iPon Hírek

25 éves a mobiltelefonálás

Dátum | 2008. 10. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

1983 október 13-án kezdeményezte az elős mobilhívást a Chicago-i székhelyű Ameritech akkori elnöke, stílszerűen rögtön Alexander Bell Németországban élő unokáját "csörgetve meg".

Ehhez a Motorola alkotását, a DynaTAC 8000X-et használta, amelyet ma már természetesen még a legalapabb mobiljaink is messze felülmúlnak; ez a téglaszerű készülék ugyanis közel egy kilót(!) nyomott, 33 cm hosszú volt, és maximum fél órányi beszélgetést tett lehetővé.

Természetesen a hőskorban a tarifák is igen borsosak voltak; 1987-ben az átlagos havi mobilszámla $100-ra rúgott, és ez értelemszerűen csak a beszélgetéseket tartalmazta.

Ezzel szemben ma már minden mobil belefér a zsebünkbe, és mindenképpen biztosítanak legalább néhány órás beszédidőt. A nagy vizen túl havi átlag $49-t tesz ki egy mobiltarifa, és ebben már többnyire benne foglaltatik valamiféle SMS és/vagy MMS-üzenetküldési lehetőség. És akkor a mobil internet lehetőségét még nem is említettük.

Az ipar tehát nyilvánvalóan rengeteget fejlődött, bővült a választék és a lehetőségek, új cégek szálltak versenybe, és egyre jobban teret hódít a mobil internet - 2010-re már várható a számos vezetékes netkapcsolat sebességét is felülmúló 4G elterjedése, amely a maga 173Mb/s-es sebességével elvben már akár HD-videó-adást is lehetővé tesz.

És akkor most gondoljunk bele, hogy hol lesz majd a mobiltechnika újabb 25 év múlva, 2033-ban...?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.10.13. 15:44
vissza a cikkhez

Már a Motorola ezt 1974-ben elkészítette, működött is csak az amerikaiak nem akarták támogatni, így végül 1981-ben Reagen engedélyezte a technológiát. Először autóba akarták építeni, de az nem volt praktikus így maradt a "hordozható". Az első mobilszolgáltató az USA-ban az AT&T volt, de az USA előtt már Hong Kong-ban volt mobiltelefon hálózat. És 1983-ban(ahogy a cikk is írja)volt elérhető mindenki számára a mobiltelefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!