iPon Hírek

2010 első negyedévében jön a Radeon HD 5950?

Dátum | 2009. 11. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A korábbi hírek alkalmával, amikor még az AMD új, két GPU-val ellátott videokártyáinak várható elnevezését próbálták kitalálni a különböző források, néhány információmorzsa jelent meg arról, hogy a gyártó a Radeon HD 5970-es modell mellett egy másik, Radeon HD 5950-es típusjelzéssel ellátott videokártyát is forgalomba kíván hozni. A Hardware Infos munkatársai most szert tettek néhány részletre a friss jövevénnyel kapcsolatban, amely a várakozások szerint valamikor 2010 első negyedévében mutatkozik majd be a nagyközönség előtt.

Az újdonság sok tekintetben hasonlít majd a jelenleg is forgalomban lévő két GPU-s videokártya szörnyetegre, azaz a Radeon HD 5970-es változatra, vagyis ugyanúgy 40 nm-es RV870-es GPU-k köré fog épülni, mint nagyobb testvére. A Radeon HD 5950-es kártya specifikációi a hírek szerint egyelőre nem kerültek véglegesítésre, de a legutóbbi adatok azért sikeresen kiszivárogtak. Ennek értelmében a kártyán elhelyezett grafikus processzorok 650 és 675 MHz közötti magórajelen üzemelnek majd, míg a memória chipjeik effektív 3600 és 4000 MHz- között fognak ketyegni. A GPU-k belsejében már nem 2 x 1600, hanem "csak" 2 x 1440 darab shader teljest szolgálatot, ezen kívül 2 x 72 darab textúrázó egységgel, 2 x 32 darab ROP egységgel, valamint 2 x 256 bites GDDR5-ös memória interfésszel lesz ellátva majd az újdonság.

A Radeon HD 5950 várható árazásával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek hivatalos forrásból származó információk, de ez nem is csoda, hisz messze van még a megjelenés. Az AMD legújabb Radeonja az Nvidia Fermi-alapú GeForce termékeinek megjelenésével egy időben kerül piacra, ami lehetővé teszi a gyártó számára, hogy jelenleg is forgalomban lévő Radeon HD 5000-es kártyáinak árát némileg csökkentse, így versenyképesebbé tegye őket az Nvidia újdonságaival szemben, amelyek a GT200-as videokártyákhoz képest jelentős teljesítménynövekedést ígérnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. thspo
2009.11.26. 13:41
akkor 2011 első negyed évében meg is lehet vásárolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szabi_b
2009.11.26. 13:53
Népkártya lesz ez is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. adam553 szabi...
2009.11.26. 13:56
Szerintem nem lesz "népkártya" már csak az 5970-es árából kiindulva sem. Talán ha egy időben jelenik meg a Fermivel van rá esély, hogy lejjebb menjenek az 5000 szériába tartozó kártyák árai, de ha az nVidia csúszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Richard83
2009.11.26. 15:20
Szerintem ennek a kártya megjelenésével fog az 5850 a lehető legjobb ár/teljesítmény kategóriába kerülni, persze az nvidia is jobb lenne ha igyekezne!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Oggy
2009.11.26. 15:51
NVidianak óriásit kell robbantania ha 2010 q1ben bevételt akar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gab78
2009.11.26. 16:00
A Fermi csak majd valahogy április körül jön! Igen Április!!! Most már azt sem tartom kizártnak, hogy az nVidia, megfordítja és lentről kezd építkezni, az alsó kategóriánál, mert ezzel a 3milliárd tranzisztoros monstrummal nem tudnak mit kezdeni, jó persze ez nem csak az ő hibájuk, hanem a TSMC-é is, sőt, de azért már harmadszor is át kelljen dolgozni, ááááááááá!

De ha jobb áron akarunk vásárolni akkor meg kell várni a Fermit, mert az AMD is rendesen elszállt! Ugyan azt az árstratégiát alkalmazzák majd mint a HD4-es szériánál mi? Én nem ezt látom!

Kiváncsi vagyok, ha majd házon belül megy a gyártás mennyivel lesz mindez másképp!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. somakb
2009.11.26. 16:36
"NVidianak óriásit kell robbantania ha 2010 q1ben bevételt akar"

Oggy: az NVidiának most is van bevétele, bármily hihetetlen a sok ATI hype fényében, jóval nagyobbak mint az ATI/AMD-nek. Hiába, a brand nagyon erős, a neve sokkal erősebb az Atinál. Akkor is sokan veszik ha nem a legjobb ár/teljesítményt adja. Sok időbe fog telni míg nem lesz bevétele a gpu szegmensben... főleg ázsiában az NV szinte kizárólagos eladásokkal rendelkezik ATI-val szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. polarx
2009.11.26. 16:41
Mi van akkor ha az lesz mint annak idején hogy AMD kidobta az első 2 magos procit az intel "lemásolta" sokkal sikeresebben aztán azóta se fogta be az AMD.. lehet hogy olcsobbak az AMD procijai, de nem lehet úgy tuningolni meg még 1-2 dologba jobb az intel (szvsz). Na most ha fogná az nV aztán az ati-nak az eljárásával megcsinálná a Fermit ill magát a dx11-es rendszert csak éppen jobban mint az ATI ill már most AMD. Feltételezzük több tranzisztorral több shaderrel több memória, de mégis hatékonyabb hűtéssel meg jobb tuning potenciállal akkor viszont az lenne mint most intel amd részlegen.. nV lehet egy hajszállal drágább volna az AMD-hez képset, viszont talán jobb is. FELTÉVE, HA megcsinálnák HA jobb volna HAHAHA..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Richard83
2009.11.26. 17:31
Nem lehet mindenbe legjobb lenni, VGA terén most pillanatnyialag átvették a vezetést, de még akkor is ha olcsóbban ad jobb terméket mint a konkurens cég, akkor is azt veszik meg tudatlanok, amelyiknek nagyobb a neve. Néha annyira ki tudok akadni az embereken hogy legszívesebben felpofoznám őket, na jó ennyire azért nem de megérdemelnék, amikor is megkérdezik milyen géped van pentium hanyas? vagy milyen G-force van a gépedben, erre mondom nekem Ati-m van, erre az meg mi? Szóval sok nem hozzá értő létezik, azt nem mondom 150$ feletti árérték felett mindenképp intelt vennék mivel az a high end kategória, de amig nem tellik rá addig a legjobb ár/érték arányban vásárolok és lesza*om a márkanevet. Viszont a videókártyánal az a helyzet hogy semmiféleképp nem érdemes nVidiát vennem. Kb. most annyival adja drágábban a kártyákat AMD mint előzőleg az Nvida, csak azzal a különbséggel hogy ő ugyanazt a generációs technikát adta drágábban az AMD pedig egy generációval újabb technikát, persze hogy valamivel drágább, de nem eget rengető. Ja és szerintem ahhoz képest hogy a konkurens cégeknek dupla a részesedése CPU mint VGA terén ahhoz képest nagyot alkot, ezt mindenki bevallhatja. Hajrá AMD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. somakb
2009.11.26. 17:53
polarx:

"Mi van akkor ha az lesz mint annak idején hogy AMD kidobta az első 2 magos procit az intel "lemásolta" sokkal sikeresebben aztán azóta se fogta be az AMD"

Hatalmas tévedésben vagy. Az égvilágon nem másolt semmit az intel az AMD-től 2 magos processzor tekintetében. az AMD-nek rengeteg ideje volt arra, hogy felkészüljön a CORE/CORE2 cpu család eljövetelére, ugyanis ezek őse az egymagos dothan a mobil centrino platformokban már rég ott dübörgött jóideje (notebookokban). Az 1.6 ghz-es dothan kb a 2.4 ghzes asztali p4 sebességét hozta(vagy überelte), sokkal kisebb fogyasztással és hőméséklettel. Már ekkoriban voltak vállalkozók akik a mobil cput asztali lapokba téve (megfelelő foglalattal rendelkeztek) tuningolva nagyon nagy teljesítményt értek el. Ebből az architektúrából alakult a core2 család... alcsonyabb fogyasztással, nagyobb teljesítménnyel mint a korabeli athlon x2-ők. Az égvilágon semmi köze nincs a két kétmagos cpunak egymáshoz. Azért nem hozták be korábban, hogy a Dual Core P4 eket kifuttathassák, ha már erőforrást és pénzt öltek bele, mert az Intel névvel a hátuk mögött még így is szép bevételeket produkáltak annak allenére hogy az Amd kétmagosa jobb volt.

Az Amd meg erőforrás hiányában egyszerűen nem tudott mit lépni a core2-őkre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!