iPon Hírek

2010. jan. 3: jön a kétmagos Core i5 és a Pine Trail

Dátum | 2009. 10. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel az elmúlt hetek és hónapok során számos új processzort dobott piacra és most úgy tűnik, hogy nemsokára ismét friss termékekkel bővül az amúgy sem szűkös kínálat. Azt már tudhattuk, hogy a Clarkdale processzorok, azaz a Core i5-ös családba tartozó kétmagos központi egységek a következő év első negyedévében debütálhatnak. A legfrissebb hírek már pontos dátumról is beszámolnak: a gyártó közvetlenül az év elején, azaz január 3-án kívánja harcba küldeni a középkategóriás piacot megcélzó újdonságokat.

Támadnak a kétmagos Core i5-ösök

A vasárnapra eső dátum alkalmával végre hódító útjukra indulhatnak majd a Westmere architektúrára épülő Clarkdale modellek, amelyek egészen pontosan a Core i5-600-as sorozatban kapnak helyet. Az újdonságok között első körben négyféle modell lesz jelen, amelyek egytől-egyig 3 GHz feletti órajelen fognak üzemelni, valamint rendelkeznek majd mind a Turbo Boost, mind pedig a HT technológiák támogatásával is. Az integrált videó vezérlővel is felvértezett kétmagos processzorok órajelei 3,2 GHz és 3,46 GHz között helyezkednek el, a termékek 4 MB-nyi gyorsítótárral és DDR3-1333 MHz-es kétutas memóriatámogatás nyújtó beépített memóriavezérlővel lesznek ellátva. A 73W körüli TDP-vel büszkélkedő termékekről először még augusztus folyamán jelentek meg hírek, amelyek akkoriban két Core i3-as modellről és egy Pentium processzorról is említést tettek. Ezek a processzorok szintén 32 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, és szintén a Clarkdale lapkára épülnek, ám a Core i3-as processzorok esetében már nem lesz elérhető a Turbo Boost támogatás, viszont a HyperThreading marad, míg a Pentium egységnél már az említett technológiák egyike sem lesz jelen. A Core i3-as és a Pentium processzorok megjelenésének dátuma egyelőre nem ismert.

Pine Trail: kétchipes platform nettopokhoz, netbookokhoz

Három helyett már csak két chipből áll majd a platform.
Az Intel az új processzorok mellett egy új platformot is bemutat január 3-án. Ez a megoldás nem más, mint a PineTrail platform, amelyben már az új, Pineview névre keresztelt Atom processzor kap helyet. A friss processzor annyiban különbözik a jelenlegi modelltől, hogy az egység az északi hidat és az integrált videó vezérlőt is magában foglalja, ennek köszönhetően a platform 3 helyett már csak kétchipes megoldás lesz. A processzor mellett egy I/O hub is jelen lesz, amely Tiger Point kódnévre hallgat és NM10 néven válhat majd ismertté. Az első Pineview processzor egyébként az Atom N450-es típusjelzést viseli majd és 1,66 GHz-es órajelen fog üzemelni. Az új platform előállítása a kevesebb chip és a kompaktabb felépítés miatt várhatóan kevesebbe fog kerülni, mint a jelenlegi, kissé elavult megoldásoké.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rabib
2009.10.16. 18:05
VISSZA A HIRHEZ

Nos ez nagyon jó hír! Az AMD itt kikapott, de a másik, Nvidia ellen vívott háborúban győzött-ideiglenesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hpeter105
2009.10.16. 18:20
true
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. JózsiazIst...
2009.10.16. 22:42
van felesleges 1500 USD-d hogy arra költsd? (Magára csak a procira)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2009.10.17. 11:21
Támadnak a kétmagos Core i5-ösök 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. JózsiazIst...
2009.10.17. 11:29
Diego az Intelszkeptikus :lol: , ne legyél már ilyen negatív! Szépen le lesz skálázva, lesz játékra, de időtálló irodai gépekbe való is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vgera
2009.10.18. 15:23
Sok értelme lenne most azoknak.... még a 4 magot se tudják kihasználni akkor minek 6??!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!