iPon Hírek

2010 elején hétféle Arrandale processzor érkezik

Dátum | 2009. 07. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napok folyamán sok szó esett mind a hamarosan megjelenő négymagos Lynnfield, mind pedig a kétmagos, 32 nm-es csíkszélességgel készülő Clarkdale processzorokról, amelyekben 45 nm-es IGP mag is jelen lesz. A Clarkdale kódnévre keresztelt példányok mobil változatai Arrandale névre lesznek keresztelve, ezek a processzorok várhatóan 2010 elején kerülhetnek piacra, akkor majd nem kevesebb, mint hétféle modell közül választhatnak majd a gyártók és a felhasználók.

Az Arrandale processzorok a Capella mobil platform frissített változatában kaphatnak helyet. A platform egyébként a 45 nm-es, négymagos Clarksfiled processzorokkal karöltve jelenik meg a piacon. A jelenlegi pletykák szerint a Clarksfield modellek 2 GHz-es maximális órajelen fognak üzemelni, és mobil processzorokhoz képest igen magas, 45-55W közötti TDP-vel rendelkeznek majd. Az Arrandale processzorok már csak két maggal lesznek ellátva és 32 nm-es csíkszélességgel készülnek, így az egységek alacsonyabb fogyasztás mellett fognak működni.

Arrandale specifikációk.
A DigiTimes értesülései szerint az Arrandale processzorok kínálatában három darab 35W-os modell lesz jelen, amelyek 2,4 GHz- és 2,66 GHz közötti órajelen ketyegnek majd, áruk pedig 225 és 332 dollár között fog elhelyezkedni. A termékekből alacsony feszültségű változatok is készülnek, amelyek 2 és 2,13 GHz-es órajelen működnek, sőt, ultra-alacsony feszültségű modellek is napvilágot láthatnak, amelyek 1,06 GHz-es és 1,2 GHz-es órajellel büszkélkednek. A felsorolt modellek közül az 1,06 GHz-es példány ára 278 dollár lesz, a másik három processzor ára azonban a 300 és 332 dollár közötti szegmensben fog elhelyezkedni.

Az értesülések egyelőre nem hivatalosak, azok különböző notebookgyártó vállalatoktól származnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Parano1d
2009.07.27. 01:11
Én nagyon sokallom ezeket a fogyasztás-adatokat. Gondolom a turbo mód miatt ennyire magasak, végülis 32nm. Amúgy ezek is simán fognak menni 4GHz-en is, ha akarod, persze nem notiban, mert ott elfüstölne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. shabbarule...
2009.07.27. 01:52
Parano1d:

Nem olyan sok ez, a felső kategóriás mobil 2 magosoknak eddig is 35W TDP kerete volt. Ráadásul ott csak a cpu-é volt, amihez hozzájött még az északi híd további 12W TDP kerete. Ennél pedig a kettő együtt kap 35W TDP keretet.

Az árak is hasonlóak mint amik eddig is voltak, max annyiban van változás hogy eddig kétfelé kellett fizetni a cpu-ért is meg az északi hídért is, most megy egybe ami persze nem lesz igazán kevesebb mint a korábbi kettő együtt.

Pl. egy P9600-as 2.66Ghz-es Core2 Duo 6MB L2-vel, 25W TDP-vel $348, egy P8800-as 2.66Ghz-es 3MB L2-vel 25W TDP-vel $241, ha ehhez még hozzáadod az északi híd árát, meg azt hogy ennek a procinak nagyobb a teljesítménye, tud SMT-t(4 szál), hatékonyabb energia menedzsmentje van, akkor egyáltalán nem olyan rossz az az ár. Egyébként is az új termékek mindig a régiek helyébe érkeznek azzal közel azonos árszinten, úgyhogy túl nagy változás ilyen téren sosincs. Az egyedüli dolog az lenne ami árat csökkenthetne, ha végre az AMD mobil fronton érdemi termékekkel tudna előrukkolni. Erre a 45nm-es K10-es 2 magos termékek esetén sokkal jobb az esély, mint az nagyon régi K8-as 65nm-esekkel volt. Persze előbb meg is kellene jelentetni őket, mert ott még nem igazán tartanak. Addig pedig az Intelnek sincs mire lépnie.

Microbi:

Az LV és ULV változatoknak kisebb a TDP kerete 25 és 18W. Az árat mindig az határozza meg, mennyit ad érte a piac. Szép dolog a desktop 4 magos 3.2Ghz-en, kár hogy 125W keretével nem igazán mobilba való. A kérdés inkább az Arrandelhez hasonló teljesítményű, 35W vagy kisebb TDP kerettel rendelkező procit kapsz-e AMD oldalról és annak mennyi az ára. Nem nagyon fogsz ilyen terméket találni a konkurencia oldaláról, ez pedig növeli a termék piaci értékét, azért lesz olyan drága. Ez a mostani 45nm-es termék kínálatnál is így van és az elmúlt 6 évnyi Centrino kínálatra is ez volt a jellemző. Talán majd a 45nm-en AMD termékek ennyi év után ledolgoznak valamit ezen a hátrányon ami az árakra is jótékonyabb hatással lesz. De egyenlőre még csak talán, hisz túl sok konkrétumot még nem lehet tudni AMD 45nm-es mobil kínálatáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Parano1d
2009.07.27. 03:16
Ahoz képest magas a fogyasztása, hogy multkor volt egy clarkdale prociról cikk, ami 4GHz-en ment és 0.832V feszöltséget adtak neki. Ezek itt jóval alacsonyabb órajelen üzemelnek, ebből következtettem arra, hogy jóval alacsonyabb feszültségen is működnie kellene. Ami azért jótékony hatással van a fogyasztásra. Persze így sem rossz, csak jobbra számítottam(32nm powaa
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. shabbarule...
2009.07.27. 12:10
Parano1d:

Az a 4Ghz és 0.832V nem túl hihető kombináció. Lehetett már más esetben is látni cpu-z-ket amik nagy hülyeségeket mutattak, gyanítom ez is ilyen eset lehet.

Az Intel 2007 szeptemberben mutatott be egy 291Mb-es teszt SRAM chipet. Azzal tavaly a 4Ghz-et 1.15V mellett érték el, 2.66Ghz-hez pedig 0.925V-ot használtak. A végső gyártásig még volt +1 évük amíg még finomíthattak rajta, de a 4Ghz-et nehéz elhinni hogy 1.1V alá tudnák szorítani, 2.66Ghz-en meg 0.9V környékére. Amikor idle-ben visszaveszi a szorzót a proci és 1.2Ghz-re csökken az órajel, akkor sem tartom valószínűnek hogy 0.7V alá tudnának semmi.

Persze az Arrandale-ben nyolcad annyi SRAM van mint a teszt chipben, de attól még a feszültség nem fog a mérettel arányban csökkeni. Ahhoz hogy az SRAM ne veszítse el a tartalmát kell egy bizonyos feszültség szint. A feszültség csökkentésének is az SRAM az egyik korlátja, mert túl alacsony feszültség szint mellett elveszti a tartalmát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Coyote87
2009.07.28. 19:52
Tisztelt AMD pártiak légyszives némi tisztelet az Intel háza táján jo? Köszönjük.
Sztem a gépekbe előbb lesz energia visszanyelő rendszer mint a kocsikba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rabib
2009.07.28. 20:41
Én már nem igazán tudok eligazodni ezeken a sokféle processzorokon. Az Intle nagyjából egy szinten áll az AMD-vel. ÉS ez igaz is egészen a core2duo inteles és az AMD 2 magos ezekhez megfelelői, meg még igaz a qadok, meg az AMD PhenomII AM3-as modellekre is. Ezek teljesítményben ha mindkét kategóriából mindig két hasonlót teszünk össze, akkor nagyjából egészében azonos teljesítményt produkálnak. Na és mi a helyzet az i7 szériával? Azzal azért eléggé elhúzott az Intel az AMD-től. azoknak nincs megfelelőjük az AMD-nél teljesítményben. Én is Intel párti vagyok, csak az Intelnél én azt a sokféle fogalatot nemtudom, hogy minek kell. Ahogy kijön egy új processzor, máris új foglalattal jön. Úgyhogy, ha valaki Inteles procit akar cserélni, valószínűleg alaplapot is cserélnie kell. Az AMD- nél meg csak két foglalat van össz-vissz. Egy jó pont az AMD-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!