iPon Hírek

$2.000-os merevlemezjavítás betöréssel

Dátum | 2009. 05. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Kevin Andrew Lutes egyike azoknak a bizonyos zseniális gazfickóknak, akik épp csak egy-két apró részletet hagynak figyelmen kívül, és végül persze emiatt is buknak le. Pedig az alapötlet első pillantásra tényleg zseniálisnak tűnhet.

Lutes ugyanis alapvetően egy egyszerű számítógép-javító volt, akinek feltehetőleg nem ment elég jól az üzlete, mivel úgy döntött, hogy ha nincs munkája, hát annyi baj, csinál magának - mégpedig úgy, hogy betör egy irodába (ez esetben épp az Action Realty-ébe) és elvisz onnan olyasvalamit, ami kapcsolódik a munkájához (ami ezúttal épp egy merevlemez lett), majd türelmesen vár, amíg a tulaj fel nem hívja, hogy ugyan javítsa már meg a gépet.


És hogy hogyan biztosította, hogy épp őt hívják, és ne egy másik szerelőt? Egyszerűen úgy, hogy korábban is dolgozott már nekik, így joggal számíthatott rá, hogy most is őt fogják hívni. Így is lett - ő pedig, megcsillantva páratlan szakértelmét és zsenialitását, kedélyesen megemlítette, hogy nem csak hogy meg tudja javítani a gépet, de még az összes adatot is helyre tudja állítani. Elvitte hát, visszatette belé a merevlemezt, és $50 munkadíjat számított fel óránként (40 órát "dolgozott" rajta).

A banánhéj pedig, amin elcsúszott, az volt, hogy a tulaj felhívta a gép gyártóját is, ott pedig felvilágosították, hogy ha nincs merevlemez, akkor az adathelyreállítás is kizárt, lévén nincs honnan helyreállítani - a rendőrségnek pedig feltűnt, hogy érdekes módon Lutes-nak pont ugyanolyan kocsija van, mint amilyen a betörés éjjelén állt az Action Realty parkolójában. El is kapták igen hamar, így várhatóan egy darabig nem fog újra "szerelni".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. greganka
2009.05.09. 17:52
VISSZA A HIRHEZ

háh ez jo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. menzi
2009.05.09. 17:58
igazi informatikus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. StevyXIX
2009.05.09. 18:27
Tipikus hülye.
De a munkaadó is észlény, ennyit se értenek hozzá?
Sőt az se tűnt fel nekik, hogy merevlemez eltűnt a gépből?
Ott van naphosszat a gép előtt és még főbb részeiben sem ismerkedik meg a munkaeszközével?
Bár igen mindenki ismeri már a bögretartós, meg a floppy bontós történetet szerintem, a hülyeség határtalan néha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. pluto
2009.05.09. 19:24
StevyXIX ez nem hülyeség, hanem informálatlanság. A kettő messze van egymástól. Ha vkit ez nem érdekel akkor miért foglalkozzon vele. Úgy is a Tesco-ban veszi meg a gépét, azok pedig elég tartósak, mert a Case Hungária szereli össze őket. Tehát egy átlag embernek azért nem feltétlenűl van rá szüksége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Csaber
2009.05.09. 19:49
StevyXIX: ismerek olyan embert akit megkérdeztem akkor 4 éve tulajdonába lévő gépről hogy mi van benne a válasz ez volt:kék és van benne DVD-író ...

pluto: Tescós gép minősége: haverommal történt ez meg , rövid történet :Úgy volt vesz gépet/összerakunk neki egyet/anyuja meg észrevette hogy olcsó tescós gép van monitorral együtt és vett egyet.. a gép egy Xp telepítést kibírt utána túlmelegedett de olyan szinten hogy matrica ami rá van ragasztva leesett a gépről..+/gép lehűl bekapcsol/ saját alaplapi hangkártya ? vagy driver sem volt a toppon /hol működött hol nem .pedig mindent megpróbáltam .../ ,gariba sehogy nem voltak hajlandók bevenni ezután /a leesett papír miatt.../ideges lett összeírtam a belevaló dolgokat :ház /matx-es volt előtte/+táp+hangkártya /+Vga /ez nem volt kötelező/ , a gépbe szerelt vincseszterről elmondható hogy a neki általam eladott 4 éves Samsung vincsim halkabb és gyorsabb ami benne van/ami olyan hangot ad 1.5 év után mint ami épp most fog megdögleni/...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jadam92
2009.05.09. 20:46
:F hát válság van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. pluto
2009.05.09. 21:10
Hát igen, az ExcelStore HDD-k nem vmi jók, de a PcChips alaplapok nagyon tartósak. Nekünk is van, volt egy Tesco-s gép, 3 év után tönkrement benne a HDD, pontosabban csak BAD szektoros. De a Tesco-s, vagy szinte bármilyen készreszerelt konfigurációkat nagyon ritkán visznek szervizbe. Persze ezzel nem azt mondom hogy azt kell venni, mert általában drágább, persze olyan is van hogy jobban megéri. Én a gépeimet már magam teszem mindig össze mert akkor látom hogy mit teszek bele, és meghibásodásom eddig még nem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. hpeter105
2009.05.09. 21:18
lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. StevyXIX
2009.05.09. 22:00
(pluto @ 2009 May 9, 19:24) StevyXIX ez nem hülyeség, hanem informálatlanság. A kett? messze van egymástól. Ha vkit ez nem érdekel akkor miért foglalkozzon vele. Úgy is a Tesco-ban veszi meg a gépét, azok pedig elég tartósak, mert a Case Hungária szereli össze ?ket. Tehát egy átlag embernek azért nem feltétlen?l van rá szüksége.
Azért mert avval dolgozik ... óhatatlanul is tapasztal tanul az ember és ha nap mint nap számítógépen dolgozik ragad rá koszon kívül is valami, jobb esetben persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. laciii
2009.05.09. 22:17
Én is így vagyok vele pluto!!
Amúgy ez tényleg durva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. inform
2009.05.10. 00:05
pluto!

Az lenne az utolsó hely, ahol gépet vennék.
Annyi gagyit mint amit ott árulnak, sehol sem kapsz.
A PcChips alaplap mint ami stabil? Ne nevettess!
Azért nem viszik szervizbe, mert ott is csak rácsesznek.
Visszaadják azzal, hogy semmi baja a cuccnak.
Utána meg inkább viszi tisztességes szervizbe a gazdája.
Az viszont már nem garanciális javítás, tehát plusz költség. :-/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. raiden
2009.05.10. 00:05
Kiégtem picit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Szedah
2009.05.10. 00:17
Én nem vagyok egy technikai analfabéta, de fogalmam sincs, hogy mi van mondjuk a mikróm belsejében, pedig nap mint nap használom, és ugyan olyan használati tárgy, mint a számítógép. Egy átlag felhasználónak egy elektromos használati tárgyhoz annyit kell értenie, hogyha nem működik, akkor kihívja a szerelőt.
Gondoljatok bele, hogy mi történik a merevlemez hiányakor. Közli a monitor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. systexas
2009.05.10. 07:31
az a te műveletlenséged, ha nem tudod mi van egy mikróban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. djtboy
2009.05.10. 07:34
Szedah:
A mikrodra nincs ráirva mi van a házon belül de a pc-re igen !
------------------------------------------------------------
Acikk + olyan mintt 1 monernkori mese
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Csaber
2009.05.10. 09:17
Szedah:"Gondoljatok bele, hogy mi történik a merevlemez hiányakor. Közli a monitor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. simongl
2009.05.10. 11:35
Szerintem teljesen logikus, ha valaki nem informatikai területen, munkaeszközként használja a számítógépét, nem fog azzal pöcsölni, hogy megtanulja a felépítését, szétszedje, összerakja, telepítse. Egyszerűen nem éri meg, hogy pl a családjával töltött idő helyett alantas segédmunkával foglalkozzon. Az hülyézzen először, akit még nem baszott át bármilyen autó-, mosógép-, akármiszerelő.

Az itt jelenlévők többsége -köztük én is- csak Lego-szinten ért a gépekhez. Megveszi az alkatrészt, otthon összerakja, aztán vidámság. Ezt még fel lehet dobni azzal, ha különböző mértékegységekről, adatokról társalgunk, amiről szintén fingunk sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fecaa
2009.05.10. 12:50
Én a helyében azért beledobtam vna egy csere vinyót,ami lehet sablon,mármint hogy avval tuti nem indul el egy gép se vmi fájl hiány miatt,és akkor a tulaj csávó nem pofázza el,h. nincs vincsije.Az elvitt eredetiről vissza lehet "állítani" a tartalmat.
Ja,és érdemes tömegközlekedéssel menni,azt nem könnyű nyomozgatni.
Máskor jobban megtervezi. img src=érdemes utánanézni,mik vannak.
Ez a nagy értés a pc-khez pedig:tájékozottság az egyes alkatrészek ár/telj. arányáról,és az igények ismeretéről-ha csak összerakásról beszélünk.Kinek mi kell,mire van pénze.Ugyanúgy meg lehet tanulni összerakni gépet,mint a kocsikhoz érteni az autós újságokból-ott is az olvasható,h. milyen kocsit érdemes megvenni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Csaber
2009.05.10. 13:09
A pc összerakásához is csak egyetlen dolgot kell tudni az pedig az olvasni tudás...egy kocsit sokkal nehezebb javítani mert a pc- nél kb 15 kábelt a helyére dugsz és működik és ebből egy részét ki is hagyhatod mivel attól függetlenül működik a gép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tomato
2009.05.10. 13:50
Na ezt eltudom képzelni sok-sok hazai gyengusz rendszergazdáról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. badclyde
2009.05.10. 14:29
Hmm... Nálunk egy pénzügyi szakember magasról...., hogy mi van a gépben.
Ha elromlik, akkor csinálják meg. Ha 50 ezer HUF, akkor 50 -ezer...
Lehet menőzni, hogy ki tudja, hogy mi a vinyó, aki nem tudja, annak legalább pénze legyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pluto
2009.05.10. 16:00
FlameKing, hát az az, de ő szakmabeli. Nála elvárható hogy tudja. De egy átlag embernél viszont nem feltétlenűl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Xeon
2009.05.10. 16:42
az én gép tudásom egyelőre ott van hogy rendszerbe nyúkálás, na de bele gépbe legfeljebb portalanítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pluto
2009.05.10. 17:59
A mikró áll egy magnetronból, egy nyomtatott áramköri lapból, egy izzóból, egy "gombsorból" egy kijelzőből, egy leárnyékolt villanymotorból, + acél külső borításból. Kb. ennyiből, bár lehet hogy kihagytam egy pár dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szedah
2009.05.10. 18:00
"az a te műveletlenséged, ha nem tudod mi van egy mikróban"

systexas: Hát én nem hiszem, hogy az alap műveltség részét képezi ezen tudás. Mellesleg lódítottam, mert tudom mi van benne. Mindig más. Most pl. húsleves. img src=nem kell javítani.
Egy PC több 100-1000 variációban összerakható,és a legoptimálisabb konfig. lesz jó,tehát ahhoz érdemes érteni."

fecaa: Most még kevés kompakt számítógép van, de szerintem pont ez visz sok embert az Apple nyájba, mert egy kertésznek, könyvelőnek, stb. nem kell sok óra alatt kiművelnie magát ezen téren, ami ráadásul nem is érdekli. Az emberek többségének már nem egy mítikus csoda a számítógép amit vagy imád, vagy el sem tudja képzelni, hogy mire lehet jó, hanem egy egyszerű napi használati eszköz, amit kezelni megtanul, de szervizelni, összerakni nem (minek is).

"Hát nem a monitor közli de be lehet kapcsolni a biosban hogy indításkor megmutassa hogy mekkora vincsi is van benne"

Csaber: Átlag felhasználó, ha tudja is mi az a BIOS, és még elő is tudja csalogatni, akkor is visító fosást kap a különböző angol szakkifejezések tömegétől, amit az arcába önt a BIOS.

Nem az a kérdés, hogy meg tudnák-e csinálni, hanem, hogy akarják-e. Vagyis egy átlag felhasználónak kifejezet igénye, és elvárása, hogy kész terméket vigyen haza, és ne neki kelljen összeszerelni. Vannak persze mások (pl. mi), akik amolyan Ikeás stílusban szeretünk berhelni, de nem mi vagyunk az átlag user.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pluto
2009.05.10. 18:24
Szedah az utolsó 3 mondatod az nagyon igaz ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. simongl
2009.05.10. 18:36
Xeon mikrós szövegéről csak harmadik olvasatra hittem el, hogy komolyan gondolja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csaber
2009.05.10. 18:45
Szedah:"Csaber: Átlag felhasználó, ha tudja is mi az a BIOS, és még elő is tudja csalogatni, akkor is visító fosást kap a különböző angol szakkifejezések tömegétől, amit az arcába önt a BIOS. " hát nézd úgy hogy soha nem tanultam angolt /németet vagy 6 évig/ és én is megértettem elsőre mi mire való :rolleyes: , aki tud olvasni meg írni és érdekli a dolog és van internete 10 perc alatt megtudja mi mire való a biosban ...vagy ismerőstől havertól még mindig kérhet segítséget /aki el is tudja magyarázni neki a dolgokat/...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah
2009.05.10. 19:25
Csaber: "Nem az a kérdés, hogy meg tudnák-e csinálni, hanem, hogy akarják-e."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.05.11. 14:45
Mikrós összehasonlítás szerintem nagyon helytelen. Biztos hogy az ember 99%-a nem ért hozzá és nem is érdekli, de nem is evvel dolgozik!
Én arra mondtam, hogy ha az ember heti 40 órát tölt gép előtt, valamennyi ragad rá, minimum annyi, hogy merevlemezen vannak az adatok, ha már úgy is csak az fontos neki, egy cégnél ahol fontos adatokról lehet szó ez fokozottan igaz lehet, bár igaz britek is több terányi személyes adatot hagytak vagy veszítettek el (nem tudom hogyan, de olvastam, elég nevetséges tényleg), lehet valaki nem tudta mire jó és nyomott egy manuális deletet a 20-ról vagy tényleg nem tudom.
Anyám könyvelő és tudja, hogy merevlemezen vannak az adatok ez is érdekes (bios-t már nem tudja mi az, ez igaz).
Persze azt is könnyen elképzelem amit már korábban mondtak, még ha kapcsolódik az eszköz a munkájához egyáltalán nem érdekli a dolog, de ha ennyire minimális tudás sem ragad rá akkor megkockáztatom a munkája se érdekli nagyon, vagy nem heti 40 órát ül gép előtt, vagy 40-ből 20-at passzsanszozik csak, magyarul tesz az egészre, igen ilyen estben tényleg nem tudja még ezt sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.05.11. 15:45
""Hát nem a monitor közli de be lehet kapcsolni a biosban hogy indításkor megmutassa hogy mekkora vincsi is van benne"

Csaber: Átlag felhasználó, ha tudja is mi az a BIOS, és még elő is tudja csalogatni, akkor is visító fosást kap a különböző angol szakkifejezések tömegétől, amit az arcába önt a BIOS. "


Például, ha kiveszed a vinyót, bizonyos BIOSok azt mondják pl.:
"Primary Master Hard Disk failure"

Azaz nem is utal rá, hogy nincs ott, ellopták stb. Inkább ráveszi a hozzánemértő csókát, hogy hívja az embert aki ért hozzá. Például azért mert a hozzá nem értő beavatkozás nagyobb kárt okozhat.

Azaz a tanulság:

Gizikék és gőzekék hozzá nem értéséből nagyon messzire lehet kalandozni, mindig van egy nagyobb hülye.

Csak a Rambó félék varrják össze magukat a filmben, a többiek orvoshoz mennek, még ha tudják is, hogy össze kell varrni a sebet, és akár aktívan kézimunkáznak otthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!