iPon Hírek

25 nm-es MLC chip az IM Flash Technologies-től

Dátum | 2010. 02. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az IM Flash Technologies, ami a Micron és az Intel közös vállalkozása, most egy igen-igen jelentős mérföldkőhöz érkezett a NAND Flash memóriachipek piacán. A vállalat műhelyében elkészítették a világ első 25 nm-es csíkszélességgel büszkélkedő MLC (multi-level cell – többszintű cella) típusú NAND Flash chipjét, amely cellánként 3 bit tárolására képes. Az újdonság 64 Gb-es, azaz 8 GB-os adattároló kapacitást kínál.

Újabb mérföldkő.
A gyártó állítása szerint a 34 nm-es, 4 GB-os chipeknél 5 négyzetmilliméternyivel kisebb az új chip felülete, amely így 167 mm2-es mérettel rendelkezik. A fent említett 34 nm-es NAND Flash chipek az Intel második generációs X25-M SSD meghajtóiban vannak jelen napjainkban is.

A 25 nm-es csíkszélességű MLC újdonságok a nem is oly távoli jövőben az Intel harmadik generációs X25-M meghajtóiban kaphatnak helyet, ezek az adattárolók 160 GB-os, 320 GB-os és 600 GB-os adattároló kapacitással rendelkező változatokban kerülhetnek a boltok polcaira.

Az IMFT várakozásai szerint a 25 nm-es MLC NAND Flash chipek a jelenlegi tesztgyártás után a következő negyedév folyamán már nagyobb volumenben is készülhetnek, azaz megindulhat sorozatgyártásuk is. Érdekesség, hogy a második generációs X25-M modellek tavaly nyáron jelentek meg, de néhány hét múlva egy firmware hiba miatt be is fagyasztották a termékek forgalmazását. A 34 nm-es termékek azóta már hibamentesek és az IMFT állítása szerint segítségükkel az Intel és a Micron hat hónapos előnyben van a piacon a konkurens gyártókkal szemben.

Az IMFT szerkezete.
Az új, 25 nm-es gyártási technológiával készülő chipek tovább növelik a gyártópáros előnyét: a friss egységekkel az IMFT előnye egy teljes évnyire növekszik a konkurenciával szemben. Az Intel a processzorpiacon is profitál abból, hogy technológiailag szinte folyamatosan a konkurensei előtt helyezkedik el, tulajdonképpen ez az Intel sikerének egyik fő kulcsa. Úgy tűnik, hogy a gyártó az IMFT esetében is hasonló stratégiára rendezkedett be.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. chuck79
2010.02.02. 09:34
Ez jó, csak a címet olvasva eszembe jutottak az ENIAC-korabeli gépek, ott voltak ilyen 25 négyzetméteres kivitelek....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!