iPon Hírek

20 nm-es, 3-bites MLC NAND Flash chipek a Samsungtól

Dátum | 2010. 10. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung illetékesei bejelentették, hogy elkészültek a világ első olyan MLC típusú NAND Flash chipjével, amely cellánként három bitet tárol, 64 Gb-es adattároló kapacitással rendelkezik és 20 nm-es gyártástechnológiát alkalmaz. A friss jövevény hamarosan feltűnhet a piacon, ahol a partnerek főként USB-s adattárolók, illetve SD kártyák készítésére használhatják majd őket.

Az új chip azért bír nagy jelentőséggel, mert minden eddiginél nagyobb adatsűrűséget kínál: egyetlen chip segítségével 8 GB-os adattároló kapacitás érhető el, így könnyedén készíthetnek majd a különböző vállalatok nagy adattároló kapacitást kínáló SD kártyákat és USB-s meghajtókat. A 3-bit MLC NAND Flash típusú újdonság nem csak a fent említett szegmensekben bírhat nagy jelentőséggel: a korábbinál kétszer nagyobb adattároló kapacitást kínáló chip az okostelefonokban, illetve az SSD meghajtókban is feltűnhet a nem is oly távoli jövőben.


A költséghatékony előállítás és a kétszer akkora adattároló kapacitás mellett egyéb okból is nagy előrelépésnek minősül az újdonság: a 30 nm-es, 32 Gb-es 3-bit NAND Flash chip SDR (Single Data Rate) technológiára alapozott, míg a 64 Gb-es, 20 nm-es újdonság már a Toggle DDR (Double Data Rate) eljárás 1.0-s specifikációit alkalmazza, így nagyobb adatátviteli sebességet kínál, mint elődje.

Az új gyártástechnológiára épülő 64Gb-es 3-bit NAND Flash chipek gyártását már megindult.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. jozsefm
2010.10.14. 09:45
3 bit cellánként? ez csak tovább csökkenti az egyébként is mindig kritizált várható élettartamot, gyorsitva a cellák fáradását az irási müveletek gyakoriságának növekedésével.Az rendjén való,hogy igy nől a tárterület,és csökken az előállitási költség,de vajon nem megy ez, az élettartam rovására?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kontar jozse...
2010.10.14. 11:03
hamarabb mész te tönk, mint hogy ezek bedögöljenek, vagy látott már valaki tönkre ment mlc chipet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LavX
2010.10.14. 13:52
volt egy ph-s tesz, hogy vagy 20 év kellene neki a megdögléshez... nos 20 év múlva ezek már igen elavúltak lesznek szóval akár fele annyi idő is beleférne. Ha azt nézzük a sima HDD se bírja annyira sokáig, hiszen a 6-7 éves Samsungom szépen lassan elvérzett a bad sectoraival.
Akár lehetne több is, mint 3bit, hiszen így lenne verseny a HDD-vel bizonyos szinten és végre nyugdíjba lehetne küldeni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm konta...
2010.10.14. 16:01
Örülök ,hogy ilyen optimistán látod a jövőmet.

Mint aktiv felhasználó azért nem adok nekik anyi időt,kölönböző időpontokban végzett mérések
kép

A lentebb emlitett cikk szerzőjének hozzáértését nem kétségbe vonva ,de annyit megjegyeznék ,hogy véleményem szerint a hibátlan müködés idejét számito képletnél nem a teljes tárterületből kellet volna kiindulni ,hanem a "zárolt" cellák számából.Szerintem ugyanis amikor ezek kiesnek akkor már a vezérlő nem tudja tovább az optimalizáciohoz szükséges müveleteket tartalék terület hiányában elvégezni,ennélfogva az elhasználódás rohamosan nől vagy olyan adat veszik melytől összeomlik vagy instabillá válik a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!