iPon Hírek

2015 második felében érkezhet a Windows 10

Dátum | 2014. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Idén szeptemberben a nagy Windows 10 rendezvény alkalmával lehullott a lepel a Windows 10 néhány fontos újításáról, valamint elérhetővé vált az új operációs rendszer technikai bemutató kiadása is. Rengetegen kipróbálták már a szoftvert, ami azóta is folyamatosan fejlődik, az utóbbi időben talán a multimédiás részlegre gyúrtak rá a legjobban a cég szoftvermérnökei. Natív MKV támogatást kapott a Windows 10, és hamarosan a FLAC fájlok sem fognak neki gondot okozni. A beszéddel is vezérelhető Windows 10 a következő év folyamán válik elérhetővé, és most Mary Jo Foley legfrissebb beszámolójának köszönhetően arra is fény derült, nagyjából milyen menetrendre számíthatunk az újdonság esetében. A Microsoft a Windows 10 végfelhasználókat érintő témaköreiről még tavasszal tart egy bemutatót, majd ezután egy fejlesztőknek szánt developer preview változat is készül, amiről nyár elején hallhatunk bővebben. A következő év nyarának végére, illetve őszének elejére már elkészülhet az új operációs rendszer. Ezek az információk a néhány napja megtartott Credit Suisse Technology Conference alkalmával hangzottak el. Ahogy arra a Neowin munkatársai is rámutattak, a fenti ismertető nem valami precíz. A korábbi menetrendekből kiindulva valószínűleg inkább arról lehet szó, hogy a Windows 10 RTM, azaz gyártásra kész változata már nyár végére, illetve ősz elejére elkészül, azaz a gyártók és a partnerek számára már ekkor elérhető lesz, de kereskedelmi forgalomban majd csak néhány hónappal később jelenik meg. Ugyanez volt a helyzet a Windows 8 esetében is, amely 2012 augusztusában érte el az RTM állapotot, de hivatalos megjelenésére csak az év októberében került sor. A dolgok jelenlegi állása szerint a Windows 10 esetében hasonló lehet majd a helyzet, de ez persze nem hivatalos információ.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. j.panzer
2014.12.09. 16:09
Én kipróbáltam a W10-et pár hétig, és bár jobb, mint a W8/8.1, de még mindig nem egy nagy szám. Vizuálisan elég sivár, inkább emlékeztet a W8-ra, mint a 7-re. (Ez persze nem mindenkinek hátrány, de nekem nem tetszik).
A másik problémám, hogy még mindig nem kezeli a helyén az MS a Start Screent. Szerintem nem egymás választható alternatívájaként kéne kezelni (magyarán, hogy vagy ezt használod, vagy azt), hanem megoldani, hogy egyszerre elérhető legyen mindkét felület, akár egymás mellett is. Én ugyanis az asztali környezetben mindenképpen start menük akarok (még akkor is ha éppen tableten használom az asztalt), ugyanakkor nem értem, hogy ha a start menüt használom, miért ne férhetnék hozzá a start screenhez.
Szóval ez még mindig nem az igazi. És ahogy a stratégiát nézem nem is lesz így megoldva, marad az, hogy választani kell közöttük, ami szvsz rossz dolog.

Szóval nem lesz "tökéletes" rendszer a W10, de tableten azonnal cserélem rá a W8-at. Asztalin még nem döntöttem el, hogy váltok-e. (Jelenleg nem sok esélyt adok neki, de ha kikupálják a W10-et, akkor talán).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ribizly j.pan...
2014.12.09. 17:57
Szerintem Neked találták ki a Classic Shell-t... Én ezt használom 8.1-en és pont azt adja, amit leírtál. Nézz utána!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer ribiz...
2014.12.09. 18:42
Természetesen használom is az 1. perctől kezdve, és nekem így tökéletesen meg is felel így.
Csak azt nem tudom, hogy W10-el mi lesz, hogy lesz:
Mert végre van start menü default, csak megint nem vagyunk kint a vízből vele.

Mindegy, W8-nál rosszabb nem lehet, még ha szándékosan arra gyúrnának, akkor sem. Majd elválik.

Szerk: miért lett fehér az első kommentem???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim
2014.12.09. 20:27
Mert offtopic, ahogy ezek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer Asagr...
2014.12.09. 21:51
Win 10 cikk alatt a Win10-ről alkotott vélemény offtopik? Mióta? Amúgy ha már elkezdtétek ennyire komolyan venni, akkor kirakhatnátok az OFF gombot a fő oldalra is, nem csak a fórum alá, mert én oda soha nem megyek be. (A mostani kivételnek számít, mert ez tényleg off lett)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim j.pan...
2014.12.09. 22:37
Sajnálom hogy preventív jelleggel offolnom kell, ez a cikk a Windows 10 megjelenéséről szól, és semmi kedvem utólag tüzet oltani, mikor jönnek azok, akik nem veled értenek egyet a használatával kapcsolatban, és egy fikahadjárattá válik az egész, ahogy eddig az összes másik Windowsos hír.

Amúgy nem értem a felháborodást, ott van minden, nem töröltem semmit.

Egy off meg egy /off kapcsos zárójelben meg azért szerintem gomb nélkül is megy bárkinek, de ha mégis nagy gond, nyugodtan jelezheted a gomb hiányát, >>ITT<<.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2014.12.09. 23:47
Oké, és szerinted a Win10 MEGJELENÉSÉHEZ milyen komoly kommentet lehet fűzni??? Úgy értve olyat, ami nem off topik, ami naaaaaaaagyon-nagyon szorosan kapcsolódik a témához???
Persze ha nagyon szigorúan vesszük, mondhatnám, hogy "saját, belsős infók szerint 2015. augusztus 22.én fog megjelenni", akkor ez tényleg nem offtopik, csak konkrét hazugság.
Szerintem picit túllőttél a célon. Persze, ahogy érzed, meg ha neked ez most jó, hát hajrá!!(Egyébként ezért téged fizetnek?)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomboy013
2014.12.10. 00:55
Vajon a mobil Win10 megjelenése is ezen időpontokra fog esni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer tombo...
2014.12.10. 09:10
Januárban lesz egy bejelentés ezzel kapcsolatban, elvileg ott minden kiderül az új mobilos Win10-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomboy013 j.pan...
2014.12.10. 12:17
Remélem a megjelenést is egységesítik. Ütni fog a Win10.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!