iPon Hírek

2008 lenne a másolásvédett zene utolsó éve?

Dátum | 2008. 01. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A brit 7digital online zeneüzlet szerint legalábbis ez több, mint valószínű, mivel az eladási statisztikáik tavaly 188%-os növekedést regisztráltak, és ennek hátterében a csúcsminőségű (320kbps), DRM-mentes MP3-tartalmak álltak.

Ben Drury, a 7digital vezérigazgatója szerint a digitális zene népszerűsége - cseppet sem meglepő módon - tavaly is stabilan nőtt, ezen belül pedig a DRM-mentes alkotásokból nem kevesebb, mint négyszer annyi kelt el, mint a védettekből. Érdekes tény az is, hogy az eladott tartalmak többsége (70%-a) nem különálló szám, hanem teljes album volt. Mindent összevetve pedig azt az eredményt kapták, hogy az eladásaik kerek 78%-át a DRM-mentes mp3-ak teszik ki.

Véleménye szerint 2008 lesz az az év (ezen belül pedig konkrétan 2008 nyara az az időszak), amikor a DRM végleg eltűnik a köztudatból és már csak a történelem fog emlékezni rá. Ezt az elgondolást pedig azzal indokolta, hogy a számok és a tények egyértelműen mutatják a vásárlók preferenciáját: ahol csak lehet választani, ott az elsöprő többség a DRM-mentes MP3-akat választja, így ebben van a pénz, ez hozza a bevételt, és aki nem akar lemaradni, annak át kell állnia erre.

Megemlítette még azt is, hogy az év végéig ők maguk - a 7digital - is fokozatosan meg fognak szabadulni az összes DRM-es tartalomtól, egyben kompatibilissé is téve így a teljes kínálatukat mindenféle lejátszóval és platformmal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!