iPon Hírek

24 CPU magot zsúfoltak az új Qualcomm SoC-ra

Dátum | 2015. 10. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Qualcomm egy fontos terméket mutatott be a napokban, amellyel a szerverpiacot veszi majd célba a nem is oly távoli jövőben. A szóban forgó újdonság egy 24 processzormaggal ellátott SoC egység, amely ARMv8 alapokon nyugszik – ez chip szerves részét képezi egy új, szerverpiacra szánt fejlesztőplatformnak (SDP), amit néhány élvonalbeli partnerének már szállít is a Qualcomm.
Az új, 64-bites SoC egység elsősorban a nagyméretű adatközpontokkal dolgozó ügyfeleket veszi célba, ahol számos feladatra használható: nyújthat infrastruktúra- vagy platform-alapú szolgáltatást, de gépi tanulással kapcsolatos feladatokra és nagy adatmennyiségekkel operáló munkafolyamatok kiszolgálására szintén bevethető. A 24 processzormaggal rendelkező SoC FinFET gyártástechnológiával készült, fedélzetén pedig a szerverpiacon használatos PCIe és adattároló interconnectek egyaránt jelen vannak. A Qualcomm tervei szerint a kereskedelmi forgalomba szánt változatok teljesen egyedi magot használnak majd és szintén FinFET gyártástechnológiával készülnek. A Qualcomm a siker érdekében a Xilinx szakembereivel is együttműködik a jövőben, így a Xlilinx FPGA technológiájában rejlő lehetőségek kamatoztatására is mód nyílik. A közösen kifejlesztett termékek nem csak kártyaszinten, hanem magas fokon integrált megoldások formájában is elérhetőek lesznek. Az FPGA-k, azaz különböző funkciókra szánt, programozható célhardverek integrálása több területen is jól jöhet: segítségükkel gyorsíthatóak a különböző számítási feladatok, de nagy adatmennyiségek elemzésére, gépi tanulásra, adattárolásra és CloudRAN feladatokra szintén kiválóan alkalmazhatóak lesznek az újfajta termékek.
Fotó: James Niccolai
További fontos adalék, hogy a Qualcomm a Mellanox Technologies szakembereivel is együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy az Ethernet és InfiBand interconnectek tökéletesen kompatibilisek lehessenek a vállalat szerverekbe szánt SoC egységeivel. A szóban forgó együttműködés gyümölcseként a Qualcomm alapú szerverek munkába állítása, illetve a szerverkonfigurációk skálázása egyszerűbb lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tibaimp
2015.10.13. 09:43
Hatalmas proci, szinte egy jó tenyérnyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smooth44 tibai...
2015.10.13. 10:37
Látom a kóreai mérnökök felcsillanó szemét. Már modellezik, hogy fog ez az új 6,5" Salakszi S7 NotePlusUltrában elférni... mert hát azért ez csak 24mag, nah! Az már azért fejlesztés lesz - csak vízálló és more gay is legyen, nem baj, ha közben még kisebb lesz az akku
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Andrejka Smoot...
2015.10.13. 11:06
"A Qualcomm egy fontos terméket mutatott be a napokban, amellyel a szerverpiacot veszi majd célba a nem is oly távoli jövőben."
Ez nem mobil termékekbe szánják. Bár gondolom csak ironizáltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp Smoot...
2015.10.13. 11:56
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ncc1701
2015.10.13. 11:57
Ű, mekkora dög!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Andre...
2015.10.13. 13:18
Igen, láttam, olvastam a cikket, csak kicsit trollkodtam. (egyrészt a munkára szánt, méretes videovezérlők vagy komoly fürtökből álló szerverparkokról szóló cikkek alá böfögött "ezen milyen jól futna a skyrim" kommentelőket megelőzve és kis görbetükröt tartva a smartphone "fejlesztésekről" szóló cikkeknek).

Ezzel persze nem szándékoztam elvonni a figyelmet a lényegről, csak hirtelen a fent említett dolgok ugrottak be erről a hírről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock Smoot...
2015.10.13. 22:14
Megelőztél... melóhelyről nem tudtam írni,pedig az volt az első gondolatom hogy "ez meghajt 2 darab 980 titánt?" vagy "ez erősebb mint az íhét?"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!