iPon Hírek

250 méter magasba szökkent a SpaceX Grasshoppere

Dátum | 2013. 04. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A SpaceX Grasshopper nevű rakétája újabb sikeres teszten van túl: a szöcskéről elnevezett rakéta 250 méteres magasságba emelkedett, majd problémák nélkül visszaereszkedett a felszínre. A Grasshopper a magánűrhajózás úttörőjének számító cég azon projektjének részét képezi, amelynek célja egy teljes mértékben újrafelhasználható kilövőrendszer megvalósítása. A végső cél az lenne, hogy a hordozórakéták leváló fokozatai feladatuk ellátását követően épségben visszakerüljenek a felszínre, ahol aztán feltankolva újra bevethetők lehetnek, jelentősen lecsökkentve a kilövések költségeit.
A Grasshopper egyre nagyobb magasságú „szökkenéseivel” a függőleges startolást és függőleges landolást (VTVL) lehetővé tevő rendszereket tesztelik, amelyeket tökéletesítésük után a Falcon 9 (illetve a Falcon Heavy) rakéták első fokozatába építenek majd be. Az első Falcon-teszt idén júniusban várható, és ha minden jól alakul, már 2014 végére újrafelhasználható első fokozatot kaphatnak a Nemzetközi Űrállomás ellátására induló teherfuvarok. A következő lépés a második fokozat kontrollált lehozásának megoldása lesz, és ha ez is sikerül, a teljes rendszer minden eleme újrafelhasználható lesz, hiszen a hordozórakéta csúcsán helyet foglaló Dragon űrhajó ejtőernyős landolórendszerének köszönhetően már most is képes egészben visszatérni a felszínre. A 32 méter magas, egy Merlin-hajtóművel ellátott Grasshoppert 2012 szeptembere óta tesztelik. Első ugrása 1,8 méter magasságú volt és mindössze három másodpercig tartott, a legutóbbi teszt során viszont már 250 méteres magasságba emelkedett, és összesen 61 másodpercet töltött a levegőben. A rakéta stabil landolását az aljára szerelt rugalmas lábak, illetve extra stabilizáló fúvókák is biztosítják. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója elmondta, hogy a legutóbbi kilövés az eddigiektől eltérően erősen szeles időben történt, a Grasshopper pedig ennek ellenére is nagyon meggyőzően teljesített.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Enno
2013.04.25. 16:47
jópofa hogy úgy le is szált ahogy fel, és nem csak le esett mint 1 darab...
pedig sok vezérmű így ránézésre nincs rajta ami stabilizálná
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Steven86
2013.04.25. 17:29
én is azt vártam, hogy a ettőponton bukik vagy átfordul, de jó volt látni, hogy szinte ugyanabba a pontba érkezett vissza! remélem én még utazhatok egyet a holdra fapadossal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rolics
2013.04.25. 19:30
Szép volt. Tetszett! Azért a világűr még messze van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2013.04.25. 20:01
Elég spártai kilövő állás a nagyokhoz képest, de valahol el kell kezdeni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2013.04.26. 09:39
Érdekes.
Több dolog is érdekelne:
-Mi az a kis "tábortűz" amit a szél fujdogál a fő fúvóka mellett?
-Mennyivel növeli meg (illetve csökkenti a hasznos terhet) a visszatérésre szolgáló üzemanyag fellövése a terhet ill költségeket?

Valamiért úgy érzem, hogy a járulékos költségek+teher miatt élesben nem lesz életképes ez a dolog. Talán ha a magasból leválás után leejtőernyőzik és csak néhány 100m magasan kapcsolja be a landoláshoz a hajtóművet.

A nasa-nak is az volt a problémája, hogy amikor landolt a shuttle azt szinte darabokra kellett szedni, hogy átvizsgálva, a hőpajzsot újjá építve összerakják megint. Bár az anyagköltséget megspórolták, de az átvizsgálás és a szét ill összeszerelés is nagyon komoly pénzekbe kerül.
Inkább valami vákuum csöves mágneses gyorsítópályán agyalnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csiki2
2013.04.26. 12:47
Az oldalsó fúvókákkal tartotta egyenesben a rakétát, és gondolom a szél miatt volt az egyik kicsit "nagyobb".
Az egész pont a költségcsökkentésről szól, szóval nem valószínű, hogy ne érné meg. Így viszont lényegtelen kérdés, hogy a hasznosteher hogyan változik (a felére biztos nem esik), ha cserébe többször elküldheted az űrhajót töredékáron.
Gondolom pont azért döntöttek a "szép" leszállás mellett, hogy valóban újrahasznosítható legyen, ne pedig a NASA féle "visszahullott egy tégla, nézzük meg jó-e még valamire" hozzáállás legyen.
A mágneses kilövésen jót mosolyogtam, biztos élvezné a pilóta, de valószínűleg még a rakományok se bírnák ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. chris123
2013.04.26. 22:17
Amikó leszált aszittem elindúl ujra főfele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!