iPon Hírek

240 Hz-es gamer monitort villantott a BenQ

Dátum | 2016. 11. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A BenQ egy meglehetősen gyors gamer monitorról rántotta le a leplet, amelynek típusjelzésében a tavaly felvásárolt, eSporthoz kötődő Zowie neve is szerepel. Az új monitor a BenQ ZOWIE XL2540-es típusjelzést viseli, elsődleges célja pedig az eSportolók meghódítása.
A 24,5 hüvelykes képátlójú TN+Film panellel szerelt monitor mindennel rendelkezik, amire csak szüksége lehet a sikeres szereplés érdekében. Noha a kijelző viszonylag szűk betekintési szögekkel rendelkezik, illetve színhűség terén sem olyan kiváló, mint egy IPS monitor, sebesség terén nagyot domborít, ugyanis maximális képfrissítési rátája 240 Hz-es értéket képvisel, GtG válaszideje pedig mindössze 1 ezredmásodperc.
A gyors panel maximum 400 cd/m2-es fényerősséggel dolgozhat, azaz nagyon-nagyon fényes, tipikus kontrasztaránya pedig 1000:1 értéket képvisel, ami a paneltechnológia alapján nem meglepetés. Sokkal érdekesebb az, hogy a monitor elvileg rendelkezik FreeSync támogatással is, ami HDMI porton keresztül vehető igénybe, üzemi frekvenciatartománya pedig 48 Hz-től egészen 240 Hz-ig terjed, legalábbis az AMD hivatalos weboldala ezt állítja. Az viszont teljesen biztos, hogy a koncentrációt két oldalsó terelőlap segíti majd, amelyekkel a játékos kizárhatja környezete zavaró vizuális tényezőit – vagy éppen a kíváncsiskodó ellenfeleket, ha éppen LAN partyra kerül sor.
Az új monitor remek állványt kapott, ami -5/+20 fokos döntést, +45/-45 fokos elforgatást és 0-140 milliméter közötti magasságállítást tesz lehetővé, sőt, még pivot/portré módot is biztosít. A kijelző igény szerint akár fali karra, illetve konzolra is felszerelhető, ugyanis VESA 100 támogatással érkezik – tömege 7,5 kilogramm lesz.
Az 55 wattos tipikus fogyasztás mellett dolgozó monitor két HDMI, egy DisplayPort és egy Dual-Link DVI-D porttal érkezik, valamint háromportos USB hubbal, fejhallgató kimenettel és mikrofon bemenettel is fel van szerelve. A kijelző profilok közötti gyors váltást a már jól ismert korong alakú „S-Switch” szabályzó segíti, plusz a BenQ exkluzív technológiái is rendelkezésre állnak, hogy még eredményesebb lehessen a játék.
A Full HD AU Optronics panellel szerelt újdonság egy hét múlva elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig 500 dollár környékén helyezkedik majd el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. CannaBEAST
2016.11.08. 21:25
Ajj már! Minek az a 240Hz? Az emberi szem egy másodperc alatt 24-30 képkockát képes mozgóképnek látni. A 60 még folyékonyabb. A 120 még annál is jobban, 144-ről ne is beszéljünk. Nem akarok itt nagyon személyes elményt írni (lehet, hogy az én szememmel van gond), de kipróbáltam egy 60Hz-es és egy 144Hz-es monitort CS:GO alatt és nem igazán vettem észre a különbséget.
Szerintem ez nem más, mint parasztvakítás, mármint a 240Hz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Praston Canna...
2016.11.09. 07:55
Az a tény, hogy mennyitől látja a szem (fogja fel az agy) mozgóképnek a képeket és az, hogy mennyit képes valójában, az nem ugyan az. Ennyi erővel azt is lehetne írni hogy 2 szemünk van, nem kell több 2 fps-nél.... Én személy szerint 144 hz-en játszom, és anélkül hogy kiírnék bármit, észreveszem ha beesik az fps 144 --> 95, csak egy egyszerű példával élve. Nincs azzal baj, ha valakinek nincs rá szüksége, de ne írjunk olyat, hogy faszság, ha nincs rálátása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CannaBEAST Prast...
2016.11.09. 21:48
Azt, hogy f*szság, nem vetettem papírra. Leírtam a személyes véleményem, zárójelben odaírtam, hogy "lehet, hogy az én szememmel van baj". Igen, igazad van, rosszul közelítettem meg a mozgóképes dolgot, elismerem. De azért a 240Hz-et egy új címben amúgy is alig tudnád kicsikarni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!