iPon Hírek

2009-re kap virtuális billentyűzetet az Android

Dátum | 2008. 10. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Múlt héten kapták kézhez az első T-Mobile G1 okostelefonokat a vásárlók, így természetesen csak napok kérdése volt, hogy felhangozzanak az első panaszok, óhajok, sóhajok, kívánalmak és hiányérzetek.

A legtöbben egységesen arra mutattak rá, hogy az iPhone-szerű vituális billentyűzet hiánya bizony komoly probléma, mivel enélkül csak a mobil oldalra fordításával tudnak hozzáférni a QWERTY-billentyűzethez, amelynek használata pedig csak két kézzel megoldható. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem sokáig lesz probléma, mivel az illetékesek már 2009 első negyedében meg kívánják oldani.

Ekkor látják el ugyanis a készüléket egy ún. Input Method Framework-kel (IMF - beviteli keret), ami amellett, hogy teljesíti az előbb említett kívánságot, azt is lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztők számára, hogy megalkothassák a saját Input Method Engine-jeiket (IME - beviteli motor), amelyek támogathatnak különböző billentyűzeteket, javaslat-algoritmust és javaslat-szótárakat is. Lesz természetesen egynéhány referencia-IME is, de a fejlesztők tetszés szerint állíthatják össze a saját megoldásaikat, és tehetik közzé azokat az Android Piacon.

A pusztán szoftver-alapú szövegbeviteli megoldásnak köszönhetően így lehetővé válhatnak egyrészt a tisztán érintőképernyős eszközök, valamint a már meglévők egykezes használata is, amivel a G1 így pótolhatja egy valóban komolynak mondható lemaradását, ugyanis ezt a riválisai már most is tudják nyújtani.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.27. 16:05
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!