iPon Hírek

2011-től indul a mobilos szavazás Észtországban

Dátum | 2008. 12. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Lassan, de biztoson közeledik a virtuális demokrácia, amit mi se mutat jobban, mint hogy 2011-től Észtországban a világon elsőként válik lehetővé az SMS útján történő képviselőválasztás.

Raul Kaidro, az ügyben illetékes észt hivatal szóvivője elmondta, hogy az eljárás igen egyszerű és biztonságos: a választók ingyenesen kapnak egy igazolt, kódolt lapkát, amellyel azonosíthatják magukat, érvényesítve így az SMS-ben leadott szavazatukat.

Mindemellett az észtek választhatnak interneten keresztül, vagy a választóhelyiségekben is. Az azonosítást és a szavazat érvényesítését ugyanaz a központi rendszer végzi, így tényleg csak egyéni preferencia kérdése, hogy kinek melyik megoldás fekszik a legjobban.

Akik a csalás lehetősége miatt aggódnak, azok kétszeresen is megnyugodhatnak: egyrészt, az eljárás biztonságosságát egy független vizsgálat is igazolta, másrészt pedig már a 2007-es online (szintén digitális azonosítókártyákkal lefolytatott) szavazás tapasztalatai is teljesen pozitívak voltak.

Másfelől persze 100%-os biztonság nincs, csalni pedig még "élő" szavazással is lehet. Az észteknek azonban láthatólag nincs okuk aggodalomra - sem pedig a finneknek és a svédeknek, akik szintén tervezik a modern szavazási eljárás átvételét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.12.13. 19:09
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.12.18. 14:56
sztem inkább hagyjuk a dolgot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!