iPon Hírek

2012-ben érkeznek a használható üzemanyagcellák

Dátum | 2008. 10. 21.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

Az üzemanyagcellák kétségkívül a legérdekesebb, de a legritkább alternatív energiaforrások a laptopok piacán. Ma még nem igazán életképes megoldások az ilyen telepek a vásárlóknak, de a Panasonic szeretne ezen változtatni.

Az Engadget értesülései szerint a Panasonic 2012-ben szeretné piacra dobni az első olyan üzemanyagcellát, ami a laptop akkumulátor helyére illeszkedik be. Az információk alapján a egy átlagos laptopot 5 órán keresztül képes meghajtani a cella 50 köbcenti magas koncentrátumú metanollal. Ha kezd kifogyni az anyag a telepből, akkor pedig után lehet tölteni.

Az egyetlen üzemanyagcellás megoldás jelenleg a Medis Power Pack. Ez azonban még távol áll hordozható számítógépek meghajtásáról, főképp telefonok és MP3-lejátszók töltésére szánja a gyártó a Power Packot. A Pentagon nemrég kihirdetett egy versenyt, ahol a cél egy olyan hordozható rendszer létrehozása volt, ami 4 kg-nál könnyebb és 96 órán keresztül képes áramot szolgáltatni 20 W-os átlagteljesítménnyel számolva. A 1 millió dolláros díjat elnyerő koncepció üzemanyagcella és újratölthető telep kombinációját alkalmazta.

Autógyártók is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az üzemanyagcellás-technológiára, például a Honda már valós életben teszteli az FCX üzemanyagcellás járműveit. Azonban ilyen felhasználás mellett nagy korlát, hogy jelenleg csak nagyon kevés hidrogén-töltőállomás található az Egyesült Államokban, azoknak is a nagy része pedig Dél-Kaliforniában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.21. 19:18
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!