iPon Hírek

240 Hz-es monitor elmosódás csökkentéssel a BenQ műhelyéből

Dátum | 2017. 07. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A BenQ egy profi játékosoknak készített monitort mutatott be a napokban, ami kiváló választás lehet, ha magas szinten űzzük az eSportot, annak is FPS részét, ahol a magas képfrissítési ráta alapkövetelmény. Őket célozza a BenQ speciális, Zowie XL2546-os típusjelzéssel ellátott terméke, amely elmosódás-csökkentéssel és magas képfrissítési rátával gondoskodik arról, hogy a legnagyobb golyózáporban, a leghirtelenebb mozdulatok alkalmával is tisztán követhető maradjon az ellenfél karaktere.
Az új megjelenítő ezt a DyAc, vagyis a „Dynamic Accuracy” funkcióval éri el, ami tulajdonképpen a BenQ Blur Reduction szolgáltatásából nőtte ki magát – gyakorlatilag ugyanarról az elmosódás-csökkentő technológiáról van szó, csak új köntösbe csomagolták. Sokan sok néven illették már ezt a fajta megoldást, a lényege az, hogy a monitor kapcsolgatja a háttérvilágítását, hogy ne lássuk az átmeneteket a képek között, csak a kész képeket (hasonlóan ahhoz, ahogy a CRT monitoroknál láttuk, ahol nem volt átmenet).
A Zowie XL2546 alapjait tekintve gyakorlatilag egy XL2540-es monitornak tekinthető, ami megkapta a Dynamic Accuracy funkciót. Tehát a képátló 24,5 hüvelykes, a tipikus kontrasztarány 1000:1 értéket képvisel, a TN+Film panel felbontása pedig maradt 1920 x 1080 pixeles. A DyAc technológia működéséből fakadóan a korábbi 400 cd/m2-es maximális fényerősség 320 cd/m2-re csökkent, ami még így is bőven elég lehet. A tökéletes vizuális élményhez persze megfelelő teljesítményű PC-re is szükség van, amely képes 240 képkocka/másodperces folyamatos sebesség elérésére – a gyártó szerint ilyesmihez legalább Radeon RX 480-as vagy GeForce GTX 980-as szintű videokártya kell, de ez persze masszívan játék és beállítások függő. A már említett háttérvilágítás-villogtatásnak persze nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Egyrészt csökken a maximális fényerősség, másrészt pedig a színek elcsúszására is számítani kell – így ezeket a kellemetlenségeket különböző módszerekkel kompenzálja a gyártó. Az egyelőre nem világos, hogy az XL2546 esetében is folyamatosan aktív-e a DyAc funkció, mint a korábban piacra dobott XL2735 esetében, vagy ki lehet-e kapcsolni, de hamarosan kiderül.
Az viszont nem titok, hogy az új monitor DL-DVI, DisplayPort 1.2-es és HDMI 2.0-s videó bemenetekkel rendelkezik, de ha a 240 Hz-es képfrissítési rátában rejlő lehetőségek kiaknázására vágyunk, akkor csak utóbbi két csatlakozó használható. A felsoroltakon felül van még a fedélzeten háromportos USB 3.0-s HUB, valamint egy fejhallgató és egy mikrofon csatlakozó is. A sorból a szokásos vezérlőeszköz sem hiányzik, a gyári állvány pedig a kijelző döntése és elforgatása mellett némi magasságállításra, illetve pivot/portré mód használatára is lehetőséget ad. Szükség esetén a VESA támogatásban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak. A BenQ újdonsága már előrendelhető, ára pedig 549 dollár magasságában helyezkedik el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Zaiko
2017.07.19. 13:30
Ezt eddig is tudtam használni XL2540-en. Annyi, hogy nem volt fancy neve, és a service menüben volt elérhető. De kb teszt erejéig használtam, valahol olvastam, hogy ez jóval hamarabb kikészíti a ledeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!