iPon Hírek

25 nm-es TLC chipek Intel és Micron módra

Dátum | 2010. 08. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel és a Micron bejelentette, hogy az általuk üzemeltetett IM Flash Technologies műhelyében megkezdődött az első olyan TLC (triple-level cell) típusú NAND Flash memóriachipek mintapéldányainak gyártása, amelyek már 25 nm-es csíkszélességgel készülnek. Az egységek cellánként 3-bit tárolására képesek, ezért is hívják őket TLC vagy 3bpc (3-bit-per-cell) megoldásoknak.


Az egységekkel főleg pendriveokban, memóriakártyákban és különböző szórakoztatóelektronikai termékekben találkozhatunk majd. Az IM Flash Technologies a chipek első mintapéldányait már szállítja a különböző partnerek számára, a sorozatgyártás beindítására azonban még az év végéig várni kell. Az első 25 nm-es csíkszélességgel készülő TLC chipek 64 Gb-esek lesznek, azaz 8 GB-nyi adattároló kapacitást kínálnak majd, felületük pedig mindössze 131 négyzetmillimétert tesz ki. A hivatalos sajtóközlemény szerint a 25 nm-es MLC típusú NAND Flash chipekéhez képest, amelyek szintén 8 GB-os adattároló kapacitással bírnak, a 25 nm-es csíkszélességgel készülő TLC NAND Flash újdonságok magfelülete 20%-kal kisebb, ami a pendriveok esetében például egyáltalán nem elhanyagolható előny.

Akkor miért nem alkalmazzák a TLC NAND Flash chipeket SSD meghajtók építéséhez? Pont azért, mert ezek az egységek cellánként több bitet tárolnak, így az írási és olvasási műveletek lassabban zajlanak, ezzel együtt pedig sokkal kisebb élettartammal is rendelkeznek, mint például MLC típusú társaik. Egy tipikus MLC típusú NAND Flash chip esetében az élettartam 10000 írási/törlési ciklus körül helyezkedik el, ugyanez egy TLC típusú NAND Flash chip esetében valahol 2000 és 5000 között van, az SLC típusú megoldásoknál pedig 100000 írási/törlési ciklusig terjed az élettartam. Ez természetesen nem riasztja el a gyártókat attól, hogy a TLC chipeket rendkívül olcsó SSD meghajtók építéséhez használják. A SandForce illetékesei már meg is tették az első lépéseket ebben az irányban: a vállalat SF-1000-es SSD vezérlői már lehetővé teszik, hogy TLC alapú SSD meghajtók készülhessenek, ezek a vezérlők ugyanis speciális technológiákkal próbálnak spórolni az oly kevés írási/törlési ciklussal, ami a TLC NAND Flash chipek esetében rendelkezésre áll. Előbb-utóbb valószínűleg az Intel háza tájáról is érkezhetnek majd TLC alapú SSD meghajtók, de ezekről egyelőre nincsenek hírek.

Arról viszont már beszámoltunk, hogy milyen újdonságokkal jelentkezik majd az Intel az SSD piacon az elkövetkező hónapok folyamán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!