iPon Hírek

2013-ban eltűnnek az IGP lapkakészletek?

Dátum | 2009. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Jon Peddie Research elemzői szerint az integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek napjai meg vannak számlálva. Az elemzéseket készítő nagyvállalat szerint az IGP megoldások 2013-ban teljesen eltűnhetnek a piacról: akkoriban átveszik tőlük a stafétabotot azok a processzorok, amelyekben beépítet videó vezérlő foglal helyet.

A JPR elemzései alapján az IGP megoldások 2011-ben már csak a piac alig 20%-át birtokolhatják majd, de ez az érték 2013-ban már 1%-alá fog csökkenni. Összehasonlításképpen: tavaly a diszkrét videokártyák eladási mutatóit kettő az egyhez arányban múlták felül az integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek: előbbiből 67%-nyi, míg utóbbiból 33%-nyi volt jelen a GPU piacon. A lapkakészlet szintű integrált videó vezérlőkről történő átállás hamarosan megkezdődik: az első processzorok, amelyek már beépített grafikus maggal is el lesznek látva, a 32 nm-es Westmere CPU-k lesznek. Ezek a termékek a tervek alapján 2010 elején kerülnek a boltok polcaira.

Az AMD saját megoldásai, amelyek szintén tartalmaznak majd integrált grafikus vezérlőt, csak 2011-ben készülnek el. Az AMD-nél több processzorsorozat is készül: az Orochi a felsőkategóriás asztali gépekben, a Liano a kereskedelem fő áramába szánt asztali konfigurációkban és a noteszgépekben, míg az Ontari modellek az ultra hordozható készülékekben kaphatnak helyet.


Az Nvidia vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang egy évvel ezelőtt azt állította, hogy a grafikus magok processzorba történő integrálásával semmi sem változik a piacon, legalábbis az Nvida esetében, ugyanis a felhasználók továbbra is előnyben részesíthetik majd a lapkakészletben helyet kapó integrált videó vezérlőket a processzorban találhatóakkal szemben, ugyanis előbbiek sokkal nagyobb teljesítményt fognak kínálni utóbbiaknál. Huang azt is kiemelte akkoriban, hogy a processzorok hosszabb termékfrissítési ciklusa miatt a beépített grafikus processzorok frissítései között eltelt idő is hosszabb lesz. A fenti okfejtésben természetesen rengeteg igazság van, de például a Westmere egységek GPU-jának frissítése azért mégsem lesz majd annyira nehézkes feladat, ugyanis a mikroprocesszor mag és a grafikus mag két külön szilíciumlapkán foglal helyet.

Az Nvidia egyébként úgy tűnik, hogy stratégiát váltott: a gyártó két- vagy három éven belül egy olyan SoC megoldást kíván piacra dobni, amelyben x86-os processzormag is jelen lesz, pont akkor, amikor a JPR elemzései szerint már javában haldoklik majd az integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek piaca.

A jóslatokban szereplő dátum még messze van, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy addig még sok minden változhat a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Magrathea
2009.03.05. 14:47
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr...
2009.03.06. 15:43
"a felhasználók továbbra is előnyben részesíthetik majd a lapkakészletben helyet kapó integrált videó vezérlőket a processzorban találhatóakkal szemben,"

Intel részről ennek tényleg van igazságtartalma, de az AMD szerintem tid komoly megoldásokat beépíteni. Mindenesetre ez egy praktikus megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. EarL007
2009.03.07. 10:41
Phantomstranger: Például egy HD3200 beépítésével meg is lehetne oldani, nem fogyaszt sokat, kicsi a mérete. Ha netán mégis túl nagy lenne, lehetne a SP-okból kurtítani, pl 40 helyett 20, ilyenre gondolok, és alulfeszelés, alulórajelezés, teljesítménye csökkenne, játékra úgyse jó, minden másra igen, 20 SP-vel is működne. Esetleg egy DX10.1-es GPU-val tehetnék meg ezt, pl RV620-szal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2009.03.08. 12:48
Nekem is van HD3200-as IGP-m és szerintem egyáltalán nem lenne problémás beépíteni egy prociba úgy ahogy van. Mire ezt meglépik ezt is 40nm-en gyártják, a hozzá való procit meg 32-n, esetleg mindkettőt 32-n, és nem fog gondot okozni a méret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danee91
2009.03.14. 02:13
Erről Abu85-t kéne megkérdezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!