darabját és máris gyorsabb lesz az a gép amibe beleteszi!
Lehet hogy te csak játszol a gépen meg filmet nézel, de ha esetleg terveznél is valamit CAD-ben 3 napig, akkor órákat lehet nyerni azzal ha a rendszeresen használt fájlokat eltárolja valami gyorsabb tárolón, ami mellesleg nem RAM, mert abba eléggé csekély szimbólum tárolódik!

Ne magadra gondolj hanem azokra akik megélnek abból hogy gép előtt ülnek!

Ui.: 35000Ft-ból hól veszel 128-as SLC SSD-t 5 év garral???? Mutasd meg vagy hozz nekem egy 100 darabot áttvenném ha lehet!!!

Kistrojak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!