iPon Hírek

2400 méterrel a felszín alatt is van élet

Dátum | 2014. 12. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Kaliforniai Egyetem kutatói elemezték minden idők legmélyebbre hatoló mélytengeri fúrásának mintáit, és megerősítették, hogy a japán partok közelében a tengerfenék alatt 2400 méterrel egysejtű organizmusok élnek. A Nemzetközi Óceánkutató Program (IODP) keretében végrehajtott fúrást 2012-ben végezték el a szakértők. A feladat végrehajtásához először több mint 1000 méteres mélységig eresztették le a fúrófejet, majd 2446 méteres távolságba fúrtak le vele az óceáni aljzatba. A fúrás során mintákat is vettek abból az ősi szénrétegből, amely a furat legalján húzódott, majd ezeket visszajuttatták a felszínre. A laborvizsgálatok során egysejtűeket azonosítottak a felhozott anyagban, amelyek fény és oxigén nélkül, csaknem teljesen vízmentes környezetben éltek, és tápanyagok is alig álltak rendelkezésükre. A mikrobák a környezetükben található alacsony kalóriatartalmú szénhidrogén-vegyületeket fogyasztották, és nagyon lassú anyagcserével rendelkeztek.
A felhozott mikrobák mikroszkóp alatt
Elizabeth Trembath-Reichert és kollégái a rendkívül szélsőséges körülmények közül származó életformák alaposabb megismerése érdekében különböző kísérletekbe kezdtek a felhozott egysejtűekkel. Ezek során egyebek mellett különféle tápanyagokkal etették a mikrobákat. A vizsgálatoknak köszönhetően derült ki az is, hogy az egysejtűek nem a szenet, hanem az abban található kisebb szerves vegyületeket fogyasztják. A szakértők jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy a hasonló mélységű élőhelyek hányféle mikrobának adhatnak otthont, és hogy van-e köztük olyan faj, amely dominánsnak számít. Érdekes kérdés lehet továbbá, hogy hogyan kerültek a mélybe az egysejtűek. Trembath-Reichert elképzelhető, hogy elődeik egy egykor tápanyagokban gazdag sárréteggel együtt temetődtek el, majd mivel kijutni nem tudtak, alkalmazkodtak az ottani körülményekhez. Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a mikrobák maguktól hatoltak le a mélybe. A szakértők a világ minden pontján egyre mélyebben élő mikrobiális ökoszisztémákat azonosítanak, és úgy tűnik, hogy ezek az organizmusok sokkal fontosabb szerepet játszhatnak a szén körforgásában, mint azt valaha is gondoltuk. Mivel az egysejtűek szénhidrogénekkel táplálkoznak, és metánt bocsátanak ki, könnyen lehet, hogy a földi éghajlat alakulásába is komoly beleszólásuk van. A hasonló, szélsőséges körülmények közt élő létformák felfedezése egyúttal mindig felveti a bolygónkon kívüli élet lehetőségének kérdését is, hiszen ha a Földön ennyire extrém viszonyok közt létezhet az élet, akkor az talán a világegyetem más, első pillantásra ehhez túlságosan sivárnak tűnő vidékein is kialakulhatott.
A fúróhajó
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Tenor26
2014.12.17. 13:22
Elég durca.
Csak ne túl vastag kajával etessék, mert lehet vmi mutáns alien-ek lesznek és annyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Smooth44 Tenor...
2014.12.17. 14:11
Ehhez épp elég a japán környékén még mai napig gomolygó radioaktív szenny, ami a Fukushima-katasztrófa után ömlött az óceánba.
Tényleg jönnek a japók godzillái

Amúgy észbontó a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. YellowFlas...
2014.12.17. 14:27
Majd kitenyésztik Mothra-t is, aztán BANZAI!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. beleutomaz...
2014.12.17. 15:52
miert nem mukodnek az 5 legfrissebb hir linkek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. cipo
2014.12.17. 16:27
Kizártnak tartom, hogy ne legyen más bolygón élet. Ha a földön az elmúlt 1 milliárd évben volt olyan meteor találat ami annyi szerves anyaggal teli földet lökött az űrbe, abból tuti landolt pár 10,000 faj a marson amiből tuti 20-30 meg is tudott telepedni és 100e év alatt be is lakták a marsot. Nem gondolkodó lényekről beszélek hanem pár sejttel rendelkező létformákról. És az is biztos, hogy a marson kívül is jutott még ebből. S simán lehet, hogy valahol a hangya méretű állatok szintjére is eljutott. Esetleg valami csigára hasonlító mászó massza, vagy korrall típusú építkezős minilény...KIZÁRT hogy ne legyen ilyen máshol. És akkor még arról nem beszéltünk ha máshol is elindult az evolúció nulláról. De mondjuk hogy akkora véletlen nincs. Maradjunk csak annál hogy a földről jutott máshova és kapott 1 millió év fejlődési időt. Nem űrlényekről beszélek UFO-kkal, azt hagyjuk, csak pár papucsálatkáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YellowFlas... cipo
2014.12.17. 18:37
S. Hawkingnak volt erről egy műsora a Discoveryn. Más bolygón található élőlényekről beszélt.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ronan
2014.12.17. 20:14
Máris hanyat esek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lightcomma...
2014.12.17. 20:27
Tehát a "tudósok" megfejtették hogy a Földön van élet. Gratula -_-. A Marson keresik az életet, de meglepődnek hogy a Földön van. Persze az is kérdés hogy életnek tekinthető e az egysejtű működése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba
2014.12.17. 21:16
Szerintem az nem kérdés, hogy máshol van-e élet. A kérdés inkább az, hogy intelligens élet van-e ? Vagy volt-e ?
Még ugyan az elsőre sincs bizonyíték, bár elképzelni nem tudom, hogy a több milliárd galaxis közül csak a sajátunkban lenne, ott is csak 1 bolygón, de a második kérdésre a válasz szerintem érdekesebb lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kerty
2014.12.18. 01:27
Iron Sky 2 valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Light...
2014.12.18. 13:12
Nemrég még azt sem tudták, hogy a sötét óceán mélyén, vagy a forró mérgező tavakban egyáltalán lehetséges-e az élet... Ehhez képest szó szerint virágzik.

Ez jó nagy lökést ad az idegen világok esetében. Csak egy dolgot ne felejtsünk el, hogy az intelligens élet kialakulása itt a Földön csak egy mikromásodperc kb az univerzum idejéhez képest. Ehhez azért nagyon sokmindennek össze kell jönnie, és egy ilyen civilizáció esetében elég nagy a valószínűsége a saját magunk elpusztításának.

Tehát az, hogy van élet más bolygókon az egy dolog, de hogy éppen ugyan ebben a univerzumbeli skálán létező mikromásodpercben intelligens élet legyen a galaxisban, háát ez már erősen kérdéses. Meglehet, hogy egyedül vagyunk jelen pillanatban, ugyanakkor több százezer élhető bolygó van, nem intelligens fajokkal.

Érdekes azért, hogy a rádiócsillagászok miért nem találnak idegen eredetű adásokat, pedig szerintem ez az első kommunikációs lépés, tehát biztosan keresztül kasul kellene jönniük az adásoknak (amik több százezer éve indultak el, már akár rég kihalt civilizációktól), ha akkora intergalaktikus közösség lenne.

Az élet definíciója pedig sokféleképpen megfogalmazható. Szerintem a szerves molekuláknál, enzimeknél, ribozimeknék, stb kezdődik. Tehát fehérjék, apró kis gépezetek, különféle feladatok ellátására képesek. Tulajdonképpen ettől függnek, ezekből épülnek fel az egysejtű életformák is, és az ember is. Mint olyan, nem több rendkívül kifinomult gépek, szerkezetek összhangjától, amik teljesen öntudatlanok, mert koncentráció gradiens változásokon, és egyéb kémiai tulajdonságokon alapul a működésük.
Az élet ilyen szempontból molekuláris gépezetek összessége. Az, hogy te öntudatodnál vagy és olvasod ezt, az viszont egy sokkal magasabb rendű funkció. Olyan elképzelhetetlen komplex idegi hálózat, amiről keveset tudunk... és elképzelhető, hogy a kvantumbiológiának is nagy szerepe van benne (összefonódás, mikrotubulusok stb...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02 Renho...
2014.12.18. 18:41
Már egy ideje tudják,hiszen elég csak belegondolni,hogy 1960-ban Piccardék lemerültek a Trieste-vel a Mariana-árok leg mélyebb pontjára,közel 11000méteres mélységbe és kapásból valami rája szerűség ugrott meg az iszapból,
pedig lehetetlennek tartották az életet ilyen formában a nyomás miatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek csabi...
2014.12.19. 18:37
Jó kb erre gondoltam én is...
Ha az univerzum eddigi idejét nézzük akkor 1960 és 2014 között szinte nem is telt el semmi

Ha belegondolunk 50 év múlva milyen felfedezéseken leszünk túl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!